CONSELL DE MINISTRES

El Govern es regira contra Podem: «No disparem a la Monarquia»

  • «Estem jugant amb el model d’Estat. Podem treure una peça i que s’esfondri tot», adverteix Campo
  • Montero remarca que és «imprescindible» que el Govern «salvaguardi totes les institucions»
El ministro de Justicia  Juan Carlos Campo  comparece en rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros celebrado en Moncloa  en Madrid (Espana)  a 15 de diciembre de 2020   15 DICIEMBRE 2020 MARIA JESUS MONTERO JUAN CARLOS CAMPO HACIENDA JUSTICIA GOBIERNO POLITICA ECONOMIA CONSEJO DE MINISTROS  EUROPA PRESS O CANAS POOL  15 12 2020

El ministro de Justicia Juan Carlos Campo comparece en rueda de prensa posterior al Consejo de Ministros celebrado en Moncloa en Madrid (Espana) a 15 de diciembre de 2020 15 DICIEMBRE 2020 MARIA JESUS MONTERO JUAN CARLOS CAMPO HACIENDA JUSTICIA GOBIERNO POLITICA ECONOMIA CONSEJO DE MINISTROS EUROPA PRESS O CANAS POOL 15 12 2020 / EUROPA PRESS O CANAS POOL

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La paraula més repetida aquest dimarts pel Govern després del Consell de Ministres ha sigut «prudència». Anava dirigida, sobretot, a Podem, soci del PSOE en la coalició, amb qui en els últims dies es multipliquen els xocs: per l’extensió de l’anomenat escut social, la legislació laboral (amb el salari mínim i el càlcul de les pensions com a punts en discòrdia) i l’actitud davant la Monarquia, un sensible assumpte en el qual els morats exigeixen «explicacions» a Felip VI per la conducta del seu pare, el rei emèrit Joan Carles I, i defensen un referèndum sobre la república. La part socialista de l’Executiu s’ha regirat contra les posicions de la formació que lidera Pablo Iglesias. «No disparem» contra la Monarquia, ha dit el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, perquè podria «esfondrar tota» la bastida institucional. 

Fins ara, el PSOE, soci majoritari, que ostenta la presidència i tots els ministres considerats d’Estat, havia intentat minimitzar les discrepàncies amb Podem sobre la Corona. El cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, sempre defensa Felip VI, insisteix que les «cultures polítiques» de socialistes i morats són «diferents» i demana diferenciar entre la Monarquia i els comportaments de Joan Carles I, que la setmana passada va pagar gairebé 680.000 euros a Hisenda per evitar un procés judicial per despeses no declarades amb targetes opaques. Però aquesta vegada el ministre de Justícia ha anat més enllà. 

«Estem jugant amb la idea del nostre model d’Estat i és un arc de volta del qual podem treure una peça i que s’esfondri tot», ha assenyalat el titular de Justícia, que ha demanat «prudència» i «tranquil·litat» a Podem. «No disparem, perquè podem fer-nos mal», ha avisat el ministre. «És imprescindible que el Govern salvaguardi totes les institucions emparades per la Constitució», ha afegit, al seu costat, la portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero. 

Els xocs

Les advertències s’han produït hores després de dos sonors xocs entre els socis. A primera hora del matí, fonts de Podem han acusat la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera, de negar-se a prohibir els talls de subministraments als més vulnerables. Davant l’atac, Montero ha anunciat que el Govern prendria aquesta mesura contra la pobresa energètica. Però també ha deixat patent el seu malestar amb els morats, al reclamar que el «debat», tot i que «ric», ha de tenir lloc dins del Consell de Ministres. «És imprescindible treballar amb discreció», ha insistit.  

Notícies relacionades

Al Congrés dels Diputats, mentrestant, el PSOE ha tornat a unir els seus vots a la dreta per impedir que fos aprovada la petició de Podem de crear una comissió d’investigació parlamentària sobre Joan Carles I. Els morats han acusat els grups que han rebutjat la iniciativa de «riure’s a la cara de la ciutadania». 

Fins ara, la Moncloa intentava treure ferro a aquestes divergències, argumentant que els atacs a la Monarquia venien de Podem, el partit, i no dels seus membres en el Govern. Però el diferent to fet servir aquest dimarts indica que alguna cosa pot estar començant a canviar.