OPERACIÓ KITCHEN

El jutge acorda un acarament entre Fernández Díaz i el seu número dos a Interior

El magistrat vol determinar qui defensa amb més contundència la seva versió

Demana a l'exministre que entregui el seu mòbil antic i comprovar si va enviar missatges a Martínez

El nou secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, ahir.

El nou secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, ahir. / JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha optat per celebrar un acarament entre els dos principals responsables d’Interior mentre es va realitzar l’operació il·legal coneguda com a Kitchen: el llavors ministre Jorge Fernández Díaz i el seu número dos, Francisco Martínez. L’objectiu d’aquesta diligència és determinar qui defensa amb més contundència la seva versió del que va passar l’estiu del 2013 en relació amb l’espionatge de l’extresorer del PP Luis Bárcenas, al ser les seves versions antagòniques. Fonts jurídiques consultades per aquest diari situen la seva realització el 13 de novembre.

El magistrat, a més, ha citat a declarar el que era responsable d’Assumptes Interns Marcelino Martínez Blas, ja imputat en la causa, i com a testimonis, agents que van participar en els seguiments a la família de Bárcenas i el que era director de gabinet de coordinació i estudis d’Interior, Diego Pérez de los Cobos, a qui Martínez va atribuir el control dels fons reservats. El jutge també ha requerit l’exministre perquè entregui el seu mòbil anterior a l’actual, que va abandonar a l’abril, per comprovar si s’hi poden veure els missatges que segons Francisco Martínez li va enviar i que el primer nega, extrem en què el magistrat basa la necessitat del cara a cara entre els dos imputats.

«Atesa la importància dels missatges i la càrrega incriminatòria que posseeixen per les contradiccions entre les manifestacions de l’antic secretari d’Estat i l’exministre de l’Interior, aquest magistrat entén necessari tornar a citar tots dos investigats perquè compareguin conjuntament, a fi de sotmetre’ls a la diligència d’acarament», afirma en la seva resolució.

Estar al corrent de l’operació o per la premsa

El primer a comparèixer davant el jutge va ser Martínez, que va declarar dijous, després de dues citacions anteriors en les quals es va acollir al seu dret a no fer-ho. Va assegurar que Fernández Díaz estava al corrent de l’operació i que fins i tot havia sigut ell qui li va proporcionar el nom de Sergio Ríos, xòfer de Bárcenas i que va col·laborar amb el dispositiu parapolicial creat per vigilar el seu cap i la seva família, pel qual va cobrar 2.000 euros al mes de fons reservats i va ingressar al cos.

L’exsecretari d’estat de Seguretat va explicar que un dels missatges que li hauria enviat el ministre per la Kitchen es va produir en el context d’una compareixença del llavors president del Govern, Mariano Rajoy, al Congrés i va consistir a donar-li un contacte al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), «perquè, segons assenyalava, en aquell moment la prioritat del Govern era disposar d’informació de Bárcenas».

Divendres va ser el torn de Fernández Díaz, que va negar la major. No només es va treure de sobre qualsevol coneixement de l’operació, tret de l’obtingut per la premsa, i, amb això de qualsevol responsabilitat, sinó que també ho va intentar fer amb Rajoy i amb la que era secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, la imputació de la qual havia sol·licitat Anticorrupció juntament amb la de l’exministre.

Pendents dels missatges

Després de saber que havia sigut assenyalat pel comissari Enrique García Castaño com el que va rebre el ‘pendrive’ amb el contingut intervingut a Bárcenas, l’exsecretari d’Estat de Seguretat va procedir a aixecar acta notarial dels missatges que suposadament guardava al seu telèfon procedents de Fernández Díaz, en relació amb l’operació Kitchen, en els quals aquest li parlava del xòfer i qualificava d’«èxit» l’obtingut. Davant el jutge, Martínez va dir que «la protocol·lització dels missatges va ser consciència del seu enuig amb Fernández Díaz». Ho va explicar així: «Ni el ministre ni ningú ha gastat 30 segons per traslladar-me el benefici del dubte».

Notícies relacionades

No obstant, els va esborrar del seu telèfon, per la qual cosa en la causa només apareix l’acta notarial. Per la seva banda, l’exministre es va mostrar molt dolgut amb Martínez i va negar haver-li enviat o reexpedit res. Fins i tot, després que Anticorrupció ho sol·licités, va oferir el seu mòbil perquè el jutge comprovés allà mateix que ell no escrivia d’aquesta manera. Es basava especialment en el fet que en un dels whatsapp apareixia una «k» en substitució d’una «q», pràctica que ell no utilitza mai, segons va sostenir.  A la interlocutòria, el jutge destaca que en l’aparell que va examinar al jutjat no constava cap whatsapp amb el contacte «Paco Martínez, per la qual cosa li sol·licitava el mòbil que tenia anterior.

La resolució dona l’oportunitat a O. Z. de personar-se com a perjudicat en la causa. Segons les actuacions, va ser expiat dins d’aquesta operació il·legal davant la sospita que pogués ser un testaferro utilitzat per Bárcenas per ocultar la seva fortuna a l’estranger.