Cita amb les urnes

¿Per què Portugal manté les eleccions i Catalunya debat un ajornament?

  • El país lusità celebrarà els comicis presidencials malgrat el confinament domiciliari, però no deixarà votar presencialment els positius per Covid-19

  • Portugal no contempla la modalitat de vot per correu tot i que preveu el vot anticipat als consistoris una setmana abans dels comicis

Barcelona 10 11 2019  Politica  Ambiente en colegio electoral durante la jornada de elecciones generales 2019  Fotografia de Jordi Cotrina

Barcelona 10 11 2019 Politica Ambiente en colegio electoral durante la jornada de elecciones generales 2019 Fotografia de Jordi Cotrina / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Països com Portugal, en confinament total, sí que celebren eleccions», va comparar la presidenciable de JxCat, Laura Borràs, per posar en dubte la necessitat d’ajornar els comicis catalans del 14 de febrer. «Més de 60 països han fet eleccions des de setembre i el 24 de gener es vota a Portugal. Són llocs on la pandèmia no ha suspès la democràcia», va remarcar la número dos del PSC, Eva Granados, en el seu afany de continuar amb el procés electoral. El president del Parlament, Roger Torrent, va rebatre que Portugal «té l’avantatge que legalment pot establir mesures que Catalunya no pot tenir». El país lusità s’ha convertit aquests dies en una arma llancívola entre els partits del tauler català. Però, ¿sota quines circumstàncies se celebren eleccions a l’altra cantonada de la península ibèrica mentre Catalunya debat una postergació?

Les dades epidemiològiques

Portugal va arribar aquest dijous a un nou màxim de contagis, 10.698, i l’equip d’experts en el qual es recolza el govern pronostica que el nombre de contagis podria pujar fins als 14.000 casos diaris a finals de gener. Amb 10 milions d’habitants, té un total de 8.384 de morts i 517.806 contagis des que va començar la pandèmia. A Catalunya, la tercera onada continua creixent i aquest dijous s’han detectat 4.473 nous contagis i 122 morts. En total s’han notificat 444.563 casos des de març i 17.847 morts. Si es comparen els dos països segons l’índex de casos acumulats per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies (IA14), a Catalunya és de 549 i a Portugal és de 901, segons l’European Centre for Disease Prevention and Control.

Les restriccions per la Covid

Les restriccions per la CovidLa Generalitat ha prorrogat set dies més les restriccions vigents a Catalunya: el confinament municipal entre setmana, el tancament total dels centres comercials i el tancament de comerços no essencials el cap de setmana. A Portugal les restriccions són molt més severes. El seu govern va decretar el confinament domiciliari i el tancament de tot el comerç no essencial i de l’hostaleria, malgrat que els centres educatius es mantindran oberts. Aquest panorama, no obstant, no paralitza la campanya de les eleccions presidencials, que se celebraran el 24 de gener. El govern suspendrà el confinament durant la jornada només per acudir als col·legis electorals i posaran urnes mòbils a les residències per evitar que els avis s’exposin a possibles contagis.

La legislació vigent

Portugal ja no pot posar fre a la contesa electoral. Una maniobra com aquesta requeriria una revisió constitucional que no es pot emprendre en cas d’urgència i molt menys sota l’estat d’alarma. A Espanya, en canvi, es van ajornar les eleccions al País Basc i a Galícia amb el consens dels partits que es presentaven a les eleccions. En el cas de Catalunya, que no té llei electoral pròpia, el Govern espera tenir el suport de tots abans de firmar el decret d’ajornament, tot i que es reserva l’última paraula. La Generalitat ha encarregat un informe als serveis jurídics per comptar amb totes les garanties en cas de postergació i per evitar que alguna formació tingui arguments per recórrer als tribunals.

El sufragi anticipat

El país lusità no contempla la modalitat de vot per correu, però sí que preveu el vot anticipat amb urnes situades als ajuntaments. Els portuguesos poden sol·licitar la documentació per a aquesta modalitat de sufragi fins a 10 dies abans de les eleccions i votar aquest diumenge –una setmana abans de la cita electoral– als consistoris. A Catalunya, la Generalitat ha impulsat una campanya per fomentar el vot per correu exprés i la petició es pot fer per via telemàtica amb certificats digitals, és a dir, sol·licitant la validesa de la identificació a través del mecanismes com IDcat mòbil o dades de contrast per telèfon. Quan el carter entregui les paperetes es podrà emportar al mateix moment el sobre amb el vot i actuar com a custòdia per agilitar i facilitar el tràmit, fent possible que es pugui votar sense sortir de casa.

El vot dels positius per Covid

Notícies relacionades

Portugal no permet votar presencialment als contagiats per Covid-19. Les persones en quarantena –ja sigui per contagi per o contactes amb positius– poden sol·licitar el sufragi a domicili abans del 17 de gener i els equips municipals els recolliran entre el 19 i el 20 de gener, quatre dies abans dels comicis. Els electors que no hagi sol·licitat el vot anticipat i estiguin en quarantena entre el 18 i el 24 de gener no podran votar. A Catalunya, la Generalitat aposta pel vot per correu en cas de confinaments o alta incidència de Covid-19 per evitar la propagació del virus. També es recomana el vot per franges horàries per evitar posar en perill col·lectius de risc i per protecció als membres de les meses electorals amb epis i test d’antigens.

La legitimitat de les eleccions

Les prediccions apunten que fins a 60.000 persones podrien quedar-se sense votar al país lusità si es mantenen els 10.000 contagis diaris, perquè del 17 al 24 no hi haurà el termini obert per al vot anticipat ni la possibilitat d’acudir al punt de votació en cas de ser positiu per Covid-19. A això cal afegir que a Portugal l’abstenció és tradicionalment molt alta, factor que podria posar en perill la legitimitat dels comicis. A les presidencials del 2016 l’abstenció gairebé va arribar al 52%, una xifra que podria empitjorar per la pandèmia. El conseller d’Exteriors a Catalunya, Bernat Solé, va sostenir en diverses entrevistes que existeixen protocols per votar amb seguretat, però va admetre que si la ciutadania té la «sensació que anar a votar no és segur» pot créixer l’abstenció i que els resultats pugiun ser qüestionats.