La majoria de grups del Congrés aplaudeix el gest de distensió de Junqueras

  • Els partits que recolzen el Govern celebren l’intent de tornar a la política el conflicte amb la Generalitat de Catalunya

  • PP, Vox i Cs consideren que el líder d’ERC tornarà a enganyar l’Estat i posen el focus en el referèndum que reclama

La majoria de grups del Congrés aplaudeix el gest de distensió de Junqueras

José Luis Roca

5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

La majoria parlamentària que va investir Pedro Sánchez s’ha tornat a visibilitzar aquest dimarts al Congrés dels Diputats per aplaudir el gest de Oriol Junqueras. El líder d’ERC va fer pública aquest dilluns una tribuna d’opinió en la qual va reconèixer per primera vegada que els indults «poden alleujar el conflicte» i també va assegurar que la via unilateral d’independència no és ni «viable» ni «desitjable».

A les tradicionals rodes de premsa que els grups parlamentaris ofereixen els dimarts, tots els portaveus de les formacions que donen suport a l’Executiu del PSOE i Unides Podem han celebrat el pas fet pel dirigent republicà. Tots han coincidit a recolzar el camí d’entesa que la concessió dels indults pot obrir i l’intent de Sánchez de tornar a la política el conflicte amb la Generalitat de Catalunya. Íñigo Errejón (Més País) creu que cal prendre’s «seriosament» la carta i el que ell considera la renúncia a la via unilateral. «Desperta certa esperança», ha declarat. «Són els primers passos per arribar a una solució», ha dit en un altre moment. L’alternativa que ofereixen els que s’oposen a la mesura de gràcia, segons Errejón, és la «foto de Colom» i el «com pitjor, millor». El portaveu de Més País ha lamentat que algunes formacions, amb referència a PP, Vox i Ciutadans, mantinguin el «trist camí» d’intentar aconseguir «rèdit electoral» en altres regions mitjançant el conflicte territorial.

Els partits d’Euskadi també han donat suport a Junqueras i Bildu ha avisat que si la Constitució del 1978 «és el vestit que encotilli» la solució a aquest assumpte «caldrà canviar-la». Així ho ha dit la portaveu, Mertxe Aizpurua, al ser preguntada sobre la possibilitat de celebrar un referèndum pactat a Catalunya, tal com va passar, per exemple, a Escòcia. En aquell cas, el marc legal del Regne Unit sí que permetia aquesta opció i el llavors primer ministre, David Cameron, va cedir a Edimburg la seva organització. Per part seva, Aitor Esteban (PNB) no ha volgut entrar al detall de la carta però ha saludat que «s’obri de nou una possibilitat de diàleg i de possible obertura a trobar solucions polítiques». Respecte a la possibilitat de reformar la Constitució per permetre un referèndum en el qual votessin només els catalans, Esteban ha respost que li «sorprèn» que es plantegi «com si fos per demà al matí». No obstant, creu que quan hi ha «voluntat política entre les parts» tot és possible.

Solucions «dins del marc de l’Estat de dret»

Adriana Lastra, portaveu del PSOE, ha apuntat que el seu partit «no s’ha mogut» i no és partidari a un referèndum pactat en el qual només votin els catalans. No obstant, ha afegit això no treu que vegin com una «bona notícia per als catalans en el seu conjunt» que Junqueras hagi fet aquest pas. Lastra ha demanat als ciutadans espanyols que tinguin confiança en el Govern per resoldre una vegada per sempre la crisi política a Catalunya i fomentar el «retrobament», i ha recordat que els socialistes sempre defensaran la unitat territorial. La tasca serà «àrdua» i el camí tindrà moltes corbes, però les solucions, ha remarcat, es buscaran «dins del marc de l’Estat de dret» tot i que són conscients que no poden demanar a ningú «que renunciï a la seva ideologia».

El representant d’Unides Podem, Pablo Echenique, ha qualificat de «valenta» i «bona notícia» la missiva del republicà i, respecte a la via del referèndum, ha dit que és «massa aviat per posar solucions a sobre de la taula».

Les diferències entre el PDeCAT i Junts al Congrés també s’han vist en aquest assumpte. Mentre Ferran Bel (PDeCAT) veu un «avenç» la renúncia a la unilateralitat, Míriam Nogueras (Junts) ha recordat que el pacte de Govern a la Generalitat amb ERC incloïa «lleialtat en el relat» i no descartar cap via per aconseguir la independència. Nogueras ha demanat que els republicans ho aclareixin. «Nosaltres seguim on estàvem i qui ha de donar explicacions és Esquerra. La solució passa per l’amnistia i el dret a l’autodeterminació, no per renunciar a res», ha continuat.

Seguir a la Moncloa

Notícies relacionades

A l’altre costat de l’hemicicle, en canvi, PP, Vox i Cs han insistit a no donar cap valor a les paraules de Junqueras. Cuca Gamarra, portaveu dels populars, ha assegurat que Sánchez ha assumit el «guió» de l’independentisme i el referèndum pactat. Preguntada sobre si veu el cap de l’Executiu capaç de trencar la Constitució per aprovar una llei d’amnistia i aprovar una consulta d’independència a Catalunya, Gamarra ha respost que ella «diferencia entre el PSOE i el sanchisme». «Sánchez és capaç de qualsevol cosa i crec que ho està demostrant. Si és capaç de seguir endavant amb uns indults que busquen únicament i exclusivament la seva permanència a la Moncloa perquè aquests són els seus socis, evidentment tenim molts motius per creure que és capaç de qualsevol cosa», ha declarat.

«El president del Govern d’Espanya ha venut Espanya», ha sentenciat per part seva el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, abans de criticar Sánchez per la concessió dels indults a canvi de seguir a la Moncloa. Segons ha explicat, el partit ultra presentarà un recurs davant el Tribunal Suprem i incentivarà mobilitzacions al carrer. En aquest sentit, ha recordat que acudiran el pròxim diumenge a la manifestació convocada a la Plaça de Colón, a Madrid, una concentració en què també participarà el PP i Ciutadans. El representant dels taronges, Edmundo Bal, ha destacat la falta de «penediment» dels dirigents de l’1-O i les seves declaracions que ho tornaran «a fer». «Allò de Junqueras no és més que una obra de teatre, no és més que col·laborar en la pantomima del president del Govern. No ha canviat res. Va dir que seguirà cap a la independència a través d’un referèndum que vol aconseguir a la taula de diàleg», ha denunciat.