CONTRA LA GESTIÓ DEL GOVERN AUTONÒMIC

El PSOE es retira i no convoca la manifestació contra Ayuso

«Fer una crida a manifestar-se és temerari», asseguren els dirigents del PP

Lastra (PSOE) no desautoritza la protesta i demana mascareta i distància física

MADRID, 22/09/2020.- La portavoz socialista en el Congreso, Adriana Lastra, durante la rueda de prensa que ha ofrecido tras la Junta de Portavoces de la Cámara Baja. EFE/ J.J. Guillen

MADRID, 22/09/2020.- La portavoz socialista en el Congreso, Adriana Lastra, durante la rueda de prensa que ha ofrecido tras la Junta de Portavoces de la Cámara Baja. EFE/ J.J. Guillen / J.J.Guillen (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El secretari general del PSOE de Madrid, José Manuel Franco, ha dit que el seu partit no «convoca» ja la marxa de diumenge de sindicats, associacions veïnals i altres partits d’esquerres contra les últimes mesures «inútils i amb clar caire segregador» aprovades pel Govern regional d’Isabel Díaz Ayuso (PP). Tot i que sí que subscriuen, ha afegit Franco, el document dels convocants, «perquè té a veure amb el reequilibri per als municipis i barris del sud». «Jo no sé si algun militant hi participarà a títol individual, però el partit no convocarà aquesta manifestació», ha afirmat el també delegat del Govern a Madrid. 

Aquest dimarts diversos dirigents del PP havien exigit al cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, que no recolzés la manifestació, una cosa que el PSOE va fer dilluns, poques hores després que el president escenifiqués una imatge d’unitat amb Ayuso. «Al matí, unitat; a la tarda, crispació. Sánchez ha de cridar a l’ordre [Adriana] Lastra i [Rafael] Simancas i desautoritzar la manifestació convocada pel PSM i Unides Podem», va exigir a primera hora del matí el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Montesinos. 

«Cridar la gent a manifestar-se és temerari», va afirmar Cuca Gamarra, portaveu dels conservadors en el Congrés. «No podem estar dient als espanyols que s’ha de complir la norma i que s’ha d’anar amb compte i, simultàniament, animar-los que acudeixin a manifestacions contra un Govern perquè no és del teu color polític», ha seguit abans d’assenyalar que el PP no ha convocat manifestacions contra executius governats pel PSOE com Castella-la Manxa i la Rioja, on també hi ha rebrots greus de coronavirus. Al PP no el satisfà la rectificació de Franco. «No val retirar-te mentre s’anima que s’assisteixi», va afirmar Gamarra. 

«No val retirar-te mentre s’anima que s’assisteixi», diu Gamarra

D’altra banda, la portaveu socialista en el Congrés i número dos del partit, Adriana Lastra, no va desautoritzar la manifestació, més enllà d’aconsellar l’ús de mascareta i la distància social, i va dir que compartia la indignació dels qui protesten perquè en aquesta regió «la situació és molt complicada».

L’altre soci de Sánchez a l’Executiu, Unides Podem, entén com a partit que s’hagi convocat la protesta, però participar-hi és una «decisió personal». El portaveu parlamentari dels morats, Pablo Echenique, ha recordat que durant els últims mesos «s’han vist moltes manifestacions de tots els colors», per la qual cosa «no pot ser que ara s’ataqui» la de diumenge perquè «sigui de gent treballadora».

Diferenciar entre el Govern i els partits

Des de la Moncloa, la portaveu, María Jesús Montero, va insistir a dissociar la tasca de l’Executiu de la que fan els partits. Així, va remarcar que la «prioritat absoluta» del Govern és el combat contra el coronavirus «abans que atendre qualsevol lluita partidista o d’interès ideològic». «No hi ha un element que ocupi més atenció a l’Executiu» que aquest, va rubricar, emfatitzant la tasca coordinadora de Sanitat amb totes les comunitats autònomes i també posant en relleu la reunió que aquest dilluns van fer Sánchez i Ayuso a la seu del Gabinet regional, a la Reial Casa de Correus de Madrid. 

Montero remarca que la «prioritat» de l’Executiu és la lluita unitària contra la Covid

Notícies relacionades

Segons va explicar Montero, els dos partits que conformen l’Executiu central «tenen la seva pròpia posició pel que fa al que han de ser les actituds respecte a les mobilitzacions del Govern, però alguns dels partits, com el PSOE, ja ha dit que no és convocant». No obstant, va seguir, Unides Podem té «la legitimitat per plantejar qualsevol qüestió respecte a l’avaluació de quin ha sigut el comportament d’una comunitat autònoma». És a dir, que la posició de l’Executiu és una, cosa que no treu que els partits que el configuren tinguin les seves opinions i puguin expressar-la lliurement respecte a la gestió d’Ayuso a Madrid. 

La portaveu va insistir en les paraules del ministre de Sanitat, Salvador Illa, d’aquest mateix dimarts: es recomana la «menor mobilitat possible» dels ciutadans als llocs on hi ha més propagació del virus. Va acabar recordant que el Govern «continua fent una crida a la unitat, encara que de vegades sembli que predica al desert», advertint de la necessitat que «tots els servidors públics vagin a l’una». L’Executiu, va rematar, «no entrarà en diferències ni en discrepàncies», ni tampoc «atiarà cap tipus d’enfrontament» respecte a la gestió del virus. Es queda, doncs, amb la imatge d’«unitat» que ahir va projectar el president amb Ayuso al seu costat.