Relleu diplomàtic

El Govern destitueix de manera fulminant el cònsol general a Jerusalem

  • Exteriors al·lega «pèrdua de confiança» per cessar Ignacio García-Valdecasas, segons la web ‘The Diplomat’

El Govern destitueix de manera fulminant el cònsol general a Jerusalem
1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

La ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha destituït del seu càrrec el cònsol general d’Espanya a Jerusalem, Ignacio García-Valdecasas, segons han confirmat a aquest diari fonts del ministeri, que han evitat concretar el motiu del cessament.

En qualsevol cas, la destitució coincideix amb l’agreujament de les tensions entre israelians i palestins des de fa tres setmanes i que van culminar aquest dilluns amb l’entrada de la policia israeliana a l’Esplanada de les Mesquites, un enfrontament que va deixar més de 300 ferits.

Segons la web ‘The Diplomat’, que va avançar la notícia, la decisió de la ministra es deuria a la «pèrdua de confiança» després que una investigació interna donés per bones les acusacions de maltractaments formulades contra García-Valdecasas per alguns dels seus subordinats al consolat, acusacions que el cònsol ha rebutjat. El diplomàtic portava al càrrecc des de l’estiu del 2019 i li queden poc més de dos anys per arribar als 70 anys, l’edat de jubilació.

Ambaixada oficiosa de Palestina

Notícies relacionades

El Consolat General a Jerusalem, situat a la part Est de la ciutat, està considerat com una espècie d’ambaixada oficiosa davant Palestina i està seguint molt de prop el judici contra la treballadora humanitària espanyola Juana Ruiz Sánchez, detinguda des de fa gairebé un mes i acusada de «pertinença a una organització il·legal».

Juana Ruiz és coordinadora de projectes a l’ONG palestina Comitès de Treball per a la Salut, a la qual Israel acusa de desviar fons europeus a l’activitat del Front Popular per a l’Alliberament de Palestina (FPLP), considerat grup terrorista per Israel, els Estats Units i la Unió Europea. Aquest dilluns, la cooperant espanyola va afrontar una nova vista davant un jutge militar, en la qual hi va estar present el cònsol ara cessat, ha detallat ‘The Diplomat’.