Gran majoria

Nicola Sturgeon és reelegida ministra principal d’Escòcia

  • Ha enfocat la seva intervenció en la seva voluntat que la «primera i principal prioritat» per als pròxims anys sigui conduir Escòcia cap a la recuperació econòmica

Nicola Sturgeon és reelegida ministra principal d’Escòcia
2
Es llegeix en minuts

Nicola Sturgeon ha sigut reelegida aquest dimarts ministra principal d’Escòcia en un acte a Holyrood, en el qual la líder del Partit Nacional Escocès (SNP) ha fet valer la seva incontestable victòria a les eleccions del 6 de maig, rebent els 64 vots de la seva formació, però no de l’altra força independentista, Els Verds.

Sturgeon ha superat amb facilitat els altres dos pretendents que es van presentar, més per mer tràmit que per aspiracions reals de superar la líder de l’SNP, el conservador Douglas Ross, que va obtenir 31 recolzaments, i el liberal Willie Rennie, amb tan sols quatre. Hi va haver també 28 abstencions.

«Sabem que aquesta crisi no ha acabat (...). És un immens privilegi, però també una enorme responsabilitat i un enorme deure. Estic preparada per continuar amb el treball de portar aquest país a temps millors i més brillants», ha dit Sturgeon, informa el diari escocès ‘The National’.

Igual com els altres dos aspirants, Sturgeon ha tingut cinc minuts per defensar, en aquest cas, la seva reelecció, en una intervenció en la qual si bé ha recalcat que la «primera i principal prioritat» per als pròxims anys és conduir Escòcia cap a la recuperació econòmica, ha començat reconeixent el «canvi d’opinió heroic, tot i que lleugerament tardà» de Ross al presentar-se.

Provocació al Parlament

«Sé que hi ha literalment més possibilitats que una de les meves vaques compleixi la cançó infantil de saltar sobre la lluna que que jo guanyi aquesta votació avui, però això no significa que no puguem intentar-ho», ha dit Ross durant la seva intervenció. Les bromes de Sturgeon fan referència a la campanya electoral del líder conservador, que mai va arribar a expressar de manera concreta que aspirava a ser elegit ministre principal a les urnes i sí evitar que l’SNP aconseguís la majoria absoluta.

Notícies relacionades

En relació amb la possibilitat que se celebri un nou referèndum d’independència, Sturgeon ha tornat a assenyalar que «el futur d’Escòcia ha de ser l’elecció d’Escòcia» i creu que existeix «un ampli consens» del que s’aspira a ser, «una societat més igualitària, amb una seguretat econòmica molt més gran, i compromesa amb un futur sostenible per a les generacions venidores». «Els països de tot el món repensaran i reinventaran el tipus de societats que volen ser quan surtin de la crisi. Aquí a Escòcia, nosaltres també ho hem de fer. Aquest és un moment per pensar en gran. És un moment per ser pioners», ha remarcat.

La ministra principal d’Escòcia també ha dedicat la seva afilada ironia al líder dels liberals, Willie Rennie, qui, en un gest més simbòlic que real, ha llançat el seu barret sobre l’estrada per desafiar la líder de l’SNP. Sturgeon ha respost a la paròdia de Rennie assegurant que tant ella com la majoria de dones d’Escòcia desitjarien tenir «la mateixa confiança de l’home que pot portar el seu partit de cinc a quatre diputats, i tot i així llançar el seu barret al ring per ser ministre principal».