CONVENCIÓ MUNICIPALISTA D'ERC

Aragonès aposta per «oblidar l'austeritat» per afrontar la pandèmia

Acusa l'Estat de «no fer res» i crida a «invertir tots els diners possibles, encara que superem el dèficit o el deute»

En un missatge a JxCat, el coordinador nacional d'Esquerra insta a abandonar «la competició» entre independentistes

aragons crida a oblidar lausteritat per combatre les consequncies del coronavirus / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El vicepresident de la Generalitat en funcions de president, Pere Aragonès, ha defensat la necessitat d’«oblidar l’austeritat» per combatre les conseqüències socioeconòmiques de la pandèmia del coronavirus. Aquest dissabte, en la seva intervenció en la Convenció Municipalista d’ERC, Aragonés ha remarcat que «no es pot retallar» i que «s’ha de fer el contrari del que es va fer en la crisi del 2008». «S’han d’invertir tots els diners possibles tot i que aquest any o els pròxims superem tots els índexs de dèficit o de deute», ha afirmat.

Les seves paraules arriben en una setmana complicada per al Govern, que ha vist com les pimes i els autònoms se li han encarat pel fiasco dels ajuts econòmics de 2.000 euros –col·lapse de la web i esgotament dels ajuts, que eren per al primer que arribava– per compensar els tancaments decretats per fer front a la pandèmia.

Aragonés ha defensat les mesures impulsades per l’Executiu català per «protegir l’economia i els llocs de treball», tot i que ha admès que «algunes s’han de millorar». Ha reiterat que «en els pròxims dies» el Govern presentarà un nou sistema d’ajuts als autònoms que han hagut de tancar o que han vist la seva facturació molt afectada. Aquests nous ajuts, ha dit, es «mantindran» en el temps, mentre duri la pandèmia. «Passarem d’ajuts puntuals a un esquema d’ajuts continuats», ha afirmat.

Crítiques a l’Estat

Ha aprofitat per carregar contra el Govern central, del qual ha dit que «no està fent res» per ajudar els treballadors per compte propi. I ha contraposat aquesta suposada inacció de l’Estat a l’actitud del Govern, «que treballa i dona ajuts». Ajuts que són «insuficients», ha reconegut. I ho ha justificat així: «Estem tapant forats d’un Estat que no està fent la seva feina».

Missatge a JxCat

En clau independentista, Aragonés ha emplaçat l’independentisme a traçar una «estratègia compartida» que parteixi «de la cooperació i no de la competició» entre les formacions, en una al·lusió directa a Junts per Catalunya. En la seva intervenció en la convenció, el líder d’ERC ha demanat construir una «via àmplia cap a la independència» per traçar el camí cap a la «república catalana».

Aquesta crida a la unitat es produeix en una setmana en què ERC i JxCat han tornat a protagonitzar una picabaralla al Congrés dels Diputats amb retrets mutus a propòsit de la votació de les esmenes a la totalitat dels Pressupostos Generals de l’Estat, després que els republicans hagin aplanat el camí per a la tramitació dels comptes.

Notícies relacionades

«És imprescindible que l’independentisme es doti d’una estratègia compartida, que aglutini la pluralitat i la diversitat del país, que parteixi de la cooperació i no de la competició entre nosaltres, una estratègia que ens faci molt més forts de cara als embats de l’Estat», ha afirmat el president en funcions de la Generalitat.