PER 206 SÍS, 88 NOS I 54 ABSTENCIONS

El Congrés aprova la comissió sobre la Kitchen enmig d'una gran bronca

El ple de la Cambra baixa recolza la iniciativa del PSOE i Unides Podem per indagar en el presumpte operatiu muntat pel PP per espiar Bárcenas

Els grups que recolzen el Govern i els populars s'enfanguen en acusacions creuades sobre casos de corrupció. Vox s'absté

kitchen / periodico

8
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Via lliure a la creació de la comissió d’investigació sobre l’operació Kitchen. El ple del Congrés va aprovar aquest dijous la seva constitució per amplíssima majoria, però sense estalviar-se el previsible: una enorme bronca entre els promotors de la iniciativa, els grups que sostenen el Govern, el PSOE i Unides Podem, i el partit que es veurà acorralat durant els mesos que es mantingui obert l’òrgan, el PP. 

Els populars van poder comprovar que la comissió d’investigació es pot convertir en un martiri per a ells, perquè cap grup es va oposar a la seva creació, llevat d’ells mateixos. Fins i tot Vox va votar finalment abstenció –com Ana Oramas, de Coalició Canària–, per considerar que el cas és greu, i va avançar fins i tot que hi participarà de manera «molt activa» per defensar l’honor de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. La comissió va tirar endavant amb 206 vots a favor (PSOE, UP, Ciutadans, PNB, JxCat, Més País, Compromís, BNG, Bildu, CUP, UPN i Nova Canàries), 88 en contra (els del PP i el diputat de Fòrum Astúries, integrat al Mixt) i 54 abstencions (Vox, Coalició Canària i Terol Existeix). El bloc de la investidura sí que va sumar aquesta vegada Cs, a més de comptar amb JxCat i UPN, soci electoral del PP a Navarra. 

Ara queda el pas de la seva constitució formal, quan es triï la taula de l’òrgan i els seus components, previsiblement en les pròximes setmanes. De manera que la Cambra baixa investigarà, i almenys durant tres mesos (prorrogables) el presumpte operatiu que va muntar Interior per espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenas amb Jorge Fernández Díaz –ja imputat– al capdavant del departament i Mariano Rajoy a la Moncloa. 

El debat en el ple va ser molt aspre. Va quedar encegat, i era previsible, pel ‘i tu més’. Sobretot en els acaraments inicials entre els diputats Felipe Sicilia (PSOE) i Pablo Echenique (Unides Podem) i la parlamentària del PP Ana Belén Vázquez. A l’hemicicle van ressonar una vegada i una altra els diversos casos de presumpta corrupció que assenyalen els partits: des de la Kitchen, el Palma Arena, la Gürtel i la Brugal que afecten el PP, fins als eros del PSOE o el ‘cas Neurona’ de Podem.

«¡Tot mesurat, tot!»

«La Kitchen per tapar la Gürtel. Una trama d’espionatge i corrupció per ocultar una altra trama de corrupció. La utilització de l’Estat per finançar-se il·legalment i després per tapar aquesta corrupció i aquest finançament il·legal», va resumir Sicilia, qui va incidir que Pablo Casado «no és aliè a aquesta trama de corrupció que afecta el seu partit i per la qual encara no ha donat explicacions». El líder del PP podria ser cridat a declarar, com volen els morats, igual que l’expresident Rajoy o l’exministra i exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, que de moment no han sigut imputats. 

«S’ha de reconèixer que ho tenien tot molt ben ideat», va afirmar Sicilia. Primer, va acusar el PP, va muntar «una trama corrupta per finançar-se il·legalment» (la Gürtel); després, va muntar un presumpte operatiu per «desprestigiar» el rival polític (la ‘policia patriòtica’); després, va ordenar espiar l’extresorer Luis Bárcenas «per ocultar qualsevol prova que pogués perjudicar el PP», i «com a colofó», el Govern del PP va escurçar els terminis d’instrucció per «posar-ho més difícil als tribunals». «¡Tot mesurat, tot!», va exclamar. «El que s’espera d’un partit polític és que lluiti contra les trames de corrupció, en lloc de crear-les», va concloure, apel·lant al PP a sumar-se a la sol·licitud de creació de la comissió, per deixar anar llast del seu passat polític. «El que s’espera avui, aquí, de vostès, senyories del PP, és que comencin a demostrar que no són una trama, sinó un partit polític». 

«El que s’espera d’un partit polític és que lluiti contra les trames de corrupció, en lloc de crear-les»

Felipe Sicilia

Diputat del PSOE per Jaén

Echenique va defensar més clarament que comparegui Casado, com a líder d’un partit que «presumptament es va dedicar a aquestes activitats». I «si es constata que era una «política de partit», i no «pomes podrides», caldrà aplicar la Constitució, va apuntar el portaveu dels morats. En concret, va assenyalar l’article 22.2 de la Carta Magna, que indica que les associacions que persegueixin finalitats o utilitzin mitjans tipificats com a delicte són il·legals. 

