El laberint català

JxCat i ERC demanaran al Congrés una llei d’amnistia per collar el Govern

  • Els socis del Govern i la CUP aprovaran la iniciativa en l’últim ple del Parlament de la legislatura
  • La resolució planteja la supressió de totes les condemnes vinculades al procés des del 2013
zentauroepp48810507 graf4862  sant joan de vilatorrada  barcelona   26 06 2019  190901145842

zentauroepp48810507 graf4862 sant joan de vilatorrada barcelona 26 06 2019 190901145842 / Susanna Saez

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’independentisme acomiadarà la legislatura i inaugurarà la precampanya electoral revifant la reclamació de l’amnistia per als polítics presos. El Parlament aprovarà, en el ple de la setmana que ve, l’últim abans de les eleccions previstes per al14 de febrer, una proposta de resolució impulsada per JxCat, ERC i la CUP en la qual es reclama a les Corts l’aprovació d’unallei d’amnistiaper a tots els encausats pel procés des de l’any 2013.

La proposta conjunta deJxCat,ERCi laCUPha sigut registrada aquest dimecres i la Junta de Portaveus, en la qual les forces independentistes disposen de majoria, decidirà incloure-la en l’ordre del dia del ple de la setmana que ve. No es tracta, no obstant, del mecanisme formal per portar una proposta a debat al Congrés, sinó de l’expressió d’unavoluntat políticaque, en tot cas, ja no podria vehicular-se fins que es constitueixi el nou Parlament.

L’objectiu sembla, per tant, collar el Govern delPSOEiUnides Podema favor de l’amnistia de cara a la precampanya electoral, tenint en compte que ni la reforma deldelicte de sedicióni els hipotèticsindultsals líders del procés podrien arribar abans del 14 de febrer.

«Extinció de responsabilitat»

El text de la proposta defensa que l’amnistia ha de comportar l’«extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa, inclosa la del Tribunal de Comptes, per tots elsactes d’intencionalitat políticavinculats a la lluita democràtica per l’autodeterminació de Catalunya, qualssevol que fossin els seus resultats, tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa».

La iniciativa assenyala que la llei d’amnistia «ha de partir d’entendre com a intencionalitat política qualsevol fet vinculat a lalluita democràtica per l’autodeterminació de Catalunyao als fets derivats de la crítica de l’actuació de les autoritats governatives o jurisdiccionals que haguessin sigut perseguits penalment o administrativamentdes de l’1 de gener del 2013».

Tots els delictes possibles

En aquest sentit, detalla els delictes que hi hauria d’incloure:rebel·lióisedició;malversació de cabals públicsquan estigui en concurs amb el delicte de sedició, i els delictes deprevaricació,falsedat, malversació de cabals públics,desobediènciaorevelació de secrets, així com els delictes vinculats a l’organització del 9-N del 2014 o l’1-O del 2017.

També s’hi incorporarien els actes d’expressió i opinió que hagin sigut valorats com a delictes d’incitació a l’odivinculats al conflicte català; elsdelictes contra l’ordre públic«comesos en el marc de la lluita democràtica per l’autodeterminació i/o de les protestes i accions de crítica de l’actuació de les autoritats governatives i/o jurisdiccionals sobre el conflicte» a Catalunya, i altres actes que hagin sigut mediats per la realització dels actes amnistiats.

Reconeixement de l’autodeterminació

Notícies relacionades

La resolució dels partits independentistes remarca que l’amnistia «ha d’anar acompanyada d’unasolució efectiva al conflicte políticamb l’Estat espanyol que inclogui el reconeixement del dret d’autodeterminació de Catalunya», i que ha de reparar els danys causats a les persones afectades.

Així mateix, insta la societat catalana a mobilitzar-se i a donar suport a una amnistia que permeti l’alliberament dels presos de l’1-O, el retorn dels dirigents independentistes a l’estranger, el final de totes les causes judicials obertes, i emplaça «tots els agents cívics, polítics i socials a reivindicar aquesta proposta a través d’unacord nacional per l’amnistia, l’autodeterminació i els drets civils i polítics».