Cop múltiple a Casado: implosió a la dreta

  • Ciutadans deixa caure els populars al Govern i l’Ajuntament de Múrcia i provoca la descomposició de l’aliança a tres amb Vox

  • Ayuso expulsa els taronges del seu Govern i convoca unes eleccions que l’esquerra intenta neutralitzar amb mocions de censura

Cop múltiple a Casado: implosió a la dreta
6
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El que el PP va viure aquest dimecres sembla un exemple pel broc gros del proverbi xinès més famós: «L’aleteig d’una papallona es pot notar a l’altra punta del món». En aquest cas, la papallona era a Múrcia i ha provocat un greu terratrèmol a Madrid i moviments sísmics importants a Castella i Lleó.

El president dels conservadors, Pablo Casado, va començar el dia amb una agenda típica de dimecres. Primer, sessió de control al Govern al Congrés i, després, tenia diverses reunions al seu despatx de la seu de Génova, per abordar altres qüestions del partit. La vigília a la nit li havien arribat «alguns avisos» que Ciutadans podia trencar a Múrcia, però res més. Feia uns dies havia passat el mateix amb Castella i Lleó i els taronges no havien fet res. A la direcció del PP no tenien informació del que els queia al damunt, del divorci que els presentaria Ciutadans a la regió i la implosió que això suposa per a la triple aliança amb Vox a la dreta. Els d’Inés Arrimadas estan en caiguda lliure, com es va veure a les catalanes, i a la primera oportunitat és el PSOE qui ha aconseguit fer-los una opa hostil.

Alts càrrecs i barons autonòmics del partit consultats per aquest diari posen nom i cognom al responsable d’aquest «error terrorífic» del PP, en paraules d’un president regional: Teodoro García Egea, el secretari general. Ell és l’encarregat de la bona salut de la vida interna del partit i, a més, és de Múrcia, territori que ell es vantava de controlar. «Ja vam trencar amb Vox a la moció de l’octubre i no tenim Ciutadans ben lligat. En aquesta situació de multipartidisme, ¿quin soci ens ajuda a sumar llavors? ¿Com pot ser que el secretari general no s’hagi ensumat si més no aquesta operació a la seva terra i no l’hagi desactivat?», es pregunta el president autonòmic citat.

Sobre dos quarts de deu del matí va arribar el primer cop a Casado. Ciutadans s’havia aliat amb el PSOE per presentar mocions de censura al PP al Govern de Múrcia i cinc ajuntaments de la regió, inclòs el de la capital. Adeu a un feu dels populars, que han governat aquesta autonomia ni més ni menys que 26 anys. Aquesta maniobra política de taronges i socialistes va desencadenar una altra operació que, segons la Comunitat de Madrid, ja estava parlada amb Casado la nit abans: si Arrimadas s’atrevia a deixar-los sols a Múrcia (on governen en coalició), ells premerien a la capital «el botó nuclear» i convocarien eleccions anticipades. Isabel Díaz Ayuso ho va fer, però Més País i el PSOE van presentar ràpidament mocions de censura, un moviment per curtcircuitar la crida a les urnes. La precipitació dels fets va provocar un embolic jurídic que encara no s’ha aclarit. La Mesa del Parlament autonòmic (presidida per Ciutadans) va admetre a tràmit les mocions i va frenar de facto la convocatòria electoral, ja que legalment una cosa obstaculitza l’altra. El xoc per aclarir què preval es resoldrà en el terreny de la justícia. L’enuig va portar Ayuso a expulsar tots els consellers de Ciutadans del seu Govern regional, un cop calent que no ajudarà a la reconciliació.

