CONTINUA LA NEGOCIACIÓ

Sánchez passa el primer tràmit dels Pressupostos gràcies a ERC, Cs i Bildu

Les set esmenes a la totalitat, del PP i JxCat, entre d'altres, són tombades amb 198 vots en contra

El debat se centra en el recolzament anunciat pels 'abertzales' i la pressió a Arrimadas

undefined55844086 graf8255  madrid  12 11 2020   la ministra de hacienda  mar 201112124922

undefined55844086 graf8255 madrid 12 11 2020 la ministra de hacienda mar 201112124922 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Sánchez va aconseguir tirar endavant aquest dijous el primer tràmit dels Pressupostos  PP, Vox, JxCat, Coalició Canària, Foro Astúries, CUP i BNG havien presentat esmenes a la totalitat, però no van aconseguir tombar els comptes. El cap de l’Executiu podrà continuar tramitant els comptes de l’any vinent gràcies al suport que li han donat els partits que el van ajudar en la seva investidura, entre els quals hi ha ERC i EH Bildu, i s’hi ha sumat Ciutadans. El resultat de la votació va ser rotund: 150 vots a favor de les esmenes (PP, Vox, JxCat, CC, Foro, CUP, BNG i UPN), 198 en contra (PSOE, Unides Podem, ERC, Ciutadans, Més País-Compromís, PDECat, PNB, Bildu, PRC, Nova Canàries i Terol Existeix) i cap abstenció. Sánchez va superar la primera amb moltíssima folgança, molt per sobre dels 167 vots que el van fer president al gener i 22 més que la majoria absoluta. En aquesta votació, n’hi havia prou amb la majoria simple. 

El partit d’Inés  Arrimadas no va voler aliar-se amb als grups que volien tornar els Pressupostos, perquè confia que Sánchez finalment agafi la seva mà «moderada» i abandoni els republicans i els ‘abertzales’. Una cosa impossible vista la pressió que Podem, soci del Govern de coalició, ERC i Bildu estan decidits a fer per mantenir el «bloc de la investidura» i l’esperit d’esquerres en les polítiques que s’aprovin des de la Moncloa.

El debat d’aquests dos dies a la Cambra baixa ha estat monopolitzat per aquest intent de treure Ciutadans de l’equació i també per la irritació provocada en l’oposició de dretes el ‘sí’ als Pressupostos que el líder d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, va anunciar dimecres quan just començava la primera sessió en el Congrés. Fins i tot va provocar que el president d’Extremadura, el socialista Guillermo Fernández Vara, mostrés a Twitter el seu desacord per aquest recolzament.

Segons el calendari previst, els Pressupostos quedaran aprovats definitivament a principis de gener, quan també hagin passat pel Senat. Encara continuen vigents els que l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro va elaborar el 2018 en el Govern de Mariano Rajoy. De fet, els terminis són tan justos que Sánchez haurà de fer una «pròrroga tècnica» al gener fins que estiguin visats els seus primers comptes, que li blindaran la seva presidència dos anys més, com a mínim. 

La posició del PP 

Notícies relacionades

Després de la votació, el president del PP, Pablo Casado, ha lamentat el resultat de la votació perquè creu que els comptes que ha elaborat la Moncloa són un «malbaratament» i provocaran un elevat dèficit, com li va passar al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Casado ha lamentat que Bildu s’hagi convertit en un «soci prioritari» per a Sánchez, a qui ha acusat de «pagar-los» amb l’«acostament de presos etarres».

També va censurar que hagi «exclòs l’espanyol com a llengua vehicular» després de la negociació amb ERC i plantegi «una pujada massiva d’impostos a les classes mitjanes i treballadores» per acontentar els seus «socis radicals de Podem». Segons Casado, el seu partit no pot avalar aquests Pressupostos perquè «seria posar l’espatlla a un precipici», «una hipoteca per a les futures generacions».