A instàncies de la fiscalia

El jutge de vigilància penitenciària anul·la la semillibertat als presos del procés

  • Els reclusos tornen a la presó i només podran sortir per treballar o fer voluntariat

  • La Generalitat haurà de revisar la seva classificació a segon grau abans del 14 de juliol

5
Es llegeix en minuts

Nou episodi en les anades i vingudes judicials dels presos del procés. El jutjat català de vigilància penitencia número 5 ha revocat aquest dimarts el tercer grau penitenciari o règim de semillibertat que la Generalitat va concedir el mes de gener passat als set reclusos de la presó de Lledoners: Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Turull. Així ho reclamava la fiscalia i així s’ha aplicat de manera immediata, ja que els set presos han creuat de nou la porta de la presó a última hora de la tarda.

Fa dues setmanes, el mateix jutge va rebutjar suspendre cautelarment la progressió a tercer grau com va demanar la fiscalia, i els va mantenir en semillibertat fins a prendre la decisió sobre el fons de l’assumpte, que ha publicat aquest dimarts. Aquesta resolució implica que els presos tornen a estar classificats en segon grau i, per tant, només podran disfrutar de permisos i sortides per treballar o fer voluntariat, tot i que tenen dret a 36 dies de permisos ordinaris anuals, ja que tots han complert ja una quarta part de la condemna que els va imposar el Tribunal Suprem.

D’acord amb la legislació, la Generalitat és obligada a revisar la classificació penitenciària dels reclusos abans del 14 de juliol, quan es compleixen sis mesos des de l’última proposta de les juntes de tractament perquè se’ls concedís el tercer grau, que la justícia ha revocat aquest dimarts. Mentrestant, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa continuaran disfrutant del tercer grau –que els permet sortir diàriament i tornar a la presó només a dormir, de dilluns a dijous–, ja que el jutjat del qual depenen les presons on compleixen condemna no s’ha pronunciat encara sobre el recurs de la fiscalia.

Concessió «prematura»

Les interlocutòries, que es poden recórrer davant el mateix jutjat o directament al Suprem, afirmen que la concessió de la semillibertat als presos del procés és «prematura» i «precipitada», tenint en compte les penes imposades –de 9 a 13 anys–, i recorda que els interns no assumeixen que van cometre cap delicte, cosa que aboca al fracàs el seu tractament penitenciari de reinserció.

El magistrat Mariano David García, que està de suplent al jutjat de vigilància número 5, s’ha desmarcat així de la decisió de la titular, que el mes de juliol passat va avalar la concessió del tercer grau als presos de l’1-O, tot i que el va suspendre a l’espera que el Suprem es pronunciés.

El jutge considera «cridaner» que els nou reclusos hagin seguit idèntic recorregut penitenciari, quan l’habitual és que persones implicades en uns mateixos fets tinguin una «evolució diversa i, en conseqüència, una resposta individualitzada».

En aquest sentit, dona la raó a la fiscalia i admet que en l’itinerari dels presos de l’1-O hi ha una «aparença de buidatge de pena, fet que exigeix una especial vigilància perquè això no es produeixi realment i que en tot cas està cridada a ser corregida a través del control» per part dels jutjats i del Suprem.

Sense penediment

De fet, el jutge es remet a la resolució en què el Suprem va revocar el desembre passat el tercer grau i afirma que, tot i que la durada de la pena no ha de ser l’únic criteri a tenir en compte per a una progressió de grau, «ha de transcórrer prou temps perquè el tractament penitenciari produeixi els seus efectes, que s’entén que no ha ocorregut».

Segons el magistrat, dels informes penitenciaris es desprèn que els interns assumeixen els fets pels quals van ser condemnats i se’n responsabilitzen, però aquests «apareixen contextualitzats, minimitzats o justificats».

A més, segons l’opinió del jutge, la responsabilitat que assumeixen pel que van fer és «de tipus política (en funció del seu càrrec) o moral (en funció de les seves conviccions), però no s’entreveu en ells un mínim d’assumpció de responsabilitat penal en el sentit d’haver trencat normes bàsiques de convivència». «I no es tracta en cap cas que es produeixi un penediment (figura només prevista en delictes de terrorisme), sinó únicament tenir consciència de la comissió delictiva», precisa.

Per al jutge, és «evident» que si un intern no assumeix haver perpetrat un delicte «el tractament aplicat fracassarà en la seva finalitat d’evitar la reiteració delictiva», per la qual cosa conclou que els programes de reinserció no han «tingut el resultat satisfactori necessari».

Clamor dels presos

Sànchez i Romeva han sigut els primers a anunciar que havien rebut la comunicació que els retiraven el tercer grau tant a ells com a la resta de presos independentistes de Lledoners. La fiscalia havia sol·licitat que se suspengués el règim de semillibertat en el qual es trobaven mentre el Tribunal Suprem resol la concessió del tercer grau per part de la Generalitat.

«Ens treuen el tercer grau. Ens ho acaben de comunicar. De nou ens tanquen a la presó. No ens faran callar ni renunciar a continuar treballant per construir un país independent, plenament lliure, democràtic i pròsper. Continuem sense defallir», ha afirmat Sànchez en un tuit.

Minuts abans, Romeva havia abandonat un debat organitzat per l’Institut Sobiranies al rebre una comunicació no oficial sobre l’anul·lació del règim de semillibertat: «Sabíem que en qualsevol moment podria arribar, sembla que ens ho comunicaran ara. Estic esperant que ens diguin alguna cosa. De moment és una comunicació no oficial, però és possible que sigui imminent».

Notícies relacionades

Els líders independentistes presos han reaccionat denunciant que continua la «línia repressiva» de l’Estat i advertint que, malgrat això, no «defalliran» en defensa d’una Catalunya independent. També des de Twitter, Junqueras ha sortit al pas de la notícia: «Sabem que la justícia espanyola no s’aturarà mai. Nosaltres tampoc, i continuarem treballant incansablement per la llibertat, la justícia social i la república catalana. No defalliu perquè nosaltres no ho farem».

«Ni penediments, ni tercer grau: des de l’exili, la presó o a peu de carrer, mai deixarem de lluitar, mai. ¡Sempre endavant!», ha exclamat el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Des del Govern, el president en funcions, Pere Aragonès, i altres consellers han qualificat la decisió judicial d’«injustícia», «vergonya» i «venjança».