«DISCIPLINA» COL·LECTIVA

El Govern espera tenir les vacunes per al final de l'estat d'alarma

Sánchez confia a poder implementar les campanyes de vacunació d'aquí a sis mesos, al maig

Apunta que l'arribada del tractament i el canvi d'estació ajudaran a recuperar la normalitat

El presidente de la Generalitat, Ximo Puig, saluda con el codo al presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (i), a su llegada al acto de presentación del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia de la Economía Española en la Ciutat de les Arts i les Ci�ncies de Valencia, Comunidad Valenciana (España), 5 de noviembre de 2020. El Plan guía la ejecución de cerca de 72.000 millones de euros entre los años 2021 y 2023 se estructura en torno a cuatro transformaciones que el Gobierno ha situado en el centro de la estrategia de política económica: la transición ecológica, la transformación digital, la igualdad de género y la cohesión social y territorial.

El presidente de la Generalitat, Ximo Puig, saluda con el codo al presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (i), a su llegada al acto de presentación del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia de la Economía Española en la Ciutat de les Arts i les Ci�ncies de Valencia, Comunidad Valenciana (España), 5 de noviembre de 2020. El Plan guía la ejecución de cerca de 72.000 millones de euros entre los años 2021 y 2023 se estructura en torno a cuatro transformaciones que el Gobierno ha situado en el centro de la estrategia de política económica: la transición ecológica, la transformación digital, la igualdad de género y la cohesión social y territorial. / Rober Solsona (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Sergio Gómez

Enmig del debat sobre la necessitat d’adoptar mesures més dures per combatre la segona onada de la pandèmia, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha tornat a apel·lar aquest dijous a la «moral de victòria» i a la «disciplina col·lectiva» que van permetre doblegar la primera onada per llançar un missatge d’optimisme. El cap de l’Executiu ha situat a principis de maig la implementació de les campanyes amb les noves vacunes que podrien estar llestes per a aquell moment, coincidint amb el final de l’estat d’alarma de sis mesos aprovat pel Congrés. Aquesta circumstància, acompanyada del canvi d’estació, «ens ajudaran a recuperar progressivament l’anhelada normalitat», ha assegurat Sánchez durant la presentació del pla de recuperació post-Covid a València.

L’anunci es produeix dues setmanes després que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, avancés la intenció de rebre les primeres 3,1 milions de dosis de la vacuna entre finals d’aquest any i principis del 2021 si les investigacions avancen segons el full de ruta previst.

Fins aleshores, Sánchez ha fet una crida a la ciutadania perquè actuï «amb el mateix esforç i resistència» que a la primavera per tornar a doblegar la corba. El president del Govern ha demanat un termini de «dos o tres setmanes» per avaluar les mesures que s’estan prenent abans d’aplicar restriccions més severes com demanen algunes comunitats autònomes, una cosa que també va avançar Illa fa uns dies. 

Notícies relacionades

Davant les crítiques, en qualsevol cas, Sánchez ha posat en relleu l’estratègia nacional acordada pel conjunt de les administracions al si del Consell Interterritorial de Salut, com a instrument que guia les decisions, davant els interrogants que es plantegen sobre possibles nous confinaments domiciliaris. Un full de ruta que descansa sobre tres pilars: els indicadors comuns i homologats per a totes les autonomies; el repertori d’accions acordades en comú i recolzades per l’estat d’alarma (que van des de la limitació d’horaris o de persones en espais públics als tancaments perimetrals o clausura d’establiments), i una avaluació comuna per mesurar l’eficàcia d’aquestes mesures.

El president ha tornat a incidir que el període de sis mesos de l’estat d’alarma és «el que marquen els científics». Sánchez, a més, ha recordat que el repte és aconseguir, després del final de l’estat d’alarma previst per al 9 de maig, una incidència acumulada de la pandèmia de 25 casos per cada 100.000 habitants cada 14 dies.