OPOSICIÓ FRONTAL

Casado demana a Brussel·les que avaluï la reforma del CGPJ

El PP afirma que podria inclinar la balança a petició de qualsevol govern

zentauroepp55407240 casado201014091555

zentauroepp55407240 casado201014091555 / Mariscal

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president del Partit Popular, Pablo Casado, ha traslladat aquest dijous al comissari de Justícia europeu, Didier Reynders, el rebuig de la formació a la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) plantejada pel Govern i ha reclamat per carta a la Comissió Europea que avaluï aquesta proposta.

En aquest sentit, el grup del Partit Popular Europeu ha anunciat que sol·licitarà que aquesta qüestió sigui estudiada pel Grup de seguiment sobre Estat de Dret i Drets Fonamentals de la Comissió de Llibertats Civils i Justícia del Parlament Europeu. 

Així mateix, Casado ha remès una carta, firmada també per la portaveu popular al Parlament Europeu, Dolors Montserrat, en què sol·licita que la Comissió Europea avaluï aquest projecte de reforma i assegura que el PP prendrà les mesures oportunes en l’àmbit europeu per evitar que la reforma prosperi.

En la missiva, traslladen la seva «profunda preocupació» davant una reforma que significarà que «una majoria puntual d’un govern en qualsevol moment» podrà escollir els dotze membres del CGPJ, que «constitueix una regressió en els principis de l’Estat de dret i la independència del poder judicial a Espanya».

Rebuig d’associacions de jutges

Així mateix, recorden l’oposició a aquesta reforma per part de l’Associació Europea dels jutges i de tres de les quatre associacions judicials espanyoles, que representen la gran majoria dels jutges i magistrats, amb un rebuig «en termes inequívocs de la proposta i el propòsit que persegueix».

L’Executiu comunitari va publicar fa tot just una setmana la seva primera avaluació de l’Estat de dret a cada Estat membre i, en el cas d’Espanya, no va detectar riscos greus en el seu sistema democràtic però va alertar que la situació del CGPJ a Espanya era un «desafiament» que s’havia d’afrontar.

Notícies relacionades

«És inacceptable en termes de respecte a l’Estat de dret que, quan se li adverteix del risc de la politització de l’òrgan de govern de la judicatura, la resposta del Govern és precisament per eliminar les barreres que impedeixen l’elecció partidista de jutges i magistrats», assenyala el PP al respecte en la missiva.

Finalment, Casado ha traslladat al comissari de Justícia europeu el compromís del partit «amb l’Estat de dret, la separació de poders i la independència judicial que estan obligats a complir tots els països de la Unió Europea».