CAMÍ DE LES URNES

El PSC explora una aliança amb Units, Lliga Democràtica i Lliures per al 14-F

Els quatre partits celebren una trobada preliminar i s'emplacen a tornar a reunir-se en 15 dies per formalitzar propostes per coalitzar-se

jregue41192513 elecciones autonomicas 21 d  acto electoral del psc en el te201030210223

jregue41192513 elecciones autonomicas 21 d acto electoral del psc en el te201030210223 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / Júlia Regué

El PSC va reunir aquest divendres a Units per AvançarLliga Democràtica i Lliures per explorar un pacte per a les pròximes eleccions catalanes. Va ser una primera presa de contacte «molt preliminar, exploratòria, per compartir anàlisi», segons fonts socialistes, que van recordar que «encara no estan ni convocades les eleccions». Els representants dels altres partits, membres del catalanisme moderat, van sortir satisfets de la trobada.

Segons fonts presents a la reunió hi va haver «molt bones maneres» i «molta cordialitat», però no es va entrar en el fons de la qüestió. Això passarà d’aquí a 15 dies, en una nova trobada a la qual s’emplacen a arribar amb propostes per coalitzar-se.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va oficiar la cita al costat del secretari d’organització i ministre de sanitat, Salvador Illa, connectat de forma telemàtica, i la portaveu Eva Granados. Per part d’Units per Avançar va acudir Ramon Espadaler, per part de la Lliga Democràtica Astrid Barrio i Josep Ramon Bosch, i per part de Lliures, Antoni Fernàndez Teixidó.

Units per Avançar va acordar dijous en un consell nacional demanar al PSC que els faci un lloc a la seva papereta i va apostar per reeditar l’aliança que van segellar el 2017 per a les pròximes eleccions catalanes després del rebuig del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), encapçalat per l’excoordinadora general del PDECat Marta Pascal, a donar-los la mà. «No ens trobem en les primeres eleccions del postprocés, sinó que estem encara en les últimes eleccions del procés. En conseqüència, el sentit de l’acord continua vigent», va argumentar el dirigent del partit, Ramon Espadaler.

Notícies relacionades

Lliga Democràtica i Lliures van emprendre camí propi des de l’estiu al constatar la falta d’entesa amb la resta d’actors del tauler polític catalanista, que era la seva primera opció: un front ampli. De fet, fa mesos que pacten el programa electoral, del qual queden per segellar alguns serrells, per presentar-se junts als comicis. S’hi va sumar Convergents, tot i que el seu perfil sobiranista continua airejant desavinences internes i la possibilitat de ruptura és gairebé inevitable després de la imputació de Germà Gordó en el cas del 3%.

Dins de la Lliga Democràtica, no obstant, no tots són favorables a presentar-se amb el PSC a les eleccions. Hi ha un altre sector més partidari de propiciar un acostament a Cs, i fins i tot al PPC, actuant com a frontissa perquè es conjurin en una mateixa candidatura constitucionalista, que per ara segueix enquistada entre els dos partits amb representació parlamentària. Tampoc en el PSC hi ha unanimitat en aquesta aposta.