A LA MONCLOA

Sánchez llança un gest a les víctimes del terrorisme després de l'acostament a Bildu

El president i set dels membres del seu Gabinet, tots del PSOE, es reuneixen amb la Fundació Centre per a la Memòria de les Víctimes del Terrorisme

L'AVT es desmarca, no se sent representada i creu que la trobada pretén «blanquejar» el president i legitimar els seus «pactes» amb els d'Otegi

fcr 4405

fcr 4405

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

En política els gestos i les formes de vegades importen, i molt. I més ara, quan la tempesta pel gairebé segur recolzament de Bildu als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2021 encara no ha amainat. Ferraz i la part socialista de l’Executiu, amb Pedro Sánchez al capdavant, ha negat amb vehemència que existeixi cap tipus d’acord amb la formació ‘abertzale’. Però la imatge d’aliança s’ha instal·lat, imatge que el Govern intenta contrarestar. Aquest dimarts ha buscat fer-ho amb una reunió del patronat de la Fundació Centre per a la Memòria de les Víctimes del Terrorisme (FCMVT), acompanyat de sis membres del seu Gabinet. Tots, per cert, del PSOE, i cap d’Unides Podem.

La cita ha tingut al complex de la Moncloa, i després del Consell de Ministres. L’equip del president ha volgut donar presència a la trobada i ha posposat fins i tot la roda de premsa posterior a la reunió del Gabinet.

Sánchez ha mantingut la trobada amb el patronat del Centre Memorial amb set ministres al seu costat (la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i set titulars de departament: els responsables de Defensa, Margarita Robles; Interior, Fernando Grande-Marlaska; Justícia, Juan Carlos Campo; Educació, Isabel Celaá; Política Territorial, Carolina Darias, i Inclusió, José Luis Escrivá).

«Recordar és una exigència moral pels valors que representen les víctimes del terrorisme. I un deute personal amb els que van patir i pateixen»

Pedro Sánchez

President del Govern

La fundació, adscrita al Ministeri de l’Interior i inscrita el 2015, és el resultat del mandat contingut en la llei de reconeixement i protecció integral de les víctimes del terrorisme, que precisament preveia la creació d’un centre nacional per a la memòria amb seu al País Basc, i té per objectiu «preservar i difondre els valors democràtics i ètics que encarnen les víctimes del terrorisme, construir la memòria col·lectiva de les víctimes i conscienciar el conjunt de la població per a la defensa de la llibertat i dels drets humans contra el terrorisme». La presidència d’honor de la fundació recau en el Rei i el patronat està presidit pel mateix cap de l’Executiu. Dels 21 patrons, 10 pertanyen a l’Administració General de l’Estat més el president. És la segona vegada que Sánchez es reuneix amb la FCMVT. La primera va ser el 2018. 

«Recordar és un exercici de justícia i dignitat, i una exigència moral pels valors que representen les víctimes del terrorisme. I és un deute personal amb cada un dels que van patir i encara pateixen», ha remarcat Sánchez durant la cita, segons el comunicat posterior remès per la Moncloa. 

La Moncloa havia assenyalat primer que la reunió era amb la FVT que dirigeix Tomás Caballero

La Moncloa havia comunicat prèviament que la reunió de Sánchez i els seus ministres seria amb la Fundació de Víctimes del Terrorisme (FVT), presidida per Tomás Caballero des del juliol passat, entitat de caràcter també institucional, però després es va corregir. En qualsevol cas, no totes les associacions comparteixen la cita d’aquest dimarts. De fet, l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), que presideix Maite Araluce, ha compartit un dur comunicat, en el qual expressa la seva «absoluta sorpresa i decepció» després de tenir coneixement de la trobada a la Moncloa, de la qual no havia sigut informada prèviament. L’AVT recordava que ocupa dos llocs en el patronat de la FVT, un d’ells la vicepresidència.

«Mutisme» de Sánchez

Però la reunió és amb el patronat de la FCVMT, en la qual només dels 21 patrons ho són en representació de les víctimes, un d’ells Caballero. «Des de l’AVT volem desmarcar-nos d’aquesta trobada que només busca blanquejar un president del Govern que fa anys que ens ignora». L’AVT remarca en el seu comunicat que han sol·licitat a Sánchez diverses trobades i davant el seu «mutisme» es van dirigir al seu director de Gabinet, Iván Redondo, que va contestar que no es podia dur a terme la trobada.

L’AVT indica que els trasllats són «legals» però suposen un «dolor» per als víctimes

Notícies relacionades

L’AVT voldria abordar amb l’Executiu tres punts: la política penitenciària, els homenatges a terroristes i la seva relació amb «el seu soci preferent EH Bildu». Respecte al primer, la mateixa associació reconeix que són «legals» i que els han fet altres governs anteriors, tot i que suposen «un dolor per a les víctimes». De les 72 famílies que l’associació ha informat dels acostaments, «més del 50% ho viuen amb dolor, tristesa i resignació», el 40% es veuen «embolicades en un sentiment d’indefensió» i «més del 30% han d’entrar en seguiment psicològic». Per això, l’AVT desitjaria que es pugi «el llistó» i s’exigeixi als presos d’ETA «col·laborar amb la justícia per impedir que se serveixin de la legalitat penitenciària per buidar les presons». 

L’AVT vol, a més, que es reformin les lleis perquè els ‘ongi etorri’ no es produeixin. I voldria que es trenquin «tots els pactes» amb Bildu mentre no condemnin la violència d’ETA i reconeguin que «cap dels seus assentats va tenir cap justificació». «Les víctimes del terrorisme no estem representades en aquest organisme», la FCVMT, conclou el comunicat de l’AVT.