«¿Però quina broma és aquesta?», va replicar Vázquez, indignada. Ella va llançar a sobre dels socis de govern els casos que esquitxen els seus partits. Fins i tot personalitzant en tots dos, al parlar de Sicilia com a «portaveu dels eros» i d’Echenique com a «defraudador de la Seguretat Social». La diputada del PP va retreure als grups que sostenen l’Executiu que estimin «aniquilar» l’oposició, investigant un Executiu, el de Rajoy, de «fa nou anys», en lloc de donar el vistiplau a una comissió d’investigació sobre la gestió de la pandèmia del coronavirus. «És una farsa per tapar el desgovern actual», va clamar.

«El PP no els permetrà lliçons d’honradesa ni de moralitat perquè no en tenen», va sentenciar, denunciant que les conclusions de la comissió «ja estan escrites» i recriminant als impulsors de la iniciativa que no parlin de l’excomissari José Manuel Villarejo. «¿Sap per què? Perquè li tenen por». Vázquez va reclamar que es deixi els tribunals investigar la ‘Kitchen’, i que el Congrés no «perdi el temps» per pur «morbo». La diputada va ser també duríssima a la tribuna. 

«El PP no els permetrà lliçons d’honradesa ni de moralitat perquè no en tenen»

Ana Belén Vázquez

Diputada del PP per Ourense

«Per més que els pesi i per més que cridin, van muntar la Kitchen per tapar deu anys de corrupció generalitzada i institucionalitzada i el fangar en el qual havien convertit el carrer Génova», va replicar Sicilia, acusant el PP d’«haver portat la podridura i la corrupció del despatx de Bárcenas al despatx del Ministeri de l’Interior».

«Les escombraries sempre floten»

En el fidel de la balança va intentar col·locar-se Edmundo Bal, de Ciutadans. El partit taronja dona suport a totes les comissions d’investigació sobre corrupció, afecti qui afecti. Per això va recriminar al PSOE i UP que vegin «Kitchen però ometen veure Neurona». Però, al seu torn, també va indicar al PP que «admeti errors, demani perdó» i es «responsabilitzi» d’allò que va fer el seu partit. Menys Casado, que potser «no té res a veure» amb la Kitchen, però «ja veurem què passa amb Rajoy». 

Vox creu que si es prova la Kitchen seria «prostituir les institucions de l’Estat»

No obstant, sí que va sorprendre més l’abstenció de Vox. D’una banda, Macarena Olona va criticar al Govern que pretengui «arrossegar fang al PP», perquè amb això treu «rèdit polític». Però va advertir que si els fets que s’investiguen a l’Audiència Nacional es demostren en seu judicial haurà de caure sobre els seus responsables «tot el pes de la llei». Perquè el cas, entén la ultradreta, és greu perquè suposaria «prostituir les institucions de l’Estat i tacar el bon nom de les Forces de Seguretat de l’Estat». Vox justifica la seva abstenció perquè considera que els promotors no tenen «legitimitat moral», al demanar que s’indagui el PP i no Podem pel seu suposat finançament il·legal.

Els altres grups, tot i que en to més pausat que el PSOE i UP, també van ser molt durs amb els populars. «El retret judicial no anul·la el polític», va avisar Aitor Esteban, del PNB. «Les escombraries sempre floten», va recordar Gabriel Rufián (ERC), que va avançar que el seu grup intentarà que sí que comparegui Villarejo, la citació del qual sí que va ser vetada en la comissió que es va muntar sobre la ‘policia patriòtica’. El PP «és el partit més corrupte d’Europa», va remarcar Míriam Nogueras (JxCat), qui, no obstant, va advertir que els conservadors i els socialistes es tapen «mútuament les vergonyes», «art» que practiquen sempre, va dir, amb la Casa del Rei. Perquè els escàndols que assetgen Joan Carles I també es van colar durant el debat. Igual que les formacions independentistes van rememorar el tercer aniversari del referèndum il·legal de l’1-O. 

Notícies relacionades

En l’abstenció, a més de Vox, es va quedar Coalició Canària. «Que tanquin aquest Congrés, que jo me’n vaig», va assegurar Ana Oramas, per l’enorme bronca vista a l’hemicicle, parafrasejant la Mafalda de Quino, el genial dibuixant argentí que va morir ahir dimecres. La formació nacionalista defensa que es pugui investigar la Kitchen, però d’aquí uns mesos, no ara, quan tots els esforços han d’estar bolcats, segons el seu parer, en la lluita contra la pandèmia. 

Ja amb el recolzament del ple, es podrà constituir la taula de la comissió –no ha transcendit quin diputat la presidirà– i elegir els parlamentaris que la formaran. La seva primera tasca serà dissenyar un pla de treball, un calendari i una llista de compareixents. A més de Rajoy, Fernández Díaz o l’exsecretari d’Estat Francisco Martínez (també imputat, com l’exministre), pot desfilar-hi Casado.