LA QUALITAT DE LA DEMOCRÀCIA

La Comissió Europea avala el pla del Govern central contra la desinformació

Un portaveu comunitari assegura que el protocol segueix les directrius marcades per la UE

Calvo insisteix que el procediment «no té res a veure» amb la llibertat d'expressió

La Comissió Europea avala el pla del Govern central contra la desinformació

COMISION EUROPEA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Europea ha assenyalat aquest dilluns que «no té cap motiu per creure» que el mecanisme contra la desinformació aprovat pel Govern de Pedro Sánchez no respecti «la certesa legal i la llibertat d’expressió i de premsa», ni que suposi un atac a la llibertat de premsa.

«Quant a la llibertat mediàtica, és molt clar, en general, que qualsevol enfocament en l’àrea de desinformació ha de respectar la certesa legal i la llibertat de premsa i d’expressió. Però dic això com a comentari general. No tenim motius per creure que això no hagi passat en el cas espanyol», va assenyalar el portaveu comunitari Johannes Bahrke.

El mateix portaveu ja havia dit divendres passat que l’Executiu comunitari estava al corrent que s’havia aprovat «una ordre ministerial que actualitza el sistema nacional existent per evitar, detectar i respondre a les campanyes de desinformació», segons ho va definir Bahrke.

Polseguera política

Aquest pla, aprovat pel Consell de Seguretat Nacional i publicat dijous al BOE, ha provocat dures crítiques per part de l’oposició i de les associacions professionals per entendre que la Moncloa busca, amb aquest procediment, el control dels mitjans o la censura, una cosa que el Govern nega. La vicepresidenta primera de l’Executiu, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dilluns que el protocol no té «res a veure amb la llibertat de premsa, d’ideologia o d’expressió».

El portaveu europeu va assenyalar que la lluita contra la desinformació és important notablement en les circumstàncies actuals de la pandèmia, que ha comportat «un augment dramàtic d’informació falsa i enganyosa», i va afirmar que l’objectiu del pla proposat és «assegurar la participació espanyola» en aquest esforç a nivell europeu.

En la línia de la UE

Notícies relacionades

«L’ordre proveeix les eines i els actors per assegurar la participació d’Espanya en els diferents instruments que vam crear ja el 2018 a través del pla europeu contra la desinformació», va afegir el portaveu, que va recalcar que el mecanisme reforçaria les «respostes conjuntes i coordinades» des d’Espanya.

Actuar contra la desinformació i «la difusió deliberada a gran escala i sistemàtica de missatges falsos» que «persegueixen influir en la societat amb finalitats interessades i espúries» és l’objectiu d’aquesta disposició, segons resava el mateix text publicat la setmana passada en el BOE. El pla permetria, en cas que es consideri necessari, realitzar campanyes de comunicació pública dirigides per la Secretaria d’Estat de Comunicació per frenar aquesta desinformació detectada.