La «corrupció» de Múrcia

Però aquest no va ser l’única trompada a Casado. Pocs minuts després es va saber que el PSOE també intentarà tombar Alfonso Fernández Mañueco (PP) a Castella i Lleó, on presideix un Executiu en coalició amb Ciutadans. La direcció dels taronges va assegurar que la seva voluntat era només castigar els dirigents del PP de Múrcia per la seva «corrupció i ser uns robavacunes» i que no té intenció de fer fora Mañueco, però els esdeveniments es van accelerar i el que era un rum-rum les últimes setmanes es va convertir en un fet. Només necessiten que quatre diputats de Ciutadans decideixin recolzar el PSOE. El secretari general d’aquesta formació a la regió, Luis Tudanca, es va mostrar convençut que aconseguiran la seva missió, que va estar supervisada a la tarda des de la seu de Ferraz pel mateix Pedro Sánchez. El cap de l’Executiu va estar reunit allà amb els seus col·laboradors i veu amb optimisme, segons aquests assessors, les mocions de censura a Madrid i Castella i Lleó.

«És al·lucinant com Sánchez continua aconseguint els seus objectius malgrat la pressió que té amb la seva gestió per la pandèmia i la crisi econòmica que tenim a sobre», es lamenta un alt càrrec del grup parlamentari del PP. El malestar de nombrosos dirigents del partit amb Casado i el seu nucli dur és altíssim, perquè consideren que els episodis viscuts aquest dimecres demostren que la «sala de màquines no funciona». Asseguren que ja han fet arribar, en privat i de manera directa, al líder del PP que «no està envoltat de gent preparada». «García Egea ha estat entretingut posant-li el dit a l’ull a Mañueco, a Juanma Moreno [president de la Junta d’Andalusia] i fins i tot a [Alberto Núñez] Feijóo en decisions del partit a les províncies, en comptes de dedicar-se a assegurar el suport a Ciutadans», diu un president autonòmic. I un altre, també baró: «Hauria de dedicar-se al que és important. Ni se n’ha assabentat».

A les baronies preocupa l’«operació d’altíssim risc» de la Comunitat de Madrid, ja sigui perquè s’arribin a debatre les mocions de censura o perquè hi hagi eleccions anticipades. En el primer cas, temen que Ángel Gabilondo, el candidat del PSOE i el més votat a les eleccions del 2019, la pugui guanyar. En el segon, creuen que si Sánchez canvia Gabilondo per Margarita Robles, un nom que s’ha colat a les travesses, pugui atraure el votant de Ciutadans pel seu perfil moderat i «espanyolista» i reculli totes les paperetes que abans van ser per als taronges. «Que faci com [Salvador] Illa a Catalunya», apunta una diputada del PP.

Casado ja va trencar amb Vox a la moció de censura que Santiago Abascal va presentar a Sánchez a l’octubre, un pas que va ser celebrat per la part més moderada de la formació popular. No obstant, aquest gest no ha sigut premiat a les urnes: a Catalunya, la ultradreta va treure 11 diputats davant els 3 del PP. Vox està intractable.

I, ara, ha sigut Ciutadans qui ha fet el pas enrere a Múrcia i ja es veurà què fa finalment a Madrid i Castella i Lleó. Casado està sol, sense socis ni a dreta ni a esquerra.

Són «pactes foscos»

Notícies relacionades

A dos quarts de nou de la nit va sortir García Egea a fer una breu declaració a la seu de Génova. Va acceptar un parell de preguntes, però no les va respondre i va repetir les idees que havia sortit a llançar. Va començar donant per fet que també ha pactat amb el PSOE «fer caure» els governs a Castella i Lleó i Madrid. Després va desacreditar la decisió d’Arrimadas dient que són «pactes foscos» que han sigut «conjuminats en despatxos de dirigents d’Unides Podem, el PSOE i Ciutadans». I va acabar obrint les portes del PP a «dirigents, militants i simpatitzants» de la formació taronja «defraudats» amb la seva presidenta.

«Treballarem perquè Madrid tingui un futur estable, que els madrilenys depenguin de si mateixos, no de pactes foscos als despatxos», va afirmar Egea. A la seu de Génova descarten que la decisió de la Mesa de l’Assemblea de Madrid de qualificar les mocions de censura, no donant per dissolta la Cambra, hagi d’impedir la celebració de les eleccions a la Comunitat de Madrid. La solució, un altre dia. En aquesta jornada trepidant no hi havia res més.