Avantprojecte d’eficiència processal

El Govern farà obligatòria la mediació abans d’acudir als tribunals

  • El Consell de Ministres aprova un avantprojecte per rebaixar la litigiositat que ha provocat la pandèmia
  • Justícia aposta per la modernització i les sentències orals, entre altres mesures per aconseguir més eficàcia
zentauroepp53042527 madrid  06 04 2020  coronavirus  covid 19  juan carlos campo200408215328

zentauroepp53042527 madrid 06 04 2020 coronavirus covid 19 juan carlos campo200408215328 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha presentat aquest dimarts l’avantprojecte d’eficiència processal, amb el qual es vol buscar un millor servei públic de la justícia i donar una resposta àgil a l’augment de la litigiositat que ha provocat la pandèmia. Per aconseguir-ho, entre altres mesures, es farà obligatori recórrer a instruments de mediació abans de poder acudir als tribunals.

Campo ha emmarcat l’avantprojecte en altres iniciatives, com els reforços preparats als jutjats socials i mercantil i la creació de 33 noves places judicials, i en un pla més ambiciós de modernització de l’administració de Justícia, dins del Pla de Justícia 2030.

Notícies relacionades

Un dels problemes a combatre és que només el 2019 «van entrar 6 milions d’assumptes i només es va poder donar resposta a la meitat. Per això, per «reduir la litigiositat i generar més cohesió social», perquè «les diferències entre ciutadans no sempre han d’acabar en tribunals, que sempre deixen una part insatisfeta, es convertirà en «requisit de procedibilitat» acudir a un «tercer neutral, a l’arbitratge, la mediació o qualsevol altre mitjà similar», per poder acudir als tribunals. També comptarà amb incentius fiscals, perquè, si s’aconseguís que «un de cada quatre assumptes no anés al jutjat, podríem descarregar el sistema judicial de més de mig milió d’assumptes».

El projecte legislatiu també preveu sentències orals o poder establir procediments testimonis, que impedeixin saturar els jutjats amb causes idèntiques que es resolen de manera individual, un nou recurs de cassació civil i una transformació digital de la justícia, que la Covid ha accelerat al generalitzar la celebració telemàtica de vistes i declaracions per videoconferència.