Hasél ingressa a la presó de Ponent després de ser detingut pels Mossos

  • «Mort a l’Estat feixista», ha cridat el detingut abans d’entrar al cotxe patrulla que se l’ha emportat de la Universitat de Lleida

3
Es llegeix en minuts

Els Mossos d’Esquadra han detingut el raper Pablo Hasél, que s’havia tancat aquest dilluns al claustre de la Universitat de Lleida per evitar el seu ingrés a la presó, ordenat per l’Audiència Nacional. Desenes d’agents havien entrat al recinte de la universitat quan faltaven pocs minuts per a les 07.00 hores d’aquest dimarts amb l’objectiu de detenir Hasél, que estava amb un grup de persones que li donen suport. Aquestes persones havien format un cordó humà per dificultar l’arrest. Després de l’arrest, els agents han conduït el raper fora del recinte universitari.

Abans d’entrar al cotxe dels Mossos que l’ha traslladat a la presó de Ponent, el raper s’ha adreçat als seus partidaris i als mitjans de comunicació que captaven el moment i ha cridat: «Mort a l’Estat feixista».

Un fort dispositiu policial, format per desenes d’agents dels Mossos i una vintena de furgonetes de la Brigada Mòbil, s’ha desplegat des de les 6.30 hores d’aquest dimarts als voltants del rectorat per procedir a la detenció d’Hasél, que tenia com a termini per ingressar voluntàriament a la presó fins divendres passat. Hasél es va tancar aquest dilluns a l’edifici del rectorat de la Universitat de Lleida «per posar-ho el més difícil possible a la Policia» davant la seva imminent detenció i amb l’objectiu, segons va declarar a Efe, de visibilitzar el que considera un «gravíssim atac» contra les llibertats.

La policia, no obstant, ha pogut esquivar amb facilitat les barricades que havien situat a les entrades de l’edifici el mig centenar d’activistes tancats amb Hasél al rectorat, que han sigut arraconats pels agents per procedir a la detenció del cantant. Els activistes s’han refugiat a la tercera planta de l’edifici mentre llançaven alguns objectes als agents, tot i que finalment han sigut encapsulats pels policies, que han procedit a la seva identificació. Segons fonts policials, l’únic incident s’ha produït quan alguns concentrats han buidat el contingut d’un extintor sobre els agents.

Ingrés a la presó de Ponent

Hasél ha ingressat cap a les 9.00 hores a la presó Ponent de Lleida, on complirà la seva condemna de nou mesos. Segons han informat fonts penitenciàries, Hasél ha sigut internat al mòdul d’ingressos de la presó de Ponent, on una vegada identificat se li practicarà la prova PCR –preceptiva per a tots els reclusos–, a més dels corresponents escorcolls. En els pròxims dies serà avaluat pels tècnics que han de proposar la seva classificació penitenciària, per a la qual cosa la junta de tractament de la presó disposa de dos mesos de termini com a màxim.

Tot i que l’habitual és que els reclusos que no siguin considerats perillosos siguin classificats inicialment en segon grau, a l’espera de posteriors progressions, res impedeix que Hasél pugui accedir directament a la semillibertat, cosa que li permetria sortir de la presó diàriament i només tornar-hi a dormir, de dilluns a dijous.

Notícies relacionades

Divendres passat va expirar el termini que va donar l’Audiència Nacional perquè el cantant ingressés voluntàriament a la presó. El raper lleidatà, que va ser condemnat pel contingut d’una seixantena de tuits i una cançó en els quals incorre en delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona, ja havia advertit que perquè entrés a la presó haurien de «segrestar-lo». I aquest dilluns, al tancar-se al claustre, es va ratificar: «Hauran de rebentar-la per aturar-me»

L’advocat del raper, Diego Herchhoren, ha declarat a Catalunya Ràdio que Hasél «està fent un acte de desobediència. El seu cas posa de manifest les carències democràtiques de l’Estat». Herchhoren ha valorat també l’actuació dels activistes que s’han mobilitzat per defensar Hasél: «Les persones que s’han atrinxerat amb ell es poden exposar a sancions. La repressió també té aquests efectes col·laterals».