CAMÍ DE LES URNES

Iceta busca un front ampli

L'estratègia del PSC és créixer amb votants de totes les seves fronteres ideològiques

En el partit temen que l'abstenció perjudiqui el seu creixement electoral

GRAF5991. BARCELONA, 06/02/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (4d), el secretario general del PSC, Miquel Iceta (4i), y el ministro de Sanidad, Salvador Illa (3i), entre otros durante su reunión de este jueves en Barcelona. EFE/ Enric Fontcuberta

GRAF5991. BARCELONA, 06/02/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (4d), el secretario general del PSC, Miquel Iceta (4i), y el ministro de Sanidad, Salvador Illa (3i), entre otros durante su reunión de este jueves en Barcelona. EFE/ Enric Fontcuberta / Enric Fontcuberta (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els resultats de les dues últimes eleccions al Parlament són traumàtics per al PSC. Molt lluny de les xifres milionàries de votants de Pasqual Maragall, en l’època més crua del procés els socialistes catalans es van veure també superats per Ciutadans, després de la irrupció d’Inés Arrimadas com a candidata. En un context una mica diferent, menys inflamat, el PSC espera que les urnes el 2021 li tornin part del que ha perdut en aquesta dècada negra per a ells.

L’estratègia és clara. El líder del PSC, Miquel Iceta, va explicitar dilluns el missatge que repetirà incansablement fins al dia de les eleccions, que espera que cali en la societat catalana: «Som el centre de gravetat de l’alternativa a l’independentisme». Si el 2015 i sobretot el 2017 Cs va aconseguir la majoria de vots dels contraris a la secessió, ara Iceta espera recuperar-los en un context menys enverinat.

La qüestió, per als socialistes, és com fer-ho. I la idea de la direcció del partit ja és clara: seduir electors de totes les fronteres possibles per la via de la captació de petits partits i personalitats rellevants d’altres òrbites. Ja ho van fer el 2017 amb l’acord electoral amb Units per Avançar, la formació de l’exdirigent d’Unió Ramon Espadaler.

Bastir ponts

«Es tracta d’evitar que la tela de la convivència s’esquinci més», diu una font del partit, que insisteix que el PSC ha de significar per als electors «determinació» –a l’hora de «continuar bastint ponts» entre catalanes– i «utilitat» com a formació que es pot encarregar de tasques de govern.

En aquesta línia està la reunió que la plana major del PSC –a més d’Iceta hi havia el ministre de Sanitat i secretari d’Organització Salvador Illa i la portaveu parlamentària Eva Granados– van mantenir amb representants no només d’Units, sinó també de la Lliga Democràtica i Lliures. Es tracta de partits no independentistes que han nascut després de la implosió del que al seu dia va ser Convergència i Unió.

En el partit han detectat que el creixement de l’abstenció pot ser un dels principals enemics de la seva remuntada. «Les enquestes diuen que el bloc que més es mobilitza és l’independentista, perquè té una cosa per fer encara. El ‘no’ independentista creu que ja no existeix l’amenaça, i això pot fer que tota la gent que en alguns municipis va anar a votar Cs el 2017 aquesta vegada no es mogui», diu una font de la direcció. La participació en les últimes eleccions catalanes se’n va anar gairebé al 80%; els socialistes temen que una caiguda de prop del 10% pugui perjudicar-los.

Creixement «equilibrat»

Notícies relacionades

L’objectiu, diu Iceta, és créixer de manera «equilibrada», tant amb nous votants que procedeixin de sectors més conservadors que el PSC com d’altres que vinguin de més a l’esquerra. Per això el primer secretari dels socialistes catalans també s’ha reunit últimament, de manera discreta, amb el qeu va ser candidat dels comuns en les eleccions del 2015, Lluís Rabell. «En política qui suma, guanya. En aquests moments, l’independentisme està dividit i s’està fragmentant, i en canvi el PSC va creixent com la referència per a molta gent que el que vol és un canvi», va insistir dilluns el líder del PSC.

Altres fonts remarquen que Iceta es veu «amb tots», i no sempre amb la intenció d’arribar a un acord electoral. Hi ha diferents visions internes sobre aquests acostaments, però en la direcció no creuen que puguin perjudicar-los. Admeten que hi ha «un petit grup de persones» que poden estar molestes perquè el PSC s’obri a forces que no pertanyen al seu espai tradicional, però pensen que es compensa per una altra banda. «En l’executiva de dilluns vam donar suport a aquest tipus de converses, així expresses que ets capaç de dialogar amb tothom», diu una altra veu del partit.