María Dolores de Cospedal: L’últim revés a l’escudera de Rajoy

María Dolores de Cospedal: L’últim revés a l’escudera de Rajoy

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Ho va ser tot al PP i va arribar a ser secretària general del partit (juny de 2008), només per sota de Mariano Rajoy. També va voler formar part d’un Govern i el llavors líder del partit li va donar la cartera del Ministeri de Defensa (novembre de 2016). Era la seva manera de premiar-la per donar la cara en els anys més durs de la trama Gürtel i el cas Bárcenas, dos dels casos de corrupció més greus de la formació.

Després de la moció de censura, la seva carrera va començar a trobar corbes cada vegada més tancades. La primera que no va agafar bé va ser la de les primàries (maig de 2018). La seva enemiga íntima, Soraya Sáenz de Santamaría, va aconseguir guanyar-la en la primera volta i va passar a la segona amb Pablo Casado. El resultat és conegut: Cospedal es va aliar amb l’actual president del PP i junts van torçar el braç de Santamaría.

Notícies relacionades

L’advocada de l’Estat va trobar la segona corba el novembre del 2018, quan va deixar la política després que sortissin a la llum les converses amb l’excomissari José Manuel Villarejo que ara li han portat a estar imputada en el cas Kitchen, que investiga l’espionatge a Luis Bárcenas per robar-li informació delicada i sobre suposades il·legalitats del PP. En el seu adeu va assegurar que deixava l’escó i el càrrec per poder defensar-se millor dels atacs «injustificats» que estava rebent la seva formació pels àudios que acabaven de sortir. Però el comunicat que va enviar contenia una pulla a la nova direcció de Casado, que la va pressionar perquè deixés l’escó i el càrrec intern: «Un partit que no defensa els seus no pot esperar que els ciutadans confiïn en ell».

En aquells àudios publicats se sentia com Cospedal i el seu marit, Ignacio López del Hierro (també imputat), parlaven amb Villarejo, llavors actiu, sobre la sentència que havia acabat amb la sortida de la Moncloa i també del «famós pendrive [llapis de memòria]» que suposadament el comissari havia robat a Bárcenas. Villarejo afirmava que podia ser «mortal» per al partit si el contingut sortia a la llum i va assegurar que no l’havia pogut «trencar». A més, les gravacions revelaven que Cospedal va demanar que s’investigués el seu company de partit, Javier Arenas, i el germà de qui era ministre de l’Interior, Alejandro Pérez Rubalcaba