SEGONA ONADA DE CORONAVIRUS

Catalunya mantindrà el toc de queda almenys 15 dies més

El Procicat aprova la pròrroga de les restriccions actuals per rebaixar més la corba de contagis

Salut fixa tres objectius abans d'iniciar la desescalada: que la Rt descendeixi a 0,8, baixar als 1.000 contagis diaris i tenir un màxim de 300 pacients Covid en ucis

undefined55729200 la avenida de la reina mar a cristina vac a al inicio del to201105141803

undefined55729200 la avenida de la reina mar a cristina vac a al inicio del to201105141803 / David Zorrakino

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya mantindrà el toc de queda a partir de les 22 hores, en vigor des del 25 d’octubre, almenys 15 dies a partir del pròxim dilluns i fins al 23 de novembre. Així ho ha aprovat aquest divendres el Procicat, després de l’avanç aquest dijous de la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa. «Gràcies a l’esforç de tothom estem veient millores en les dades epidemiològiques. Ha baixat la velocitat de transmissió [o Rt] i això no passava des del setembre. [...] Cal consolidar les mesures i el que funciona no s’ha de modificar fins a obtenir el que volem: que la Rt baixi a 0,8, una cosa que dirà clarament que estem en baixada», ha dit Vergés. Aquest dijous aquest índex s’ha situat en 0,95. Les dades, doncs, no reflecteixen que s’hagi passat aquesta segona onada del virus ni tampoc que Catalunya estigui baixant la corba, sinó que es troba al «camí correcte».

Catalunya mantindrà les restriccions (no només el toc de queda, sinó també el confinament perimetral i el tancament de bars, restaurants, centres d’estètica i alguns comerços) unes setmanes més, almenys fins al 20 de novembre. Potser tot el mes. La consellera no ha precisat quant de temps més estaran vigents, però preguntada per una possible desescalada de les mesures, Vergés ha instat a «no córrer» i no ha donat una data a partir de la qual iniciar la desescalada. Sí que ha apuntat tres factors epidemiològics. «A més que la Rt se situï en 0,8, hem de baixar als mil casos diaris [aquest dijous hi ha hagut 5.024 nous contagis i 66 morts] i destensar les ucis. No hi hauria d’haver més de 300 pacients Covid a les unitats de cures intensives [ucis]», ha dit. Aquest dijous n’hi ha 485.

Vergés ha valorat positivament que s’estigui «desaccelerant» la corba, però ha advertit que hi continua havent pressió assistencial i que, fins d’aquí uns dies, no es veurà una reducció dels nous contagis diaris. Dies després, hi haurà una reducció dels ingressats als hospitals i, poc temps després, a les ucis. «Veiem clarament que les mesures estan donant el seu fruit, però la situació és greu, com a la resta d’Europa», ha dit. 

Pressió assistencial

El director assistencial del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha advertit que «la pressió de la malaltia sobre el sistema és molt alta i creixent», malgrat la bona evolució de la pandèmia. «Hem passat dels 150 ingressats amb Covid en ucis aquest estiu a vorejar els 500. Tenim una mitjana de 10 ingressos diaris, i això és sostingut en el temps. I aquest increment seguirà», ha dit Comella, que ha recordat la importància de «mantenir l’activitat no Covid», com els ictus i els politraumatismes, entre moltes altres més malalties.

De fet, tot i que el sistema està aconseguint mantenir la majoria de l’activitat, ha hagut de desprogramar entre el 10% i el 12% de la cirurgia no ambulatòria dels centres mitjans i petits. En l’última setmana, Catalunya ha realitzat 230.000 proves PCR i 40.000 tests d’antígens.

A més, Vergés ha demanat calma a la comunitat educativa amb les automostres PCR que es faran els alumnes i professors a partir de l’ESO quan hi hagi un positiu de coronavirus en el seu grup estable de convivència, i ha assegurat que «en seran capaços». La consellera ha defensat que han fet una prova pilot en instituts de Girona, que està tot «protocolitzat», que oferiran la formació necessària als professors i que revisaran els circuits les vegades que faci falta.

La consellera ha concretat que són automostres nasals i no nasofaríngies, per la qual cosa el procediment a seguir és, amb un escovilló, cinc segons a cada orifici del nas, i ha matisat que les proves seran PCR i no d’antígens i hauran d’anar a un laboratori.

Associacions de pares i mares i sindicats de professors van rebre amb «inquietud» dimecres aquesta decisió de la Generalitat que els mateixos alumnes facin la presa de mostres per fer proves PCR a partir de l’ESO.

Multes

Notícies relacionades

En la roda de premsa també hi ha estat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, que ha donat les gràcies a la ciutadania pel majoritari respecte a les mesures i ha recordat que aquest divendres a les 6 del matí comença el confinament perimetral. Aquest cap de setmana a Catalunya hi haurà un dispositiu que desplegarà 5.000 mossos d’esquadra i 200 cossos de policia local, a més de 200 punts de control.

A més, la nit passada els Mossos van posar 153 denúncies per saltar-se el toc de queda i, en les últimes setmanes, n’hi va haver unes 15.000 per saltar-se alguna restricció: 330 de les quals a establiments. Els Mossos han tancat 13 locals.