Setmana de relleus

Illa deixarà de ser ministre de Sanitat demà per centrar-se en les eleccions catalanes

  • El candidat del PSC acudirà aquest dimarts al seu últim Consell de Ministres abans d’abandonar el Govern

  • L’actual ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, agafarà el relleu al capdavant de Sanitat

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Salvador Illa deixarà aquest dimarts el Ministeri de Sanitat. Just un any després que entrés en l’Executiu de Pedro Sánchez per ocupar una cartera a priori poc exigent, però que amb la pandèmia s’ha mostrat essencial, torna a Catalunya com a candidat del PSC per centrar-se en la campanya electoral dels comicis del 14 de febrer. Illa encara té 24 hores com a ministre de Sanitat abans que el president del Govern anunciï el nom del seu substitut. Un lloc per al qual sona l’actual ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias.

Illa va anunciar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat a finals de l’any passat. Des d’aleshores, el secretari d’Organització del PSC ha estat, encara més, en el punt de mira de l’oposició per no abandonar el ministeri. No obstant, aquest pas ja està a tocar. Aquest dilluns és el seu últim dia complet en el Govern i Illa acabarà la seva etapa en l’Executiu al costat de Sánchez visitant l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. 

Demà, dimarts, serà quan el candidat del PSC esgotarà els seus últims minuts com a membre del Govern i participarà en el seu últim Consell de Ministres. Llavors, es coneixerà qui el substituirà al capdavant de Sanitat i dimecres tindrà lloc al Palau de la Zarzuela la presa de possessió davant el Rei del nou titular del departament. Tret de sorpreses d’última hora, serà Darias qui agafarà les regnes del ministeri, en un moment en què el nombre de contagis continua marcant rècords. La política canària ha treballat mà a mà amb Illa en el Consell Interterritorial de Salut i coneix la situació actual.

El pas de Darias al Ministeri de Sanitat també obligarà Sánchez a buscar un reemplaçament per a la cartera de Política Territorial i Funció Pública. Totes les mirades estan posades sobre el secretari general del PSC, Miquel Iceta, que a mitjans del novembre passat ja va decidir, amb Illa, fer un pas enrere i no presentar-se a les eleccions catalanes. Iceta tornaria així Madrid més de 20 anys després d’haver format part de l’equip de treball de Felipe González com a subdirector del Gabinet de la Presidència.

Les enquestes

Mentre Sánchez remodela el Consell de Ministres, Illa estarà escalfant ja motors per a la campanya electoral dels comicis catalans, previstos per al 14 de febrer després de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de suspendre cautelarment l’ajornament, fins al 30 de maig, aprovat pel Govern. El candidat del PSC arrencarà la campanya electoral el 29 de gener amb les últimes enquestes de part seva.

Notícies relacionades

Segons el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), és el dirigent més ben valorat i el preferit per governar. , tot i que amb un escenari de pactes postelectorals complex. A la seva enquesta preelectoral confirmava l’‘efecte Salvador Illa’ i mostrava com la seva candidatura ha fet moure totes les fitxes del tauler català.

Amb aquest escenari, Illa es va presentar aquest dissabte com el presidenciable del «retrobament» per «girar full» a una dècada «perduda» pel procés. Durant la seva breu intervenció en el comitè federal del PSOE, que se celebra a Barcelona, Illa ja va assegurar que deixaria el càrrec en el ministeri «els pròxims dies» per abocar-se «al 101%» a la campanya electoral.