AL CONTRAATAC

Esquerra, valor i espoli

És extraordinari que Aragonés renegui de l'«Espanya ens roba» amb què va forjar la seva carrera política i que ara digui que «l'espoli fiscal no s'ha confinat»

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp55513999 grafcat3361  barcelona  espa a   21 10 2020   el vicepreside201021192850

zentauroepp55513999 grafcat3361 barcelona espa a 21 10 2020 el vicepreside201021192850 / Andreu Dalmau

S’ha de reconèixer la valentia dels líders d’ERC a l’ordenar el tancament de restaurants i locals culturals. Restauradors i artistes diuen que han preparat els seus locals fins a gairebé convertir-los en quiròfans. No obstant, els polítics del Govern, en vista d’unes xifres que continuen sent molt altes, han decidit mantenir el tancament tot i saber la seva impopularitat. L’equip de Govern de la Generalitat, com tots tret d’alguna excepció bolsoriana, sens dubte està actuant amb la millor intenció amb les dades i l’assessorament de què disposa.

El vicepresident Aragonés sabia que el popular hagués sigut decretar l’obertura de restaurants i locals culturals, però no ho ha fet assumint el seu cost en un gest que, reitero, mostra un valor polític incontestable.

El que és clarament criticable és que per desviar l’atenció dels errors de gestió que cometen tots els governs, ERC recorri al gastat recurs del dèficit fiscal. És extraordinari que Aragonés renegui de l’«Espanya ens roba» amb què va forjar la seva carrera política i que ara, a la mínima dificultat, digui que «l’espoli fiscal no s’ha confinat».  Equiparar el suposat dèficit amb el virus és senzillament discutible.

Notícies relacionades

Ho hem dit moltes vegades en aquesta columna: les balances fiscals calculades per la mateixa Generalitat indiquen que sent a Espanya «aproximadament, Catalunya paga impostos en proporció a la seva contribució al PIB i rep en proporció a la seva població» i que amb la independència la Generalitat n’obtindria només «un petit excedent» (les dues declaracions textuals de Mas-Colell). 

Pagar per renda i rebre per població és just, segons han dit polítics de tots els colors i a Catalunya li ha anat molt millor que als territoris catalans francesos i que a Portugal. Compte que no ens passi com a Quebec. ERC ha pres decisions valentes, però perd tota la credibilitat quan treu la demagògia del dèficit fiscal per respondre al fiasco dels autònoms. La valentia perd tot el seu valor quan es fragmenta.