Greus disturbis a Catalunya després de la detenció de Hasél

  • Una noia ha resultat ferida en un ull a l’impactar-li presumptament una bala de foam a Barcelona

  • Hi ha 14 detinguts, dos a la capital catalana; vuit a Lleida i quatre a Vic

  • Dels 17 policies ferits, n’hi ha cinc a Vic, cinc a Barcelona, cinc a Lleida, un a Girona i un a Reus

7
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de 14 detinguts i 33 ferits, 17 d’ells policies, és el balanç dels greus disturbis registrats a Barcelona, Vic, Girona, Lleida i Reus durant les protestes per la detenció i empresonament de Pablo Hasél. Les manifestacions en suport al raper van començar a la tarda i van acabar de matinada deixant una estampa d’importants danys materials: crema de contenidors, destrosses en oficines bancàries i fins i tot a la comissaria de Vic.

De les detencions, 2 s’han produït a Barcelona, 4 a Vic i 8 a Lleida. Dels 33 ferits, 32 són lleus i un –una noia que va rebre l’impacte d’una bala de foam en una cella– està en estat menys greu. A més, va caldre traslladar vuit persones a centres sanitaris. A Barcelona hi va haver onze assistències i quatre traslladats; a Vic, 15 assistències; a Lleida, cinc assistències i tres traslladats; a Reus, una assistència i un traslladat, i a Girona, una assistència, segons fonts del Servei d’Emergències Mèdiques.

A Vic, diversos agents van resultar ferits i grups violents de manifestants van vandalitzar la comissaria del municipi, fins a la qual el conseller d’Interior en funcions de la Generalitat, Miquel Sàmper, es va traslladar a mitjanit. Ho va fer acompanyat del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero; de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i del director de la policia catalana, Pere Ferrer.

L’ingrés a presó de Hasél per complir la condemna per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona ha provocat la immediata convocatòria de manifestacions de protesta que han acabat amb una violència inusitada. La Plataforma Llibertat Pablo Hasél ha convocat per a aquest dimecres una altra concentració davant la presó de Ponent (Lleida), a més de noves marxes a diverses ciutats.

Ferida greu i saquejos a Barcelona

La manifestació a Barcelona ha començat cap a les 19.00 hores a la plaça de Lesseps tot i que poc després els participants han començat a caminar cap a l’avinguda de la Riera de Cassoles i la Via Augusta, on s’han produït enfrontaments a l’altura de la comissaria del Cos Nacional de Policia.

Els manifestants han llançat ampolles i han incendiat contenidors contra el cordó de Mossos que protegia la comissaria i han respost amb bales de foam. Hi ha hagut almenys una jove ferida per l’impacte, presumptament, d’un dels projectils en un ull.

A més, els violents han muntat barricades amb contenidors i altres elements del mobiliari urbà i hi han calat foc. Hi ha cinc detinguts.

A l’avinguda Diagonal els manifestants han tallat el trànsit, han trencat els vidres d’una oficina de CaixaBank i han cremat motos estacionades a la zona de travessera amb Via Agusta.

A la zona baixa de Gran de Gràcia, alguns encaputxats han saquejat establiments comercials fent barricades amb contenidors i llançant objectes contra la línia policial.

Màxima tensió a Vic

Centenars de persones s’han concentrat a la plaça Major de Vic i, una vegada finalitzada la protesta, els concentrats s’han desplaçat cap a l’edifici dels jutjats i d’allà a la comissaria dels Mossos, on grups de persones «amb actitud violenta» han protagonitzat diversos incidents, segons informen els Mossos.

Els concentrats han trencat vidres del jutjat i de la comissaria dels Mossos, amb el llançament de pedres contra l’edifici i la primera línia policial. També s’han cremat contenidors. Els agents han dispersat els manifestants disparant projectils de foam.

Crema de contenidors a Lleida

Més d’un miler de persones (2.000 segons l’organització i 1.400 segons la Guàrdia Urbana) s’han concentrat aquesta tarda a Lleida en una protesta en la qual s’han atacat les seus del PSC, del PP i s’han viscut moments de tensió davant la subdelegació del Govern central.

Els manifestants han iniciat la protesta a la plaça de la Catedral de Lleida i, després de llegir un manifest, s’han sentit algunes cançons del raper lleidatà ja pres.

Després d’uns minuts, la comitiva s’ha dirigit fins a la seu del PSC a Lleida, on s’han llançat ous i altres objectes contra la façana, abans de dirigir-se a diferents carrers de l’eix comercial de la ciutat.

