L’estratègia dels conservadors

La fórmula de Casado per contenir Vox a Catalunya

  • El PP dissenya l’estratègia electoral amb un ull posat en la irrupció en el Parlament de la formació d’ultradreta
  • El dirigent marca a la seva gent els assumptes en els quals han de centrar-se i els demana no atiar dos debats en concret
La fórmula de Casado per contenir Vox a Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La direcció del PP ha decidit anar a totes en lesautonòmiques catalanes del 14 de febrer. Considera que els resultats de les urnes afectaran la vida política dels dos pròxims anys, un període en què, tret de sorpreses, no hi haurà ni eleccions autonòmiques ni generals. I la marcaran no només per la fotografia que ofereixi de l’independentisme sinó també de la dreta, sobretot després de la moció de censura de Vox i eldur discurs que Pablo Casado va fer contra Santiago Abascal, líder del partit radical.

Les enquestes han començat a reflectir la irrupció de la formació ultra en el Parlament, que s’aprofitarà de la caiguda de Ciutadans, que no ha digerit en aquest hemicicle ladebacle d’Albert Rivera del 2019. A la seu de Génova fa setmanes que posen el focus a Catalunya. Casado va viatjar fins a la comunitat catalana els quatre divendres de novembre, va repetir el primer d’aquest mes i tornarà el vinent. I el partit va enviar també fa uns dies a Barcelona la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, per recolzar els restauradors i comerciants, enfrontats a la Generalitat per les seves restriccions per frenar lapandèmia, just el contrari que ha fet ella a la regió.

En paral·lel al recolzament sobre el terreny que els dirigents puguin donar al candidat del PPC AlejandroFernández, la direcció està buscant la fórmula per contenir Vox. El principal temor dels populars és que la campanya giri entorn de l’eixidentitari: català o espanyol.«D’una banda, ells van néixer cavalcant sobre elprocési l’independentisme, així que és el seu tema estrella. I en nacionalisme espanyol sempre van més enllà», admet un membre de la cúpula del partit. Casado ha demanat als seus principals col·laboradors no entrar en el debat sobre els indults dels presos de l’1-O i tampoc en el dels xatsmilitars retirats. En el primer cas, els dirigents del PP remarcaran la posició del partit ja coneguda (si el Govern concedís aquesta mesura de gràcia recorrerien davant el Suprem i denunciarien l’assumpte a Brussel·les), però no insistiran en la qüestió. En el segon, un tema temporal, esperen, els populars han tret importància al contingut de lesconverses dels exmilitars. «¿Em preocupa aquest xat o em preocupa que ERC i Bildu s’hagin incorporat a la direcció política de l’Estat?Em preocupa més que ERC i Bildu s’hagin incorporat a la direcció política de l’Estat», es va respondre José Luis Martínez-Almeida, portaveu del PP i alcalde de Madrid.

La resposta davant els missatges xenòfobs

El pla de Casado és evitar lapolarització, en què tant Vox com el PSOE i Podem se senten «còmodes», es queixen a Génova. «Com en les generals, necessiten un Vox que faci por i faci oblidar els pactes vergonyosos amb Bildu i ERC», apunta un assessor. El líder del PP ha reclamat als seus principals dirigents que centrin els missatges de la campanya en la denúncia dels «socis radicals» de Sánchez, i en la gestió i experiència que té el seu partit, després de governar «15 anys Espanya» amb José MaríaAznar i MarianoRajoy.

Aquest marcador els dona una victòria aclaparadora davant la ultradreta: 15 anys contra zero. Llavors, es vanta Casado, «ja van treure Espanya de la crisi», com ell espera fer quan hi hagi generals. També brandiranl’«experiència en anteriors crisis migratòries»quan SantiagoAbascal repeteixi a la campanya catalana els seus missatges contra laimmigració. Els conservadors creuen que el partit ultra intentarà reproduir en alguns municipis l’estratègia que li va funcionar en leseleccions andaluses de fa dos anys(a Almeria, sobretot) i en les generals (Múrcia), quan el seu argumentari va incloure missatges xenòfobs i en favor del proteccionisme econòmic.

Notícies relacionades

Ayuso, el perfil més ultra

Còmode se sent el PP parlant d’harmonització fiscal,una bandera que el PSOE ha deixat que ERC agafi, però que no perjudica els populars. «Tot el que sigui economia, baixada d’impostos i gestió, inclosa les diferentsestratègies per frenar lapandèmia, ens va bé», assegura el membre de la direcció del partit. En aquest terreny, la presència d’Ayuso pot ajudar la campanya. És la dirigent més semblant a Vox que tenen en el PP (una vegada apartada Cayetana Álvarez de Toledo, diputada per Barcelona). La presidenta defensa la seva gestió davant la segona onada de laCovidiha declarat la guerra al Govern per voler imposar uns límits mínims i màxims en els impostos cedits a les autonomies.