Amb el vot del PSOE, PP i Vox

El Congrés rebutja les comissions d’investigació sobre Joan Carles I

  • Socialistes, populars i ultres tomben les peticions agafant-se als informes anteriors dels lletrats sobre la inviolabilitat del rei emèrit
  • Unides Podem explica que l’escàndol de les targetes opaques va tenir lloc després de l’abdicació del monarca a Felip VI
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Una vegada més, la Mesa del Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dijous dues comissions d’investigació sobre Joan Carles I. Aferrant-se al criteri dels lletrats de la Cambra baixa sobre la inviolabilitat del Rei emèrit, el PSOE, PP i Vox han votat en contra de la proposta d’Unides Podem i d’altres partits republicans i independentistes per indagar en les finances del pare de Felip VI després de conèixer-se que va presentar una declaració per regular la seva situació davant Hisenda.

En més de tres ocasions, socialistes, populars i ultres ja van tombar iniciatives similars al·legant que tots els actes realitzats per Joan Carles I durant el seu mandat estan protegits per la inviolabilitat que li concedeix l’article 56.3 de la Constitució. En aquesta ocasió, els tres partits han fet ús del mateix argumentari, malgrat que des d’Unides Podem assenyalen que la seva proposta se centra en l’ús de targetes opaques pel rei emèrit i alguns membres de la seva família. Uns fets que han derivat en la presentació d’una declaració davant Hisenda per part de Joan Carles I per regularitzar gairebé 680.000 euros.

El portaveu d’Unides Podem, Rafael Mayoral, ha qualificat aquesta actitud de «perillosa» perquè posa «data de caducitat a la monarquia». A més, el portaveu d’En Comú Podem i membre de la Mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, ha assenyalat que aquesta negativa suposa «riure a la cara de la ciutadania». «Això no va de ser més o menys republicà», ha continuat Pisarello, abans d’assenyalar que ni el PSOE, ni PP ni Vox han volgut entrar en un debat jurídic sobre la possibilitat de crear aquestes comissions i que, directament, han mostrat el seu recolzament als informes emesos pels lletrats de la Cambra en altres moments.

Sense discussió en ple

Notícies relacionades

La comissió presentada per ERC, JxCat, la CUP, BNG, Més País i Compromís anava enfocada a indagar en les presumptes irregularitats comeses per Joan Carles I i la seva relació diplomàtiques i comercials amb l’Aràbia Saudita. La proposta també ha sigut rebutjada per la Mesa del Congrés que, a més, ha tombat la petició d’aquests mateixos partits que comparegués al Congrés la Ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, perquè expliqués les circumstàncies en les quals el rei emèrit ha regularitzat la seva situació amb Hisenda.

Tot just conèixer-se la notícia, el líder de Més País, Íñigo Errejón, ha anunciat que la seva formació, junt amb Compromís, tornarà a registrar una proposició de llei de responsabilitat de la Corona amb què pretenen delimitar quines actuacions del Rei estan subjectes a inviolabilitat i quins no. Aquesta iniciativa ja la van presentar al setembre però va ser rebutjada per la Mesa.