Entrevista

Jéssica Albiach: «ERC hauria d’aixecar el cordó sanitari al PSC, i el PSC ha de sortir del racó»

  • «El PSOE no es pot inhibir de la governabilitat de Catalunya», diu la líder dels comuns al Parlament

  • «Els socialistes han de prendre nota del que va passar a Madrid amb l’immobilisme de Gabilondo», assegura

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Jéssica Albiach (València, 1979) dirigeix els vuit diputats d’En Comú Podem al Parlament, que aquesta setmana han cobrat un protagonisme inusitat després de la renúncia de Pere Aragonès a formar un Govern amb JxCat. La líder dels comuns insta ERC i PSC a «sortir de la seva zona de confort» i acordar un Executiu progressista que eviti les eleccions.

¿Els comuns ja es preparen per a les eleccions?

Ens estem preparant precisament perquè no hi hagi eleccions. Creiem que serien un insult a la ciutadania. Portem vuit mesos amb un Govern en funcions, dividit, que no està donant respostes. Els esforços haurien d’estar posats en el procés de vacunació, a reobrir els CAP tancats, a veure com planifiquem el curs escolar, a treballar en la cogovernança dels fons europeus... I ens trobem que per l’immobilisme del PSC, que hauria de deixar perquè ens portarà al desastre, i pel cordó sanitari que ha posat ERC al PSC i que s’hauria d’aixecar, s’acosten les eleccions. Per nosaltres no quedarà. Una repetició de la fórmula entre ERC i JxCat seria abocar Catalunya a la resignació.

Entre l’immobilisme i el cordó sanitari, ¿qui té la principal part de culpa de la situació?

No em posaré a repartir carnets de culpa, però és compartida. El PSC ha de sortir del racó. Jo li reconec a Illa que ha guanyat les eleccions, però al final els vots no són per posar en una vitrina, s’han de posar al servei del país i la gent. I ERC ha d’entendre que ha de teixir altres aliances, i que l’aritmètica és tossuda i els números han de sortir.

¿Quin és el seu objectiu en les negociacions amb ERC?

Hi ha diferències importants amb les negociacions entre ERC i JxCat. Ells van començar a parlar del Consell per la República, que no deixa de ser una institució que vol tutelar la Generalitat. I nosaltres hem començat a treballar el programa entorn de cinc eixos. 

¿Es pot tancar aquesta setmana?

No vull posar dates. Però hi ha bona predisposició per les dues parts, i comencem a veure coincidències programàtiques. Per a nosaltres és molt important que ERC d’una vegada per totes entengui que JxCat no pot formar part del Govern i que no pot condicionar el pròxim Govern.

ERC i la CUP tenen un pacte firmat per a la investidura. ¿Vostès el comparteixen al 100%?

Soc una persona de paraula, i vull pensar que les persones amb qui m’assec a negociar també la tenen. Respecto els pactes previs que hi havia entre ERC i la CUP.

¿També respecte que si no funciona la taula de diàleg es plantejaria un referèndum?

És que no contemplo que no funcioni la taula de diàleg. Tots els conflictes nacionals al món sempre s’han desencallat a través d’una taula de diàleg, de negociació.

Avui s’ha fet una reunió entre ERC, JxCat i la CUP. ¿És possible encara que això acabi amb un pacte ‘in extremis’ entre independentistes?

Estem veient com els vells blocs s’estan desfent. Ara queden els intents per part dels partits que es resisteixen a aquesta caiguda dels blocs. El que està clar és que, si això prosperés, només serviria per abocar Catalunya a una altra legislatura fallida. Res ha canviat. Al contrari: només ha empitjorat des que fa un any i mig el president Torra va dir que no hi havia confiança ni lleialtat entre els socis. La relació entre JxCat i ERC no funciona, està trencada.

Vostès prefereixen entrar en el Govern a recolzar un Executiu d’ERC en minoria, però ¿tanquen la porta a aquesta possibilitat?

No negociarem a través dels mitjans. Sí que puc dir que nosaltres seríem garantia que el Govern aposta pel diàleg com a solució. I també que es compleixen els compromisos.

¿Quan va ser l’última vegada que va parlar amb Salvador Illa?

Diria que a finals de la setmana passada.

¿I van parlar de l’assumpte?

N’anem parlant sovint. Hem tingut un canal de comunicació obert des del 14 de febrer. Considero que hem de parlar amb totes les forces, sobretot amb les progressistes.

¿El PSOE i la Moncloa s’haurien d’implicar en la negociació si no volen eleccions? ¿Haurien de parlar amb Illa perquè facilitaria la investidura d’Aragonès?

Fins ara el Govern ha estat centrat en la lluita contra el virus. Ara hem d’avançar per tirar endavant el programa de coalició progressista que tenim. I aquí Catalunya i la taula de diàleg han de ser protagonistes en la nova etapa que s’obre per al Govern central. Per tant, el PSOE no es pot inhibir de la governabilitat de Catalunya, i ha de treballar en les solucions perquè funcioni. No només ha de treballar des de la taula de diàleg, sinó que els indults han de ser també una eina que ajudi a avançar. Serà difícil que la taula de diàleg avanci mentre no se solucioni aquest tema.

¿El PSC hauria de prendre nota del mal resultat d’Ángel Gabilondo a Madrid, en cas que les seves enquestes aconsellin una repetició electoral?

No podem contemplar una possible repetició electoral en funció del que ens diuen les enquestes. La gent ja va votar. I òbviament el PSC ha de prendre nota del que va passar a Madrid, de com l’immobilisme de Gabilondo el va portar a aquests resultats. A més, hi ha el perill que creixin tant l’abstenció com l’extrema dreta.

Notícies relacionades

Si Illa aconseguís que Laura Borràs convoqués un ple d’investidura per investir-lo a ell, ¿què votarien els comuns?

És que nosaltres no volem una investidura ‘fake’, ni per part del PSC ni per part d’ERC.