Destrosses a Madrid i Barcelona

Podem evita condemnar els disturbis per Hasél i critica la Policia

  • «Ningú pot quedar mutilat per acudir a una manifestació», assenyala Rafa Mayoral

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El coportaveu de Podem, Rafa Mayoral, ha qüestionat l’actuació de les Forces i Cossos de Seguretat en les manifestacions contra l’ingrés a la presó del raper Pablo Hasél i les protestes a la localitat de Linares. «Ningú pot quedar mutilat per acudir a una manifestació», ha remarcat.

Així ho ha indicat en declaracions als mitjans de comunicació al Congrés després dels aldarulls durant les protestes contra la detenció de Hasél. Càrrecs del PP, Cs i Vox han demanat el cessament del vicepresident segon, Pablo Iglesias, i el portaveu d’Unides Podem a la Cambra Baixa, Pablo Echenique, arran dels disturbis d’ahir, a l’entendre que el parlamentari els va encoratjar amb els seus comentaris a les xarxes.

Echenique va donar suport ahir als actes de protesta en diferents ciutats i va reclamar una investigació després de la «violenta mutilació de l’ull» d’una noia en els incidents de Barcelona. De fet, aquest dijous ha respost a les crítiques d’altres formacions al publicar una foto de la manifestant ferida.

Sobre això, Mayoral ha assenyalat que hi ha una reflexió «de fons» que no s’ha de limitar a problemes d’ordre públic, sinó a la necessitat de reflexionar sobre un procés d’«aprofundiment democràtic» en totes les institucions de l’Estat.

Crítiques de Calvo

Notícies relacionades

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha assenyalat Echenique i ha explicat que la inexperiència explica les seves paraules.

«Els que tenim un càrrec públic hem de viure la nostra vida amb certa complexitat. Una cosa és el que tu puguis pensar i una altra és la responsabilitat del teu càrrec. Una cosa és defensar una democràcia exigent amb la llibertat d’expressió i una altra encoratjar una situació en què vam veure ferits i detinguts. Això és inabastable dins de la nostra responsabilitat com càrrecs públics», ha argumentat Calvo, per qui «cap dret es pot defensar ni expressar amb violència». Tot i així, la vicepresidenta ha defensat l’anunciada reforma del Codi Penal, encara sense data, perquè els anomenats delictes d’expressió no comportin penes de presó, una cosa de què es beneficiaria el mateix Hasél. «A Pablo Hasél se li estan aplicant les normes. Es poden canviar, però de moment les hem de complir tots. I això és molt progressista, molt d’esquerres», ha dit.