ILLA, COM A ACTIU DE FUTUR

Iceta o Iceta en el PSC

El primer secretari reivindica la seva candidatura davant la d'Illa a TV-3 i surt al pas de rumors «interessats»

En el PSOE insisteixen que «no s'ha plantejat» el relleu per a les eleccions catalanes

GRAF5991. BARCELONA, 06/02/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (4d), el secretario general del PSC, Miquel Iceta (4i), y el ministro de Sanidad, Salvador Illa (3i), entre otros durante su reunión de este jueves en Barcelona. EFE/ Enric Fontcuberta

GRAF5991. BARCELONA, 06/02/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (4d), el secretario general del PSC, Miquel Iceta (4i), y el ministro de Sanidad, Salvador Illa (3i), entre otros durante su reunión de este jueves en Barcelona. EFE/ Enric Fontcuberta / Enric Fontcuberta (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El candidat del PSC a les eleccions del febrer serà Miquel Iceta. Sembla una obvietat, però el mateix primer secretari dels socialistes catalans ha hagut de sortir aquest dimarts al pas dels rumors –que des del partit qualifiquen d’«interessats»– sobre que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, podria donar-li ja el relleu.

A TV-3 van preguntar directament a Iceta qui seria millor candidat, si ell o Illa. «Crec que jo», ha respost. Els arguments que ha ofert són els mateixos que repeteixen a les sales de màquines tant del PSC com del PSOE. «En aquests moments Illa és molt útil en el Govern, i per al PSC tenir una peça important en el Govern és estratègicament molt rellevant», ha assenyalat.

Es referia també que, en plena pandèmia, seria complicat justificar el relleu del ministre més implicat en la seva gestió, que a més compareix gairebé diàriament per donar compte de l’evolució del coronavirus i que té una valoració en el si de l’Executiu d’excel·lent. Pedro Sánchez vol continuar tenint-lo al seu costat en un moment crític

En privat, des del PSC s’ofereixen altres arguments que impossibiliten un relleu immediat. Després de qualificar de «bestiesa» la idea, en el partit donen per «cas tancat» que Iceta serà candidat. «Si tinguéssim enquestes que ens diguessin que amb Miquel en traiem 15 i amb Salvador 40... però, no», afirmen.

En el PSC esgrimeixen que la idea és una «bestiesa»: Illa no tindria un resultat espectacular

Altres fonts recorden que, fins i tot en el cas que algú a Ferraz o a la Moncloa estigués pensant en una operació d’aquest estil, «la imatge que es donaria, a pocs mesos de les eleccions, és la que el PSOE elegeix el candidat del PSC». I això, afegeixen, seria perjudicial per als interessos electorals socialistes.

Des del partit també remarquen que Illa, que continua sent secretari d’Organització del PSC, és una figura «clarament a l’alça», i més des que la pandèmia li ha donat un protagonisme mediàtic que abans no tenia. Totes les fonts consultades donen per fet que el futur del socialisme català passa per l’actual ministre de Sanitat, però no el futur més immediat, que són les eleccions catalanes.

No hi ha «marge»

A la Moncloa i a Ferraz la percepció és similar. «Mai no s’ha plantejat» el relleu d’Iceta per Illa, coincideixen diverses fonts de primer nivell de la cúpula federal. «Si el calendari fos un altre, si les eleccions autonòmiques fossin d’aquí a un any, o un any i mig, hi podria haver alguna cosa de marge. Però ara mateix, no. No s’ha posat a sobre de la taula, perquè sempre ens hem mogut en uns terminis estrets: els comicis o eren a la tardor o al febrer, quan finalment seran», raonen fonts de la cúpula federal. 

«Miquel serà el que ell vulgui ser», diu un pes pesant de la cúpula de Sánchez

Notícies relacionades

«Miquel serà el que ell vulgui ser», conclou un pes pesant de la direcció del partit. Una sentència que resumeix la determinació de Ferraz de respectar la voluntat d’Iceta, amb qui Sánchez manté una excel·lent relació i una interlocució contínua. 

El president no obre aquest meló, també perquè desitja mantenir al seu costat Illa, l’home que va fitxar per a sorpresa de molts i que ara és un actiu dins de l’Executiu i en el pont del comandament del PSOE, on el va integrar a principis d’any. Perquè, com asseguren fonts pròximes al líder socialista, no té «cap sentit» que Illa marxi d’un ministeri clau «en meitat de la pandèmia». 

De salvar els mobles a l’expectativa d’estirada

Les del 14 de febrer seran les terceres eleccions autonòmiques en les quals es presenti Miquel Iceta com a candidat del PSC. En les del 2015 va ser l’aspirant accidental després de la sortida abrupta de Pere Navarro, en plena sagnia interna. El líder del PSC va treure el seu partit del pantà del dret a decidir i va salvar els mobles. No hi va haver catàstrofe, tot i que sí baixada: de 20 escons a 16. Tercera força, tot i que per sobre de Podem.