NOVES DILIGÈNCIES

La fiscalia obre una tercera investigació a Joan Carles I

Les noves diligències parteixen també de l'avís del Sepblac davant conductes que podrien constituir blanqueig i delicte fiscal

Anticorrupció reprendrà la investigació de l'AVE a la Meca sobre els no aforats, quan s'arxivi la relativa al rei emèrit

rey / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Si com s’ha dit Joan Carles I tenia al cap tornar a Espanya, s’hauria de replantejar els seus plans. La fiscalia del Tribunal Suprem obrirà una tercera via d’investigació en contra seu, que s’afegirà a la corresponent a la presumpta comissió de 65 milions d’euros que hauria cobrat de l’Aràbia Saudita i a la relativa a les despeses pagades amb targetes de les quals no era titular.

La mateixa fiscal general, Dolores Delgado, i el fiscal en cap d’Anticorrupció, Alejandro Luzón, van explicar que les noves diligències –igual com la de les targetes presumptament sufragades per l’empresari mexicà Allen Sanginés-Krause– parteixen d’un avís del Sepblac (Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals), l’actuació del qual es produeix davant conductes que podrien ser constitutives de delicte fiscal o de blanqueig. Amb les diligències, sobre les quals no s’han concretat dades sobre si afecten tan sols l’emèrit o més persones, s’intenta determinar si hi ha indicis de delicte o d’infracció administrativa. Si és així s’interposarà una denúncia o querella contra el monarca emèrit; en el cas contrari, es decretarà l’arxivament de les indagacions. 

A diferència de les anteriors, les noves diligències d’investigació s’obriran directament a la fiscalia del Tribunal Suprem, atesa la condició d’aforat que té el rei Joan Carles des que va perdre la inviolabilitat que li conferia la direcció de l’Estat a l’abdicar el juny del 2014, data clau, per això, en la determinació de la responsabilitat penal en què pogués incórrer l’emèrit. Ni Delgado ni Luzón es van atrevir a emmarcar temporalment el contingut en la nova investigació. 

Relacions enterbolides

L’anunci de les noves diligències contra Joan Carles I va servir també per reconduir les relacions entre la Fiscalia General de l’Estat i Anticorrupció, que s’han vist enterbolides per l’obertura d’una investigació per determinar com va conèixer la premsa les diligències de les targetes opaques de l’emèrit i pel fet que un dels dos fiscals del ‘cas Villarejo’, Ignacio Stampa, abandoni la fiscalia especial.

El fiscal en cap Luzón, s’incorpora a les indagacions sobre l’emèrit

Perquè qualsevol sospita de problemes quedi rebutjada, Delgado també va destacar que per aconseguir incorporar l’operativitat i els mitjans específics en la lluita contra la criminalitat econòmica amb què compta la Fiscalia Anticorrupció, Luzón s’incorporarà a les indagacions del Suprem l’equip que coordina el fiscal de Sala delegat d’assumptes econòmics, Juan Ignacio Campos.

Això no va ocórrer amb les diligències relatives als 65 milions d’euros saudites, que van sorgir del mateix ‘cas Villarejo’ i va iniciar Anticorrupció. El motiu, segons van explicar Delgado i Luzón, és que aquella investigació estava pràcticament conclosa quan es va remetre a l’alt tribunal. La segona està «molt avançada» i la tercera, en fase «molt embrionària». Sens dubte, no és gens habitual: l’antecedent que van citar es remunta als temps de Carlos Jiménez Villarejo, cessat el 2003 al capdavant d’Anticorrupció.

Més places

Durant la trobada, la fiscal general de l’Estat va assegurar que la fiscalia especial s’havia reforçat amb vuit places més. A Miguel Serrano, l’altre fiscal del ‘cas Tàndem’, el principal imputat del qual és l’excomissari José Manuel Villarejo, s’afegirà César de Rivas, per la qual cosa en el cas continuaran treballant dos professionals.

Quan li van preguntar sobre si podia interferir d’alguna manera en la seva actuació que el bufet de la seva parella, l’exjutge Baltasar Garzón, defensés alguns dels excomissaris imputats en la causa en la qual s’investiguen les clavegueres policials, Delgado va respondre que ella no actua com a fiscal en cap causa, però que, a més, s’apartaria de qualsevol per preservar la imatge d’imparcialitat de la institució que dirigeix.

Delgado diu que s’abstindrà si preserva l’aparença d’imparcialitat

Dues diligències simultànies

Notícies relacionades

Malgrat l’anunci de l’obertura d’una tercera via d’investigació relativa a Joan Carles I no sembla probable que les tres coincideixin en el temps, perquè la relativa a les presumptes comissions de l’AVE a la Meca serà previsiblement arxivada abans de Nadal pel que fa al rei emèrit, al no haver-se apreciat indicis de delicte, almenys perseguibles. Només ho serien si es van cometre posteriorment a la pèrdua de la inviolabilitat.

Això significarà que les diligències retornaran a Anticorrupció, que prosseguirà la investigació pel que fa als empresaris o altres persones que van poder haver participat en el delicte de corrupció en les transaccions internacionals presumptament comès. Si finalment així ho determinen, les diligències es transformaran en querella, que és un requisit imprescindible per perseguir judicialment aquest tipus de delicte.