Bildu defensa el seu recolzament al Govern per revertir les polítiques neoliberals del PP

La formació 'abertzale' aplaudeix els comptes de l'Executiu malgrat fer passos «tímids»

Matute mira de tancar la porta a una equació en la qual s'inclogui Ciutadans

undefined55845449 graf8409  madrid  12 11 2020   el diputado de eh bildu  oska201112122328

undefined55845449 graf8409 madrid 12 11 2020 el diputado de eh bildu oska201112122328 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El ‘sí’ d’EH Bildu als pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2021 va desencadenar dimecres passat les crítiques de la dreta i fins i tot el malestar d’algunes veus dins del PSOE. Aquest dijous, el diputat ‘abertzale’ Oskar Matute ha pujat a la tribuna d’oradors del Congrés per explicar que el seu recolzament als comptes públics busca «revertir les política neoliberals de la dreta», que han suposat un robatori de drets per als ciutadans.

«Estem fent passos, tot i que tímids, molt més tímids dels que desitjaríem, en aquesta direcció, però estem avançant», ha sentenciat, després d’assegurar que el seu suport al projecte pressupostari del PSOE i Unides Podem pretén «protegir i ampliar els drets socials, laborals i econòmics de la ciutadania». Tot seguit, Matute ha admès que els PGE per als pròxims anys «no reverteixen d’arrel el model neoliberal», però que poden ser «una eina» inicial.

A més, dirigint-se a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha dit que l’aprovació dels comptes per al 2021 no és només «el tràngol econòmic que cal superar per transitar un any més», sinó «la primera prova de foc per a un Govern que va accedir al poder» reivindicant el seu progressisme. 

Treure els taronges

«Ens importa més el què que l’amb qui», ha dit Matute, tot i que ràpidament ha mirat de treure Cs de l’equació per aprovar els Pressupostos. Igual com han fet abans que ell els portaveus d’Unides Podem i ERC, Pablo Echenique i Gabriel Rufián, respectivament, el diputat d’EH Bildu també ha carregat contra Inés Arrimadas per les polítiques neoliberals que encapçala i ha afirmat que la seva paraula val més que que les anades i vingudes dels taronges per garantir la seva supervivència. 

Amb la mirada posada al grup de la dreta, Matute ha llançat una advertència: «Pas a pas, decisió a decisió, anem desmuntant la bastida de privilegis i de democràcia segrestada per recuperar els drets que han sostret a la gent». 

La rèplica

Notícies relacionades

Montero ha agraït a EH Bildu el seu ‘sí’ als Pressupostos i ha explicat que «l’aposta per la despesa social» ja suposa una raó sobrada per recolzar els comptes. En el mateix sentit, ha assenyalat que «hi ha espai» en el projecte pressupostari perquè tothom pugui sentir-s’hi identificat. 

També ha admès que «no es reverteixen les polítiques que es van impulsar pel PP», però que aniran treballant al llarg dels pròxims 3 anys de legislatura per aprovar l’agenda programàtica de la coalició de PSOE i Unides Podem.