A l’altura de la plaça de Sant Joan, els manifestants s’han tornat a aturar per llançar pintura, aquesta vegada contra la façana de la seu del PP a Lleida, on han corejat eslògans com «vosaltres, feixistes, sou els terroristes».

Finalment, diversos centenars de persones s’han dirigit fins a la Subdelegació del Govern a Lleida, on s’han viscut els moments de més tensió al tirar contenidors a terra, a l’incendiar-ne un i tirar petards contra algunes furgonetes dels Mossos.

Càrregues policials a Girona

La manifestació de Girona ha derivat en disturbis davant la Subdelegació del Govern amb llançament d’objectes contra la policia que protegeix l’edifici i crema de contenidors.

Unes 5.000 persones, segons Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, s’han concentrat inicialment a la plaça de l’1 d’Octubre i, després, han recorregut diversos carrers de la ciutat per expressar la seva protesta davant la delegació de la Generalitat i, poc després, davant els jutjats.

En aquest punt, al qual s’havia arribat sense cap incident, s’han produït els primers llançaments d’objectes i pirotècnia contra els agents.

Al final, la manifestació, tot i que amb molta menor presència de persones, ha arribat a la Subdelegació del Govern, on s’han desencadenat els disturbis.

Els llançaments contra els agents allà situats s’han agreujat i s’han plantat contenidors a tall de barricada a pocs metres de l’edifici.

També s’han arrencat senyals de circulació per utilitzar-los com a objectes llancívols mentre que els Mossos d’Esquadra han disparat bales de foam i salves.

La crema de contenidors i un petit foc a les portes d’una entitat bancària ha requerit la presència dels bombers, mentre els manifestants s’han dispersat pels carrers de Girona adjacents a la zona dels incidents.

Incidents a València

La concentració celebrada a València ha acabat també amb algunes càrregues policials i incidents, en què s’han bolcat i cremat contenidors als voltants de la plaça de l’Ajuntament.

Passades les 19.40 hores, alguns dels participants han mirat de desplaçar-se de la plaça de l’Ajuntament cap al carrer de Colom. En aquell moment s’han registrat càrregues policials que han fet retrocedir algunes persones.

La policia ha tornat a carregar per dispersar els participants i alguns s’han dirigit fins al carrer de Xàtiva, on s’han dispersat. Als voltants d’aquesta via, s’han bolcat contenidors i se n’ha arribat a cremar un, ubicat al carrer de Cervantes, fins on s’han desplaçat els bombers per apagar les flames.

Així, fonts de delegació del govern han confirmat a Europa Press que s’han produït càrregues al final de la protesta, quan alguns participants s’han mirat de moure del lloc de la concentració –que havia sigut comunicada a les autoritats–, i marxar cap a carrers pròxims. Han precisat que s’han produït incidents als carrers de Maria Cristina i de les Barques, on algunes persones han bolcat contenidors.

Tranquil·litat en les protestes de les Balears

A Palma de Mallorca, fins a 200 persones, segons el primer recompte oficial de la Policia Nacional, s’han concentrat a la plaça d’Espanya sense que es registressin incidents rellevants.

La protesta ha tingut lloc a les 19.00 hores, juntament amb la que s’ha produït a sa Bassa, a Manacor. A Menorca, concretament a Maó, també hi ha hagut una concentració a la plaça de Miranda.

Totes les iniciatives han sigut convocades a través de les xarxes socials. En la de Palma, la Policia ha indicat als manifestants que s’havien de dissoldre per les mesures de restricció imposades per al control de la pandèmia.

També els agents han identificat una vintena de persones. No obstant, no s’han produït incidents greus i els manifestants s’han anat dissolent amb normalitat.

Durant almenys una hora, les persones congregades han cridat proclames com «Els carrers seran sempre nostres», «No ens callaran, no passaran», «Els Borbons, als taurons», «Marivent, casal popular» i «Llibertat d’expressió, Valtònyc absolució»

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha atribuït els aldarulls als discursos «incendiaris» de Podem i «el separatisme».

Notícies relacionades

«De nou, l’‘apreteu’ des de membres de governs», ha assenyalat Arrimadas en un missatge en el seu compte de Twitter en el qual ha denunciat «una altra nit de vandalisme».

«Després de dies de discursos incendiaris de Podem i el separatisme, avui els radicals sembren el caos causant enormes danys a comerciants i famílies. De nou, l’‘apreteu’ des de membres de govern», ha remarcat la líder de la formació taronja.