L'EXCOMISSARI VOL ACUDIR A LA CAMBRA

El PSOE no descarta cridar Villarejo a la comissió Kitchen del Congrés

El partit no creu que hi hagi d'anar Casado per no tenir relació amb la suposada trama que va operar amb Rajoy

L'òrgan preveu constituir-se en les pròximes setmanes després d'haver sigut aprovat pel ple a l'octubre

adrilastraechenique

adrilastraechenique / JOSE LUIS ROCA

5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

«S’ha creat la comissió Kitchen [al Congrés dels Diputats] i s’han posat d’acord el PP i el PSOE perquè jo no hi vagi». Ho deia l’excomissari José Manuel Villarejo en una entrevista publicada fa escassament uns dies. L’home que encarna les clavegueres de l’Estat i que es manté empresonat des de fa tres anys a la presó d’Estremera (Madrid) per ordre del jutge Manuel García-Castellón per una causa que acumula 28 peces separades. El personatge fosc que oferia als seus clients fer-los diferents arranjaments pot, finalment, haver de comparèixer a la Cambra baixa. El PSOE ja no descarta que desfili pel palau de la carrera de San Jerónimo, com ha estat reclamant Unides Podem. 

La comissió d’investigació sobre l’operació Kitchen, cas pel qual ja està imputat l’exministre Jorge Fernández Díaz, encara no s’ha constituït formalment, però es farà aviat. Previsiblement, en les pròximes setmanes, segons els càlculs dels socialistes. El ple del Congrés va donar via lliure perquè es creés el passat 1 d’octubre, enmig d’una formidable bronca però per amplísima majoria –206 vots a favor, 88 en contra (els del PP i Fòrum) i 53 abstencions (entre les quals, la de Vox)–, tot i que allà es va aturar el procés. Van sobrevenir la moció de censura de la ultradreta, els debats sobre l’estat d’alarma a Madrid i en el conjunt d’Espanya i l’arribada dels Pressupostos Generals de l’Estat a la Cambra baixa. 

El PSOE reactivarà ara el comptador. La cúpula parlamentària, que dirigeix Adriana Lastra, i la Moncloa han revisat tant el pla de treball que es vol posar en marxa quan es constitueixi la comissió com un primer llistat de compareixents. I entre ells es podria incloure Villarejo, ja que els socialistes, segons avancen fonts de la direcció a EL PERIÓDICO, no s’hi oposen. «No li tenim cap por. L’esperable és que intenti defensar-se i digui una mentida rere una altra i alguna veritat», justifiquen a Ferraz. Villarejo va avançar en l’entrevista a ‘El País’ que «imagina» que hi ha gravacions comprometedores de Governs socialistes, tot i que en desconeix «el contingut». 

El PSOE al·lega que no té por i que espera que Villarejo encadeni mentides per defensar-se

De la mateixa manera que és factible que l’expolicia acudeixi al Congrés, el PSOE no creu que hagi de comparèixer a la comissió Pablo Casado, a qui no obstant els morats sí que volen veure donant explicacions. Els socialistes entenen que la Kitchen, una presumpta trama d’espionatge policial que pretenia tapar la corrupció del PP i que va néixer en els primers anys de Mariano Rajoy en el Govern, no esquitxa, almenys per ara, l’actual cap dels conservadors. Casado va escalar fins a la direcció nacional del PP el juny del 2015, quan el llavors líder de l’Executiu i del partit el va nomenar vicesecretari de Comunicació. Casado va aconseguir les regnes del PP després de la moció de censura que va consagrar Pedro Sánchez, el juliol del 2018. 

No sobre la ‘brigada patriòtica’

Els socialistes, continuen a la cúpula, volen que la comissió sobre Kitchen no sigui vista com un procés al PP, sinó com un treball parlamentari d’investigació sobre aquest cas que continua indagant l’Audiència Nacional sobre l’espionatge a què va ser sotmès l’extresorer popular Luis Bárcenas. No volen ni que es desbordi en el temps –està previst que estigui funcionant tres mesos a partir de la seva constitució– ni que es converteixi en un enorme calaix de sastre per perseguir tota mena de qüestions, com creuen que busquen els socis d’investidura, especialment les formacions independentistes.

En aquest sentit, asseguren que la comissió no pot mirar enrere i tornar a investigar l’anomenada ‘policia patriòtica’ que suposadament va operar amb Fernández Díaz a Interior. Les tasques d’aquesta ‘brigada’ d’agents reclutats per espiar rivals polítics, raonen fonts de la direcció del PSOE, ja van ser objecte d’una altra comissió d’investigació en la legislatura 2016-2019, que va determinar que sí que va funcionar una policia política al comandament de Fernández Díaz. No obstant, el que sí que sembla més probable és que es cridi a declarar Rajoy. 

La cúpula socialista nega que el retard es degui a una martingala amb el PP

La compareixença de Villarejo, si es produís finalment, seria una novetat. Unides Podem ja va intentar en el passat, sense èxit, que l’excomissari comparegués en la comissió esmentada sobre la ‘policia patriòtica’ d’Interior, però el PSOE i el PP ho van impedir. Dimarts passat, el portaveu dels morats al Congrés, Pablo Echenique, insistia que Villarejo ha d’anar al Congrés. «No em consta que el PSOE vulgui o no vulgui, nosaltres sí que ho volem perquè és una peça clau en l’operació Kitchen», va defensar el dirigent d’Unides Podem, quan li van preguntar precisament per les declaracions del policia jubilat al diari ‘El País’

L’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, surt de l’Audiència Nacional el passat 30 d’octubre, després de declarar com a imputat en l’operació Kitchen. / VÍCTOR LERENA (EFE)

La direcció socialista nega que el retard en la constitució de la comissió sobre Kitchen es degui a cap martingala amb el PP. Desmenteix així mateix que s’hagi frenat l’arrencada per les expectatives d’acord per renovar òrgans constitucionals –entre ells el Consell General del Poder Judicial, el Tribunal Constitucional o el Defensor del Poble–. La negociació amb els populars seguirà, però el muntatge de la comissió anirà per un altre carril. 

No Patxi López

El PSOE al·lega que la Mesa del Congrés ha demanat als grups que activin també la comissió sobre l’accident aeri de Spanair del 2008, la creació del qual es va aprovar en el ple la primavera passada. Els socialistes persegueixen, per tant, que els dos òrgans parlamentaris es constitueixin pròximament i en les pròximes setmanes. En el cas de la comissió sobre la tragèdia de Spanair, seria només per aprovar les conclusions, ja que els treballs es trobaven molt avançats en la legislatura 2016-2019, però van decaure per l’avançament electoral de les generals del 28-A. 

Falta per decidir la Mesa de la comissió, que serà presidida, en principi, pel PSOE

Notícies relacionades

Els socialistes avancen que la comissió Kitchen serà presidida per ells mateixos, tot i que en la direcció encara no volen donar el nom del diputat que la dirigirà ni els dels parlamentaris que integraran l’òrgan. Es dona per descomptat que no repetirà l’ex-‘lehendakari’ Patxi López. Aquest ja va pilotar la comissió de reconstrucció, que va concloure els seus treballs l’estiu passat. 

Lastra abordarà amb Echenique la setmana vinent la data de constitució de la comissió, la composició de la Mesa de la mateixa, el pla de treball i la llista de compareixents. Només aleshores es coneixerà quina serà la proposta conjunta dels dos socis de govern. Aquells que siguin cridats pel Congrés estan obligats a dir la veritat, perquè altrament poden ser perseguits penalment. Però sí que poden acollir-se al seu dret a no declarar, com de fet ha ocorregut en ocasions anteriors.