Operació Kitchen

El jutge imputa Cospedal i López del Hierro en l’espionatge il·legal a Bárcenas

  • López del Hierro nega qualsevol relació amb Interior, la Kitchen i fins i tot el PP

  • Anticorrupció va demanar la seva imputació i la de la seva dona, María Dolores de Cospedal

El jutge imputa Cospedal i López del Hierro en l’espionatge il·legal a Bárcenas

José Luis Roca

6
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha provocat una explosió controlada de la sessió d’aquest dijous de l’operació Kitchen del Congrés dels Diputats a l’imputar, mentre compareixia davant la Cambra, l’empresari Ignacio López del Hierro i la seva dona, l’ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal, que estava citada per a aquesta tarda però la seva compareixença s’ha suspès per la mateixa imputació. El magistrat imputa delictes de suborn, malversació i tràfic d’influències a tots dos per la seva presumpta participació en el dispositiu il·legal d’espionatge a l’extresorer del partit Luis Bárcenas. El jutge afirma en la seva resolució que «podia haver sigut decisiva».

Quan s’ha conegut la imputació, López del Hierro ja havia tingut temps de negar-se a contestar a cap pregunta i limitar-se a llegir un comunicat en el qual ha assenyalat la seva «absoluta impossibilitat de poder accedir a mitjans d’Interior, tècnics, humans o de fons reservats», perquè no és «funcionari d’aquest departament ni d’una administració pública». «Mai he pertangut ni militat ni he sigut afiliat a aquest partit. Tampoc he tingut càrrec públic que depengués del Partit Popular», va afegir el compareixent, que una mica després va assenyalar que «per sorpresa no li havia agafat» la imputació.

En la seva interlocutòria, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6 també imputa pels mateixos delictes l’excap de Gabinet de Cospedal, José Luis Ortiz, i torna a citar a declarar l’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martinez i l’excomissari José Manuel Villarejo, tots dos ja imputats i que havien de declarar aquest dimecres, després que el principal imputat en la causa declarés que informava l’expresident del Govern Mariano Rajoy de la Kitchen. Finalment ho faran l’1 de juliol, mentre que Cospedal està citada el 29 de juny i el seu marit i Ortiz, el dia 30.

Concretar l’acusació

Malgrat que la imputació de López del Hierro i de Cospedal va ser sol·licitada el setembre de l’any passat per Anticorrupció juntament amb la de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, el jutge només va acordar la d’aquest últim. En la seva interlocutòria explica que ha sigut procedent acordar-la «quan a la peça s’entreveu amb la maduresa necessària per encarrilar la fase preparatòria, estant ja en condicions per resoldre sobre les declaracions interessades pel fiscal al seu dia».

La interlocutòria relata que la investigació oberta ha permès conèixer aspectes clau de la trama, com la captació de Sergio Ríos, xòfer de Rosalía Iglesias, els pagaments efectuats a aquest a canvi de col·laboració, el cercle de policies implicats, així com la implicació de l’exsecretari d’Estat de Seguretat i de l’exministre de l’Interior en el moment.  

Els agents involucrats, segons el magistrat, van desenvolupar tasques operatives per obtenir de Sergio Ríos «informació que els permetés sostreure d’algun lloc tancat (en algun moment es refereixen a aquest espai com a ‘zulo’) documentació comprometedora per al Partit Popular i per a alts càrrecs del mateix en possessió de Luis Bárcenas i de la seva dona, Rosalía Iglesias». 

Operació il·lícita

Segons el jutge, els policies que van participar coneixien el caràcter il·lícit de la Kitchen «al tenir per objectiu la sostracció de proves d’un procediment judicial i l’ocupació durant el seu desenvolupament de fons reservats del Ministeri de l’Interior, que serien d’aquesta manera desviats de les estrictes finalitats legalment previstes per a la seva autorització i ús».

La resolució recull les gravacions efectuades per Villarejo, les seves agendes i passatges de de la declaració deixada per Luis Bárcenas. Als dietaris de l’excomissari figura l’inici de la Kitchen l’11 de juliol de 2013 amb una anotació al costat de les sigles «Chisco», que semblen respondre a Francisco Martínez, en la qual es llegeix «Xarrada 45 minuts. Pla contra LB. Interv. Comunicacions, registres i citació de dona i fill». Allà el magistrat afirma que «es detecta una cadena d’anotacions que permeten inferir la participació de Cospedal i López Hierro en la captació de Sergio Ríos» a través del també imputat Andrés Gómez Gordo, la «trajectòria professional del qual s’havia produït en gran mesura al costat de la de Cospedal» tant a Madrid com a Castella-la Manxa, diu el jutge.

La interlocutòria diu que és López del Hierro qui presenta Gómez Gordo a Villarejo perquè aquest, al seu torn, entri en contacte amb Ríos. A més de citar les 13 agendes intervingudes a l’excomissari, les 19 declaracions entre imputats i testimonis realitzades, el jutge recorda una conversa entre Villarejo i l’empresari Adrián de la Joya i el també comissari José Luis Olivera, en la qual els comenta que el matrimoni Cospedal-López del Hierro són els seus interlocutors en la Kitchen. També va reflectir l’excomissari que l’exsecretària general del PP «va esbroncar» Martínez per la investigació que realitzava el llavors responsable de la Udef, l’inspector en cap Manuel Morocho. Aquest policia, que declararà com a testimoni el 15 de juny, va denunciar les pressions que va patir per part del PP en el judici de la caixa b.

Al jutge també li crida l’atenció l’aparició d’Ortiz a les agendes de Villarejo. «Aquesta dació de compte del comissari investigat (Villarejo) a qui va ser cap de gabinet de la presidenta d’una comunitat autònoma manca de tota lògica i seria convenient que s’obtingués declaració a Ortiz sobre la seva participació en la trama».

Relació anterior de Martínez

El magistrat explica que la nova citació de Martínez, a qui el comissari Enrique García Castaño va assenyalar com la persona a qui va entregar la informació intervinguda a Bárcenas, obeeix a la necessitat de corroborar passatges de les agendes de Villarejo en les quals es descriu la fluida relació que tots dos mantenien, abans del seu nomenament com a secretari d’Estat. Entre els apunts, n’hi ha un que assenyala que només ha d’informar el ministre de l’Interior.  

De la lectura dels missatges analitzats, el jutge destaca la importància que l’assumpte va tenir per a Francisco Martínez, «que assumeix de forma directa l’obtenció d’informació diàriament i resulta especialment sorprenent que el secretari d’Estat s’involucri fins aquest nivell en un assumpte d’aquesta naturalesa».

Amenaces entre diputats

Notícies relacionades

Conegudes les noves imputacions, el focus es va traslladar del Congrés a l’Audiència Nacional, cosa que no va ser obstacle perquè els diputats continuessin intentant sense èxit una resposta per part de López de Hierro. Només va sortir de guió la diputada de Vox Macarena Olona, que va assegurar que havia sigut amenaçada per «un diputat del PP i els portaveus d’ERC han sigut testimonis», malgrat que era públic que la comissió Kitchen no tindria sentit, al ser simultània a la investigació judicial.

El magistrat, a més de les noves imputacions, ha procedit a aixecar l’acusació que pesava sobre el comissari José Francisco González García i de l’inspector en cap Jesús Vicente Galán, al considerar que es van limitar a complir ordres dels seus superiors jeràrquics i que no ha quedat degudament acreditada la seva participació en els fets.