La campanya de JxCat

Borràs replica a ERC i afirma que JxCat és l’únic projecte «original»

  • Rull carrega contra la Fiscalia de l’Estat per la seva intenció de revocar el tercer grau dels presos independentistes

  • Calvet proposa un impost sobre l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle

Borràs replica a ERC i afirma que JxCat és l’únic projecte «original»
2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La candidata de JxCat, Laura Borràs, s’ha involucrat en una rèplica a Esquerra Republicana respecte a qui marca la pauta en relació amb les vies cap a la independència. Si el candidat republicà, Pere Aragonès, afirmava una hora abans al fòrum Tribuna Catalunya que JxCat és la «còpia» i Esquerra és l’«original» quant a exigir a Europa un referèndum acordat amb l’Estat sobre la independència de Catalunya, i afegia «benvinguts a les nostres tesis», en relació amb JxCat, Borràs ha respost que és el seu partit l’original.

«No som còpia de ningú perquè no som semblants a ningú. Si algú pot reivindicar que és un partit nou és JxCat; si algú pot ser original és JxCat», ha afirmat en una roda de premsa. Borràs s’ha tornat a desmarcar del full de ruta d’ERC i ha assegurat que el seu pla passa per tornar a proclamar la independència «quan estiguem en disposició de defensar-la i demanar el reconeixement internacional».

La investigació i els codis ètics

Preguntada per l’afirmació del líder d’ERC, Oriol Junqueras, en una entrevista a La Sexta, que Borràs no seria candidata si milités a ERC ja que està sent investigada pel Suprem per corrupció, la candidata de Junts ha respost breument: Els «nostres partit tenen el seu codi ètic, soc candidata i cap de llista del nostre partit».

Borràs ha afegit, en relació amb una eventual nova col·laboració amb ERC en el Govern, que el seu partit ambicionaria a gestionar el màxim de carteres, incloses la de Salut. «Ambicionem totes les responsabilitats, també les d’una conselleria com Salut», ha afirmat.

Crítiques a Sánchez per la fiscalia

La candidata, d’altra banda, ha acusat el president del Govern, Pedro Sánchez, d’actuar amb «fanfarroneria» pel fet que la Fiscalia General de l’Estat es plantegi revocar el tercer grau als presos independentistes. «El Govern de Sánchez només progressa en el terreny de la repressió, i ens demanen diàleg en un exercici d’hipocresia política sense precedents», ha afirmat.

Per la seva banda, l’exconseller Josep Rull, actualment en tercer grau, ha criticat el candidat del PSC: «Sort que el candidat Salvador Illa defensava una Catalunya sense revenges. I la fiscalia, de qui depèn la fiscalia, la fiscalia d’una fiscal general pretesament progressista, el primer que farà serà un recurs per reingressar-nos a la presó».

Impost per a la descarbonització

Notícies relacionades

En la presentació de les propostes respecte al repte climàtic davant el delta de l’Ebre, el conseller de Territori, Damià Calvet, ha explicat que quan el programa electoral de JxCat planteja impostos mediambientals es refereix a «nous impostos ambientals finalistes que bàsicament vagin amb referència a l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle» que han de poder estar «gravats per disposar d’aquests diners i desenvolupar una progressiva descarbonització de l’economia».

Calvet no ha concretat com es calcularia aquesta taxa. El programa electoral concretament afirma: «Promourem la revisió de la fiscalitat perquè s’ajusti als objectius de transició de l’economia i l’energia cap a un model climàticament neutre i socialment just».