Enquesta del GESOP

Sondeig eleccions catalanes 2021: Els catalans prioritzaran l’economia i la pandèmia sobre el procés

  • L’electorat independentista està més mobilitzat que el contrari a la secessió
Barcelona 10 11 2019  Politica  Ambiente en colegio electoral durante la jornada de elecciones generales 2019  Fotografia de Jordi Cotrina

Barcelona 10 11 2019 Politica Ambiente en colegio electoral durante la jornada de elecciones generales 2019 Fotografia de Jordi Cotrina / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’impacte de la pandèmia delcoronavirusa Catalunya ha provocat que els catalans donin un tomb a les seves prioritats. La capacitat de gestió avança al procés i, segons revela l’últim sondeig delGabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública(GESOP) per a EL PERIÓDICO, els ciutadans cridats a les urnes el pròxim 14 de febrer decidiran el seu vot tenint en compte quina força política és capaç d’oferir la millor recepta a la crisi socioeconòmica que porta la Covid-19.

La meitat dels catalans decidirà el sentit del seu vot després de valorar quina formació pot manejar millor l’economia, mentre que menys del 40% decidirà en funció de la seva diligència davant la pandèmia i el procés.La gestió de l’economia en temps de crisi és per al 86,5% dels enquestats el factor primordial a considerar per triar una o una altra papereta, mentre que per al73,7% preval la gestió de la Covid-19i per al64,5% prioritza el conflicte català.  

Els independentistes donen la mateixa importància a la secessió que a l’economia (86,6% a la primera i 88,5% a la segona), mentre que l’electorat que no aposta per la desconnexió de Catalunya respecte a la resta d’Espanya atorga molta més rellevància a una bona administració de l’economia per decidir el seu vot (86,6%) que al procés (49,9%). En la gestió de la pandèmia aquests dos sectors no mostren diferències substancials.

L’electorat de la CUP i de JxCat és el que centra més el debat en la independència, 91,9% i 89% respectivament, i el votant dels comuns i el PSC el que menys, 40,2% i 49,5%. El votant republicà, en canvi, posa en relleu la gestió econòmica (90,6%) i de la pandèmia (79,8%) per sobre de la qüestió sobiranista (75,3%).

La participació

Notícies relacionades

La participació en les properes eleccions catalanes s’augura menor que en les anteriors conteses electorals, tot i que cal dir que el 2017 es va arribar a unaxifra rècord de votants en unes autonòmiques arribant al 81,95%del cens. Preguntats per la seva intenció de participar en les eleccions del 14 de febrer, els enquestats que asseguren que aniran a votar queden per sota dels nivells del 2017 i el 2015. Un 76,7% està convençut que acudirà a les urnes, el que suposa 19,6 punts menys que en sondejos previs a la jornada electoral de fa tres anys i 4,1 punts menys que un baròmetre del GESOP de setembre del 2015. 

Els independentistes mostren més mobilització que l’electorat en contra de la secessió.El 85,7% dels que s’identifica amb el sentiment independentista assegura que participarà, mentre que en el bàndol constitucionalista té la intenció de participar en les eleccions el 70,8%, gairebé 15 punts menys. Els votants del PP són els més proclius a exercir el seu dret a vot (90,5%) –malgrat que paradoxalment són els que donen menys importància a les eleccions (46,4%)–, seguits pels fidels als partits independentistes. Més del 80% dels seus votants es mostren convençuts que aniran a votar en les pròximes autonòmiques.