El termini es compleix al novembre

El jutge deixa en llibertat Villarejo al no poder ser jutjat abans del màxim de presó preventiva

  • Li imposa compareixences diàries, com va sol·licitar Anticorrupció en el seu escrit

  • La fiscalia havia sol·licitat la seva posada en llibertat i el principi acusatori obliga a excarcerar-lo

  • La Sala Penal preveu jutjar-lo en la primera peça al desembre, un mes després de complir-se el màxim

  • La Secció Quarta acabava de confirmar la seva posada en llibertat en tres de la trentena de peces obertes contra ell

El jutge deixa en llibertat Villarejo al no poder ser jutjat abans del màxim de presó preventiva
1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha acordat la posada en llibertat del principal imputat del cas Tàndem, en el qual s’investiguen les clavegueres policials, l’excomissari José Manuel Villarejo, després de l’escrit presentat en aquest mateix sentit per la Fiscalia Anticorrupció aquest mateix matí, van informar a aquest diari fonts jurídiques. El canvi d’actitud fiscal, que fins i tot va recórrer en súplica la llibertat ja acordada per la Sala Penal a tres de la trentena de peces obertes en contra seu, obeeix a la impossibilitat de poder jutjar-lo en cap d’elles abans del 3 de novembre, moment en què complirà el màxim de quatre anys previst per a la presó preventiva.

No obstant, per evitar la seva fugida, el magistrat, com li havia demanat el ministeri públic, acorda imposar a Villarejo compareixences diàries al jutjat. També li retira el passaport, li prohibeix sortir del país i obliga a comunicar qualsevol canvi de domicili. Una vegada que Anticorrupció sol·licitava la posada en llibertat, el principi acusatori obliga el jutge a deixar-lo en llibertat.

Notícies relacionades

El procediment més avançat perquè l’excomissari, internat a la presó madrilenya d’Estremera des del 2017, pugui ser jutjat és el format per la unió de les peces Iron, Land i Pintor i el començament de la vista oral ha sigut fixat per al 13 de desembre, cosa que suposa que Villarejo quedarà en llibertat un mes i 10 dies abans. L’únic motiu pel qual es podria mantenir pres és que abans d’aquesta data hagués sigut ja condemnat en algun dels procediments oberts en contra seu. En l’únic judici que s’ha celebrat contra ell, el de les injúries a l’exdirector del CNI Félix Sanz Roldán, va ser absolt.

La causa d’Iron, Land i Pintor es jutjarà de forma conjunta i precisament la Secció Quarta de la Sala Penal de l’Audiència Nacional acaba de rebutjar el recurs d’Anticorrupció contra la seva decisió de deixar-lo en llibertat per aquestes. Amb la seva excarceració ara quedarien nou mesos de presó preventiva que podrien ser utilitzats posteriorment en cas que sigui necessari davant la celebració de pròxims judicis, informa Europa Press.