Divendres fa 82 anys

L’exgeneral Rodríguez Galindo, ingressat a l’uci per coronavirus

Es troba en estat greu des de fa dies després d’haver contret la Covid-19 juntament amb la seva dona

El guàrdia civil més premiat en la lluita contra ETA va ser condemnat per la seva implicació en crims dels GAL

2
Es llegeix en minuts

L’exgeneral de la Guàrdia Civil Enrique Rodríguez Galindo, el més premiat en la lluita contra ETA i que va ser condemnat per la seva implicació en crims dels GAL, ha sigut ingressat a l’uci a l’agreujar-se el seu estat després de contagiar-se de coronavirus fa unes setmanes.

Segons ha avançat ‘Vozpópuli’ i han confirmat a EFE fonts del seu entorn, Rodríguez Galindo es troba en estat greu des de fa dies després d’haver contret la Covid, i la seva dona també s’hauria contagiat.

Després de ser ingressat a l’hospital i a causa de problemes respiratoris, Rodríguez Galindo, que divendres que ve, dia 5, complirà 82 anys i té problemes cardiovasculars, ha hagut de ser intubat i es preveu que es mantingui en aquesta situació durant els pròxims 20 dies.

Rodríguez Galindo es va fer popular quan el 1980 es va fer càrrec de la 513a Comandància de la Guàrdia Civil, amb seu a Intxaurrondo (Sant Sebastià).

Durant els quinze anys que va passar al capdavant d’aquesta comandància van ser desarticulats uns 90 comandos d’ETA i van ser detinguts més de 800 terroristes, cosa que li va valer una prestigiosa reputació com a expert en la lluita antiterrorista i el va portar a ser nomenat general de la Benemèrita el 1995.

La reobertura del cas Lasa-Zabala, relatiu al segrest i assassinat dels presumptes etarres José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala, per guàrdies civils d’Intxaurrondo quan Galindo era el seu màxim responsable, va centrar en ell aquesta investigació judicial.

Després de ser portat a judici, el 26 d’abril del 2000, l’Audiència Nacional el va condemnar a 71 anys de presó pel segrest i assassinat dels presumptes etarres i el 9 de maig va ingressar a la presó.

Un any després, el Tribunal Suprem va augmentar en quatre anys la pena de presó, i el 2 d’abril de 2002 el que havia sigut el general més premiat en la lluita contra ETA va perdre oficialment la seva condició de membre de la Guàrdia Civil.

El setembre del 2004, i després de ser-li diverses vegades denegada la concessió del tercer grau, la Direcció General d’Institucions Penitenciàries va permetre a Galindo que complís la condemna fora de la presó donada la greu malaltia cardiovascular que patia i l’avançada edat.

Notícies relacionades

La direcció general va decidir, no obstant, mantenir el segon grau de tractament a l’exgeneral, que l’1 d’octubre va abandonar la presó d’Ocaña (Toledo) i aquell mateix mes va ingressar en una clínica de Saragossa, afligit d’una crisi cardíaca.

Al desembre va ser operat del cor, i el 5 de gener del 2005 el jutge central de Vigilància Penitenciària de l’Audiència Nacional José Luis Castro li va concedir finalment el tercer grau penitenciari.