30 d’oct 2020

Anar al contingut

Mesures per la Covid

Bronca al Govern per la proposta de Torra de confinar la Cerdanya

ERC critica que el president no segueixi les vies establertes per a les seves iniciatives

Fidel Masreal / Xabi Barrena

Bronca al Govern per la proposta de Torra de confinar la Cerdanya

Anna Berga

El Consell Executiu d’aquest dimarts ha viscut una encesa discussió entre el president Quim Torra, avalat pels consellers de Junts per Catalunya, i els titulars de departament designats per ERC. El desencadenant va ser la proposta de Torra de confinar la Cerdanya, per les seves elevades ràtios de contagi de Covid-19.

Segons ha pogut saber aquest diari de fonts coneixedores de la baralla, els republicans van criticar que Torra no sotmetés les seves propostes als conductes pertinents, és a dir, via la conselleria de Salut i el Procicat, l’òrgan interdepartanemental que pren les decisions sobre possibles mesures anticoronavirus amb afectació a la població. «Les decisions no es prenen d’aquesta manera», va afirmar una font d’ERC indignada.

En l’entorn del president, en canvi, critiquen a Esquerra poca diligència a l’hora d’actuar contra la Covid-19 i aquesta seria una ocasió més d’aquesta circumstància, segons aquesta versió. Torra pretenia una actuació immediata a la Cerdanya abans que es produeixin els desplaçaments de cap de setmana cap a aquesta comarca des de Barcelona i el seu entorn. A més, el fet que aquest dijous sigui festiu a Barcelona pot fer avançar els desplaçaments. Segons la versió de presidència, la resposta que ha rebut el president és que no es disposava de temps material per dur a terme la decisió i comptar amb el vistiplau judicial corresponent.

Segons els republicans, la proposta no se sustentava sobre cap criteri «epidemiològic o sanitari», ja que el rebrot detectat es produeix perquè s’ha realitzat un cribratge a la comarca (precisament perquè fa dies que ja es va detectar l’auge de contagis) i per una afectació en una residència que, en bona lògica, no s’ha d’estendre més enllà de les parets del centre.

Una tensió constant

Aquesta mateixa setmana, detallen fonts del partit republicà, es va generar un altre conat de tensió entre postconvergents i ERC a causa de l’advertència de Torra d’un possible tancament dels parcs infantils que, de nou, es va expressar sense que Salut en tingués cap coneixement. Són «ocurrències», va criticar una veu del partit. 

No són fets aïllats sinó una tensió larvada constant entre Torra i determinades conselleries d’ERC. En la recent crisi de Govern, el president ja va convidar els republicans a canviar consellers. I prèviament s’ha mostrat enutjat en més d’una reunió interna per la falta d’agilitat de determinades decisions. El punt àlgid de la discrepància va ser la gestió en les residències geriàtriques, però hi ha hagut altres episodis com la tardança a rellevar el secretari de salut pública del Govern o la falta de diligència, segons presidència, a la Conselleria d’Ensenyament.

Per part seva, Esquerra considera que Torra menysté contínuament de la consellera Alba Vergés. Es pot recordar que al juliol el mateix president va rectificar Vergès, públicament, en seu parlamentària. «Torra ha trobat el seu filó. Vol ser el president de la Covid-19. El primer que va demanar confinar, el primer que va cridar l’atenció a la població, el primer en dir que no s’ha d’anar a Madrid». 

Pel que fa al clima en les reunions del Govern, ERC assenyala que l’anterior conseller d’Interior, «Miquel Buch, no recolzava, freqüentment, les aportacions no compartides prèviament de Torra. El nou titular d’Interior, Miquel Sàmper, sí», remarca una font.