Negociació judicial

PSOE i PP escenifiquen les últimes tensions abans de tancar el pacte del CGPJ

  • Els populars diuen que els socialistes accepten ara excloure Podem de la negociació

  • A Ferraz demanen a Casado que es deixi de «vetos» i eviten confirmar si demanaran aval a Iglesias

  • El CGPJ renuncia a nomenar nous jutges del Suprem aquest dijous davant la imminent renovació

MADRID 22 12 2020 POLITICA  Rueda de prensa posterior a la reunion del Consejo de Ministros que la ofrecieron   la vicepresidenta primera del Gobierno Carmen Calvo   la ministra portavoz y Hacienda Maria Jesus Montero y el ministro de Transporte  Movilidad y Agenda Urbana  Jose Luis Abalos   Imagen DAVID CASTRO

MADRID 22 12 2020 POLITICA Rueda de prensa posterior a la reunion del Consejo de Ministros que la ofrecieron la vicepresidenta primera del Gobierno Carmen Calvo la ministra portavoz y Hacienda Maria Jesus Montero y el ministro de Transporte Movilidad y Agenda Urbana Jose Luis Abalos Imagen DAVID CASTRO / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

En el Govern i en el PSOE fa mesos que diuen que tenen tancat un acord amb el PP sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), però que els populars es negaven a fer-ho públic per raons estratègiques, ja que tenien per davant les eleccions catalanes i l’amenaça de ‘sorpasso’ de Vox. Ara que ha passat el 14-F i que el partit d’ultradreta ha escombrat de molt els populars a Catalunya, l’equip de Pablo Casado sembla tenir més pressa per tancar un acord d’Estat que li torni els galons de caps de l’oposició. Però clar, ha de preparar els seus simpatitzants per al gir que es disposa a fer i aquest dilluns, a primera hora, era el seu secretari general, Teodoro García Egea, qui sortia a la palestra a dir que no eren ells els qui canviaven de criteri per acostar-se als socialistes, sinó els socialistes els que s’acostaven a ells al permetre que s’exclogui Podem de l’equació.

«Unides Podem està al marge de qualsevol conversa per renovar el CGPJ», va afirmar García Egea aquest dilluns a primera hora. «El piròman no pot escollir el bomber», ha ironitzat el dirigent popular abans de remarcar que el PSOE ha acceptat la seva condició de deixar els de Pablo Iglesias fora de l’equació per renovar l’òrgan de govern dels jutges. Tot seguit, el dirigent conservador ha assenyalat que «aquest és el camí adequat per renovar les institucions i enfortir la seva independència».

A això ha contestat el responsable d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, que ha dit que les negociacions amb el PP s’estan portant a terme «com a Govern», a través del ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que «representa» tant el PSOE com Unides Podem. «Aquesta relació no l’hem tingut des de partits», ha posat èmfasi el ministre socialista, tot i que no ha aclarit si l’acord a què arribin amb el PP haurà de comptar amb el vistiplau dels seus socis. No obstant, Ábalos ha demanat als conservadors que deixin l’«obstruccionisme a la renovació dels òrgans constitucionals» i que «s’avinguin a un acord sense xantatges i sense vetos».

A més, el portaveu parlamentari d’Unides Podem, Pablo Echenique, ha assegurat que l’anunci de García Egea és «una notícia falsa» llançada pel PP per «sabotejar la negociació» i evitar que Vox «els acusi de ser la dreta covarda per pactar amb un Govern socialcomunista». 

El context

Fa mesos que el PP rebutja negociar la renovació del CGPJ. Les seves exigències, plantejades a mitjans d’octubre, recullen que Unides Podem no formi part del procés, que socialistes i morats retirin la reforma plantejada per canviar les majories necessàries per escollir els membres d’aquest òrgan i que acceptin avançar cap a la despolitització del poder judicial.

No obstant, tot i que Pedro Sánchez va paralitzar la revisió de les majories, els dos partits del Govern van registrar una iniciativa en el Congrés per limitar les tasques del CGPJ quan aquest es trobi en funcions. La proposta està actualment en ple tràmit parlamentari després de ser acceptada a tramitació per la majoria de la Cambra.

Nomenaments paralitzats

Notícies relacionades

Per la seva part, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha decidit no incloure en la seva ordre del dia del ple que té previst celebrar aquest dijous els nomenaments que tenia pendents en el Tribunal Suprem, en els Tribunals Superiors de les Canàries i del País Basc i altres places menors, informa Ángeles Vázquez.

Fonts de l’òrgan de govern dels jutges assenyalen a aquest diari que són dos els motius per a això. D’una banda per actuar amb coherència respecte a les decisions adoptades pel Consell en el mateix sentit el gener de l’any passat i el mes de juliol passat, quan semblava que les negociacions per a la renovació de l’òrgan fructificarien, i, per l’altra, que fins ara els nomenaments realitzats quan el Govern pressionava per frenar-los han comptat amb una majoria incontestable que ara no sembla possible reproduir.