CONTRACTES PER COMISSIONS

El jutge proposa jutjar Arístegui i Gómez de la Serna per corrupció a Algèria

Considera que van crear una organització que aconseguia contractes a l'estranger a canvi de comissions

Se centra en els negocis que els expolítics del PP van desenvolupar a Algèria

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata proposa jutjar l’exambaixador Gustavo de Arístegui, qui va ser diputat del PP Pedro Gómez de la Serna i 21 persones més per constituir una organització amb la qual presumptament a través del pagament de donacions i comissions aconseguien contractes en països estrangers, en aquest cas Algèria, amb què, a més, s’enriquien il·lícitament.

El 2015, a l’esclatar l’escàndol, el primer va haver de renunciar com a ambaixador a l’Índia, per no perjudicar el Govern de Mariano Rajoy en plena campanya electoral de les eleccions del desembre, segons va explicar ell mateix en una carta remesa al llavors ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, mentre que Gómez de la Serna va ser apartat d’aquesta campanya. 

En la interlocutòria que dona per conclosa la instrucció i es dona 20 dies a les parts perquè acusin o demanin el sobreseïment, el magistrat entén que els fets són constitutius dels delictes de corrupció en les transaccions comercials internacionals, suborn, blanqueig de capitals i organització criminal o associació il·lícita. 

Segons el jutge, de la investigació es desprèn que «la finalitat de l’organització constituïda era doble: d’una banda, aconseguir contractes en països estrangers, mitjançant el pagament de comissions i presents a autoritats i funcionaris algerians», i per una altra, enriquir-se il·lícitament de forma sistemàtica amb càrrec a fons del mateix contracte.

Per a això, armaven tota una estructura de societats fictícies i de facturació falsa, i simulaven la prestació de serveis per societats pantalla. Feien aparents negocis jurídics mercantils subscrits entre societats interposades, amb contractes de prestació de serveis i de consultoria falsos, així com una facturació igualment falsa amb què justificaven les operacions. Així les prestacions objecte dels contractes, segons el jutge no es realitzaven i eren merament fictícies. 

Empreses dels dos països 

Notícies relacionades

«Tot això d’acord amb un pla preconcebut, projectat en el temps amb una visió de llarg termini, ordenat d’acord amb les directrius emanades de la cúspide de l’organització», diu el jutge, que hi inclou directius d’Elecnor que creu que van desenvolupar activitats criminals en relació amb diferents blocs contractuals i a presumptes comissionistes i mitjancers que conformen el nucli més pròxim de relacions entre les empreses contractistes espanyoles i les empreses públiques algerianes.

La interlocutòria, de 256 pàgines, atribueix el lideratge de l’organització a Gómez de la Serna Villacieros i Arístegui, juntament amb dues persones més. Els altres «s’ocupaven d’implementar l’estratègia acordada pels líders, supervisar la gestió de les societats i distribuir els fons il·lícits obtinguts».