EN CLAU MADRID

Setmana de relleus al Govern

  • Sánchez ultima els canvis al seu gabinet: toca dir adéu a un Illa amb rumb al 14-F

  • En mans de Darias quedarà decidir si es va al confinament o no: dimarts, la clau

  • Iceta es perfila com a ministre, es busca Jemad i el PP obre debat sobre vacunació del Govern

Setmana de relleus al Govern
3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

El president del Govern estrena setmana amb una cimera internacional llampant, la de Davos, en què per motius pandèmics haurà de participar a través d’una pantalla. És el que té aquesta Covid tan endimoniadament sociable. Sánchez es farà aquest dilluns (aquesta vegada metafòricament) amb mandataris de mig món per parlar, en clau econòmica i social, de «reconstruir confiança» en plena batalla contra un virus que va canviant i ens va matant a grapats cada dia. ¿Solucions clares? De moment una esperança, l’escassa vacuna, i molts dubtes dels gestors nacionals i internacions sobre quan, com i fins a quin punt obrir o tancar les mans amb les restriccions per aplanar unes corbes incontrolades. L’equilibri entre salut, respecte a drets fonamentals com la mobilitat i l’economia continua sent una utopia.

Les dades coronavíriques a Espanya també són dolentes. Nefastes. Hi ha algun territori que té menys pressió que altres, però cap s’acosta a la tranquil·litat. Estem en temps de rècord. Estem en temps de por (una altra vegada) i de cansament notable (també una altra vegada) del gremi sanitari. Tampoc hi ha novetats sobre l’estira-i-arronsa entre l’Executiu central i les autonomies. Segueix present. Les comunitats van endurint les mesures per mirar de protegir els seus veïns, després de les setmanes de disori nadalenc. ¡Fins i tot Madrid tanca abans l’hostaleria i demana no visitar la família! Molts governs autonòmics exigeixen a Sánchez capacitat per confinar o anar un pas més enllà en el decret d’estat d’alarma. Sánchez prefereix esperar... Almenys fins dimarts. Dimarts està marcat a l’agenda monclovita com a data rellevant.

A l’espera del descens

El 26 de gener del 2021 creuen els especialistes que assessoren el president que ha d’haver baixat el nombre d’infectats –que supera els 18.000– de forma visible, tot i que es mantingui l’enorme ocupació a les ucis. Si els càlculs que fan no fallen, ja hauria passat fa dies el pic màxim de transmissió, malgrat que quedi com a poc una setmana perquè els ingressos per Covid superin a les altes. Si aquesta previsió es compleix, és bastant improbable que el president canviï alguna cosa més que... el titular de Sanitat. Ja toca. Salvador Illa ha posat rumb a un 14-F que ja sembla inamovible. Els altres candidats catalans han posat rumb cap a ell, ja que la demoscòpia el col·loca com a favorit.

Si no hi ha sorpreses d’última hora, la seva successora serà Carolina Darias, la fins ara ministra de Política Territorial i Funció Pública. Ha estat treballant colze a colze amb Illa en el Consell Interterritorial de Salut i coneix bé com està la moguda autonòmica en aquesta crisi. Sap el que li espera. I sap també que si aquest dimarts no es complissin les projeccions dels tècnics, serà ella qui hauria de fer front a un enduriment global de mesures anti-Covid. ¿Confinament?. Gairebé ningú s’atreveix a descartar ni això ni res i, els que sí que ho fan, es cuiden molt de posar l’afegitó «de moment».

Cúpula de l’Exèrcit

Però no és l’únic moviment de peces pendent. A Darias també se l’haurà de substituir i entregar-li a algú altre la cartera de Territorial. Tot apunta que, aquesta vegada sí, Miquel Iceta tornarà al Madrid on va viure va fa uns anys per ocupar un ministeri. Es comprovarà en les pròximes hores si ell ja estarà, o encara no, assegut a la taula de ministres que també dimarts que ve ha de certificar el cessament acordat per Margarita Robles amb el seu Jemad, el general Miguel Ángel Villaroya. I buscar-li i nomenar un substitut.

És possible que Robles s’estigui afanyant a buscar un alt càrrec militar que, a diferència de Villaroya, no hagi sigut vacunat quan encara esperaven torn els sanitaris que s’han d’ocupar, a primera línia, dels infectats pel virus... tot i que convé destacar que el PP sosté, per boca del seu portaveu, José Luis Martínez-Almeida –al mateix temps, alcalde de Madrid–, que no és dolent que el Govern i els comandaments de l’Exèrcit rebin primer la profilaxi. Que un país no es pot quedar sense autoritats ni defensa. Interessant debat per a la setmana que comença.

Notícies relacionades