Reacció de la Moncloa

El Govern central celebra que el Parlament Europeu retiri la immunitat a Puigdemont

  • La ministra d’Exteriors assenyala que la decisió de l’Eurocambra demostra que «els problemes de Catalunya es resolen a Espanya, no a Europa»

  • La part socialista de l’Executiu evita entrar en la divisió amb Podem respecte a la possibilitat que l’expresident sigui jutjat pel Suprem

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern central ha acollit aquest dimarts amb alleujament la decisió del Parlament Europeu d’aixecar la immunitat a l’expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí. El camí perquè els dirigents independentistes puguin ser jutjats pel Tribunal Suprem encara és llarg, i ara els tribunals belgues i britànics (en el cas de Ponsatí) podran reprendre els processos d’extradició. Els precedents indiquen que el retorn a Espanya dels encara eurodiputats és difícil. El gener passat, la justícia belga va denegar l’extradició del també exconseller Lluís Puig. Però a l’Executiu celebren el pas fet per la cambra d’Estrasburg. 

Almenys, ho celebra la part socialista de la coalició, la majoritària i sobre la qual recauen els ministeris anomenats d’Estat, com Afers Exteriors i Justícia. El soci minoritari, Unides Podem, considera que aquest procediment suposa aprofundir en la «judicialització» del conflicte a Catalunya i es va posicionar en contra de retirar la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí. La votació, de caràcter secret, es va saldar amb 404 vots a favor, 247 en contra i 42 abstencions, al comptar amb el suport dels tres grans grups parlamentaris (populars, socialdemòcrates i liberals), en què tot i així hi va haver fugues en el vot. 

El Govern, de manera oficial, no vol avivar el conflicte amb els seus socis a compte de Puigdemont. Fonts socialistes a l’Eurocambra, no obstant, remarquen que Unides Podem han votat a Estrasburg en aquest assumpte al costat del Front Nacional de Marine Le Pen. 

«Diàleg i negociació»

Notícies relacionades

En una gravació distribuïda als mitjans, la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, ha donat la benvinguda a la decisió de l’Eurocambra. Segons el seu parer, el Parlament comunitari ha vingut a concloure que l’expresident de la Generalitat i els exconsellers van intentar beneficiar-se de la seva condició d’eurodiputats, que l’estat de dret és «sòlid» a Espanya i que el Govern ha de mantenir la seva posició a favor de solucionar el conflicte a través del «diàleg». 

«Amb aquesta decisió, el Parlament Europeu llança un triple missatge. El primer, que un eurodiputat no pot prevaler-se de la seva condició per protegir-se de comparèixer davant justícies nacionals per possibles violacions de legislacions nacionals. El segon missatge és de solidesa de l’estat de dret a Espanya, de respecte al treball de la Justícia espanyola. I el tercer, que els problemes de Catalunya es resolen a Espanya, no a Europa. El Govern central ha allargat la mà a totes les forces polítiques catalanes per buscar una solució a través del diàleg i la negociació. Aquest és el missatge que també rebem del Parlament Europeu», ha assenyalat la ministra.