Sessió de control al Parlament

Illa demana a Aragonès que faci un «pas al costat» i el republicà li recorda la seva falta de recolzaments

  • El presidenciable d’ERC descarta «desertar del mandat de les urnes, en forma de majoria independentista»

  • L’oposició carrega contra Vergés per «discriminar» els agents del CNP i la Guàrdia Civil en la vacunació

zentauroepp55909019 aragones nadeu201118095833

zentauroepp55909019 aragones nadeu201118095833 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les sessions de control al Govern han tornat al Parlament encara amb l’Executiu en funcions, a l’espera que es produeixi una investidura efectiva. I els dos principals partits de la Cambra (PSC i ERC, tots dos, amb 33 escons) han protagonitzat aquest dijous un duel basat, sobretot, a demostrar la soledat de l’adversari.

Ha començat Salvador Illa, que després de recordar els successius fracassos de Pere Aragonès en el doble debat d’investidura de finals de març, ha demanat als republicans que facin «un «pas al costat» i recolzin «la majoria d’esquerres», amb referència a un nou pacte tripartit entre les dues forces i els comuns.

La rèplica d’Aragonès ha sigut contundent, servint-se d’una expressió del mateix Illa («La realitat és tossuda») per tornar-li la pilota: «Amb els resultats del 14-F, vostè no serà president, perquè hi ha una majoria independentista en escons i en vots. A vostè, senyor Illa, ¿qui el recolza?» ha etzibat el republicà oposant, el·lípticament, els 41 diputats que, a tot estirar, empararien el socialista (PSC i comuns) als 74 d’ERC, JxCat i CUP.

Estrictament, sobre la proposta del socialista que ERC passi d’optar a la presidència a recolzar el mateix Illa, el vicepresident en funcions ha descartat de ple que la seva força «deserti del mandat de les urnes».

Vacunació i cossos policials

Abans del torn d’Aragonès, la polèmica s’ha centrat en Alba Vergés a compte de la no vacunació dels membres del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil. Tant Lorena Roldán, del PP, com el representant de l’extrema dreta, han atacat durament la consellera. L’exlíder parlamentària de Ciutadans ha qualificat de «vergonyosa» la situació, en al·lusió a la disparitat de percentatges de vacunació dels agents dels Mossos respecte a policies nacionals i guàrdia civils. El diputat d’extrema dreta ha assenyalat que era una «vergonya aquest acte supí de sectarisme» i ha afegit que «se’ls ha de vigilar de molt a prop», amb referència al Govern independentista. Roldán, així mateix, ha qualificat de «repugnant» un tuit de l’expresident Carles Puigdemont sobre la qüestió.

Notícies relacionades

Vergés ha eludit al fons de la qüestió (la disparitat de l’índex de vacunació en funció del cos) i s’ha limitat a assenyalar que l’objectiu del Govern és «vacunar tota la població de Catalunya». Vergés també ha respost que el que era discriminatori era «apartar vacunes», és a dir, crear un circuit separat al de la resta de la població, per a l’Exèrcit espanyol».

«D’altra banda, i tal com estava previst després de comunicar ERC que recolzaria el canvi, Aurora Madaula ha sigut elegida per l’hemicicle com a secretària segona de la Mesa. Els 74 diputats independentistes van donar el seu vot a la postconvergent que relleva el seu correligionari Jaume Alonso Cuevillas, caigut en desgràcia després que s’abonés a les tesis d’ERC de no emprendre confrontacions merament simbòliques que puguin portar grans penes. És a dir, dit d’una altra manera, no gastar la pólvora en salves.