DEBAT AL CONGRÉS

ERC s'encara a JxCat i avisa que «no és menys patriota» qui negocia

Els republicans pressionen per treure Cs de l'equació dels pressupostos

rufian / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Amb aquesta situació tan dolenta i el que queda seria tremendament irresponsable no escoltar, no parlar, no dialogar i no negociar». Amb aquesta contundència s’ha tret de sobre Gabriel Rufián les crítiques de JxCat i la CUP per no posar traves a la tramitació dels pressupostos i donar un «xec en blanc» al Govern. Des de la tribuna, Rufián ha defensat aquest dijous que el seu partit «no és menys patriota ni menys independentista» per facilitar que els comptes públics superin el tràmit, tot i que ja ha advertit a l’Executiu central que ERC segueix lluny de recolzar-les i que Cs ha de quedar fora de l’equació.

Rufián ha justificat que amb el ‘no’ d’ERC a les esmenes a la totalitat presentades «donarà únicament i exclusivament aire, oportunitat i temps a la negociació», a la qual el seu partit «torna a posar avui tota la seva força negociadora al servei dels interessos del poble de Catalunya» insistint que «les negociacions se suen, no es tuitegen».

Amb Catalunya immersa en el clima preelectoral i la pugna per l’hegemonia independentista al Palau de la Generalitat, Rufián s’ha encarat directament amb l’espai postconvergent després de les crítiques de la portaveu de JxCat, Laura Borràs: «Qui digui que això és absurd, una pèrdua de temps o molt pitjor encara, que això és una traïció al poble de Catalunya, és perquè s’ho pot permetre, és perquè fa massa temps que porta jaquetes de 1.000 euros, passeja bosses de Michael Kors pel carrer o fa massa temps que cobra sous públics», ha emfatitzat. I ha al·ludit a la ruptura entre JxCat i el PDECat, que evidencia el seu xoc en el Congrés amb el vot diferenciat en el tràmit pressupostari: «Hi ha qui va arribar aquí amb vuit diputats del ‘no a tot’ i ja només n’hi queden quatre». 

Entrant en el contingut, Rufián s’ha felicitat pel blindatge de la immersió lingüística i l’aposta per la regulació dels lloguers abusius, però ha censurat les partides per a «una institució tan corrupta i antidemocràtica» com la Casa Reial i «una maquinària tan absurda i anacrònica com la militar».

Així mateix, ha burxat que el Govern ha de triar entre ERC o Cs per recolzar els Pressupostos perquè voler-los aprovar amb les dues formacions «és simplement mentir a posta»: «Ja n’hi ha prou de terraplanisme ideològic [...] Cs no és que sigui incompatible amb ERC, Cs és incompatible amb l’esquerra», ha asseverat, estenent la mà a l’Executiu de Pedro Sánchez perquè els republicans siguin els elegits: «Entenc que és més difícil perquè demanem més coses, no més banderes, però val la pena fer-ho amb ERC».

Notícies relacionades

La ministra d’Hisenda María Jesús Montero ha agraït la disposició dels republicans, si bé ha remarcat que en un moment d’excepcionalitat com l’actual, a causa dels estralls de la crisi del coronavirus, «hauríem de superar que pesi més amb qui que el què». Malgrat això, ha defensat que els comptes són «progressistes» i que els podran millorar amb les esmenes que s’aportin.

En la rèplica, Rufián ha afirmat que «no voler la dreta no és un veto, és autoprotecció». I s’ha dirigit a Unides Podem perquè facin un front comú contra Cs perquè «es juguen la governabilitat del seu país per a la pròxima dècada», al·legant que si els taronges es recuperen a les urnes amb fins a 30 o 35 escons, el PSOE podria prioritzar com a soci Cs abans que els morats.