ES DEBAT DIJOUS

Les autonomies tindran totes les competències al prorrogar-se l'alarma

El Govern confirma que les comunitats tindrà a la seva mà aixecar el toc de queda

Montero assegura que l'eina només busca respondre a la petició dels presidents

pedrosancheztribuna

pedrosancheztribuna / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern va confirmar aquest dimarts la seva intenció de deixar en mans dels presidents autonòmics totes les competències per aplicar les mesures recollides en el reial decret de l’estat d’alarma per frenar la pandèmia de coronavirus. Així, una vegada s’aprovi l’ampliació de 6 mesos –encara hi ha temps perquè es negociï una extensió millor– que ha sol·licitat aquest dimarts l’Executiu, les comunitats tindran la capacitat d’aixecar el toc de queda a partir del 9 d’octubre, quan entri en vigor la pròrroga.

El Consell de Ministres va remetre aquest dimarts al Congrés dels Diputats la seva petició per estendre l’eina constitucional fins al 9 de maig. La ministra portaveu, María Jesús Montero, va confirmar que el text que es debatrà a la Cambra baixa el dijous vinent té una diferència respecte al reial decret que es va aprovar diumenge passat: els presidents autonòmics, com a autoritats delegades, hauran de decidir si se suspèn el toc de queda establert entre les 23.00 hores i les 07.00 hores (és ajustable per cada autonomia) o, per contra, el mantenen.

En el document es detalla que es podrà aplicar aquesta mesura «quan l’autoritat competent delegada respectiva així ho determini en vista de l’evolució dels indicadors sanitaris, epidemiològics, socials, econòmics i de mobilitat, prèvia comunicació al Ministeri de Sanitat». Això sí, es puntualitza que en el cas de declarar-se el toc de queda la seva durada haurà de ser d’almenys 7 dies.

Aquesta atribució se suma als poders dels quals disposen des de diumenge passat les comunitats per limitar la sortida i entrada dels seus territoris, totalment o parcialment, ja sigui en l’autonomia al complet, en un municipi o en un barri i de restringir les reunions a un màxim de sis persones o fins i tot menys, llevat que es tracti de convivents. 

Un «pas de gegant»

«El pas de gegant que es fa amb l’estat d’alarma és que es posa a disposició dels presidents de les comunitats perquè ells apliquin en els seus territoris les mesures de contundència per contenir el virus», va explicar aquest dimarts Montero. En la mateixa línia, va afirmar que l’eina constitució que pretenen prorrogar «no contempla cap tipus de restricció» i que només respon a «la petició aclaparadora dels presidents autonòmics que li han demanat activar aquest mecanisme per dictar ells les restriccions que es corresponen a la situació pandèmica».

Notícies relacionades

Agafant-se a aquest argument, la ministra portaveu va defensar que no és el president del Govern, Pedro Sánchez, sinó els seus homòlegs autonòmics els que hauran de comparèixer en els seus respectius parlaments per donar compte de les mesures que apliquen: «Entenem que els que firmen les restriccions emparats amb l’estat d’alarma haurien de donar explicacions de per què adopten aquestes mesures i no d’altres».

A més, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que va mantenir aquest dimarts una reunió amb el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero, va cridar les comunitats a «mantenir contacte fluid amb els municipis del seu àmbit territorial i amb les Federacions de Municipis de cada comunitat» perquè són les institucions que disposen d’informació directa.