DILIGÈNCIES FISCALS OBERTES

Delgado ordena a Anticorrupció remetre al Suprem les diligències per l'ús de targetes opaques per Joan Carles I i Sofia

Obre una investigació per la informació sobre els moviments d'aquestes targetes posteriors a l'abdicació del rei emèrit

Entre les persones que suposadament es beneficiaven d'aquestes targetes no hi ha ni els actuals Reis d'Espanya, ni la Princesa d'Astúries ni la seva germana

opacas / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Fiscalia General de l’Estat ha ordenat a Anticorrupció remetre als seus companys del Tribunal Suprem les diligències en les quals investigava les targetes de crèdit presumptament utilitzades pel rei Joan Carles de Borbó, la reina Sofia de Grècia i alguns dels seus familiars més directes, com ara alguns dels seus nets, però ni la Princesa d’Astúries ni la seva germana. Es tracta d’unes targetes que, segons ha revelat ‘elDiario.es’, s’abonaven des d’un compte en el qual ni el rei emèrit ni la seva família apareixen com a titulars i que es nodria de fons a l’estranger.

«Constatada la identitat d’alguns dels extrems publicats amb el contingut de les diligències d’investigació número 12/2019 de la Fiscalia» Anticorrupció, la fiscal general, Dolores Delgado, va ordenar remetre-les a la del Suprem, únic tribunal que pot investigar els reis emèrits, tots dos aforats davant la seva Sala Segona, que és a la qual s’haurà de dirigir el ministeri públic en cas d’apreciar-hi l’existència d’algun delicte.

És la mateixa estratègia que va seguir el ministeri públic amb les diligències que Anticorrupció seguia en relació amb els 65 milions d’euros que Joan Carles I suposadament va rebre de la corona saudita per l’adjudicació de l’AVE a la Meca. Al capdavant de les noves indagacions també hi haurà el fiscal de sala, cap del Penal i delegat d’Assumptes Econòmics, Juan Ignacio Campo, i els fiscals que cregui oportuns.

La Fiscalia General, a més, ha obert una investigació per determinar l’origen de la informació que ha tret a la llum les diligències. En la seva nota afirma que es va procedir a «incoar en data 29 d’octubre» i que s’ha traslladat «a la Inspecció Fiscal a fi de comprovar les condicions de custòdia i accés dels expedients» i «al delegat de Protecció de Dades de la FGE als oportuns efectes».

Familiars directes   

Fonts fiscals assenyalen que les dades aportades per ‘elDiario.es’ «no són exactes», però es neguen a oferir més detalls amb l’excusa que la seva prioritat és que les diligències d’investigació arribin a bon port. En la informació s’afirma que entre les persones que es beneficiaven d’aquestes targetes opaques no hi ha ni Felip de Borbó, ni Letícia ni les seves filles, i que els moviments es van produir entre el 2016 i el 2018. Joan Carles va abdicar el 2014, moment en què va perdre la inviolabilitat de cap de l’Estat.

La Casa del Rei no ha volgut pronunciar-se sobre aquest assumpte. Recorda que mai no ho fa sobre temes que estan en investigació, en aquest cas, puntualitza, per una fiscalia, informa Pilar Santos.

Diverses comissions rogatòries

Notícies relacionades

A les diligències d’Anticorrupció s’analitzarien les despeses realitzades amb aquestes targetes, però també l’origen dels fons amb què es cobrien: uns diners procedents de l’estranger. La justícia espanyola ha remès comissions rogatòries a diferents països per rastrejar la procedència d’aquests fons, que se sumarien a la cursada a Suïssa i la informació dels quals encara no s’ha rebut en la seva totalitat en relació amb les presumptes comissions cobrades per la construcció de l’AVE a la Meca, cosa que ja estava en mans del Tribunal Suprem.

La reina Sofia, que viu a Londres des de fa anys, compta amb una assignació anual de diners públics. El 2020 rebrà un total de 111.854 euros del pressupost assignat a la casa reial. El rei emèrit, per la seva banda, va cobrar 161.034 euros d’aquesta partida el 2019. Aquest any només ha rebut una quarta part d’aquesta quantitat; Felip VI va retirar l’assignació al seu pare al març, al transcendir que comptava amb una fundació panamenya per guardar i gestionar la seva fortuna.