El Suprem revoca el tercer grau als presos del procés per prematur

Denega la flexibilització del 100.2 per la seva falta de connexió a un procés de reinserció

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Suprem ha revocat el tercer grau penitenciari concedit per la Generalitat als nou líders independentistes condemnats pel procés, al considerar que es tracta d’una mesura prematura. La Sala destaca que és necessari que transcorri un període de temps més gran per avaluar adequadament l’evolució de l’intern i el tractament penitenciari, sobretot quan es tracta de condemnes elevades (de 9 a 13 anys de presó) de les quals cap n’ha complert la meitat, i la majoria ni tan sols una quarta part.

 

La Sala estima els recursos d’apel·lació de la Fiscalia contra el progrés a tercer grau penitenciari concedit per la Generalitat i ratificat després pels jutjats de Vigilància Penitenciària, de manera que hauran de continuar en segon grau. Així mateix, estima el recurs de la Fiscalia en relació amb l’aplicació a aquests interns de l’article 100.2 del Reglament Penitenciari, que suposava també un règim de semillibertat, i que els denega, reiterant els arguments que va donar respecte a Carme Forcadell el mes de juliol passat, per la falta de connexió d’un programa de tractament d’aquest tipus amb un procés de reinserció dels delictes comesos.

 

El tribunal que ha dictat les interlocutòries està format per Manuel Marchena (president i ponent), Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo, Antonio del Moral, Andrés Palomo i Ana Ferrer. Són els que van jutjar el procés, amb l’excepció de Luciano Varela, que es va jubilar una vegada dictada la resolució.

 

Notícies relacionades

En les nou interlocutòries, de contingut similar, els magistrats expliquen que la concessió del tercer grau a un intern que no hagi complert la quarta part de la condemna (que és el cas de tots llevat de Jordi Cuixart, Jordi Sánchez i Joaquim Forn, que tampoc n’han complert la meitat) és excepcional i exigeix «una justificació reforçada, lògicament, respecte a aquella exigible en els supòsits en els quals es proposa per al tercer grau a un intern que ja ha complert la quarta part de la condemna».