NOVES MESURES
Catalunya prohibeix les reunions socials de més de 10 persones en públic i en privat
La Generalitat aplica noves restriccions per reduir els casos de Covid-19 en tres setmanes
Demà s'anunciarà el pla per a la tornada al col·le, entre altres mesures per als pròxims mesos
Tres setmanes. Aquest és el termini que es planteja Catalunya per frenar l’expansió de la Covid-19 en un moment en què els indicadors dibuixen una situació complicada i a les portes d’un mes de setembre en què es pretén reprendre l’activitat laboral i escolar. El pla de la Generalitat, anunciat aquest mateix dilluns, passa per prohibir les reunions socials de més de 10 persones a tot el territori, tant en l’àmbit privat com en l’àmbit públic (però no en l’esfera laboral ni referent al transport públic). I durant com a mínim 15 dies.
«En les pròximes tres setmanes ens juguem tot el que passarà a la tardor i a l’hivern», ha recalcat Quim Torra, president de la Generalitat, en un discurs en què ha demanat a la ciutadania «abaixar l’activitat, reduir les interaccions socials i seguir estrictament les mesures plantejades». «Estem davant de tres setmanes crucials. Decisives. I ho hem de donar tot. Perquè, tant sí com no, hem de tornar a la feina. I, tant sí com no, s’han de tornar a obrir les escoles», ha recalcat.
L’operació Setembre de Catalunya arrenca posant èmfasi en el que, ara com ara, és l’origen del 70% dels nous contagis de Covid-19: les reunions socials, tant d’amics com de l’àmbit familiar. Per aturar aquests focus, la Generalitat reafirma el tancament de les activitats d’oci nocturn, les restriccions horàries en l’hostaleria i el veto als ‘botellons’. «Totes aquestes mesures no serviran de res si no ens adonem que hem d’abaixar el ritme i reduir les interaccions socials», ha defensat Torra, que també ha demanat a la ciutadania relacionar-se només amb el seu cercle més pròxim i «evitar desplaçaments innecessaris».
«Com menor sigui el nombre de gent amb què tinguem contacte, millor», ha destacat la consellera de Salut, Alba Vergés, durant una compareixença de premsa convocada per a aquest dilluns al migdia. «Hem de prendre aquestes mesures per no posar en risc les persones que estimem. I hem d’actuar pensant que tots podem ser transmissors del virus sense saber-ho», ha afegit la responsable del Departament de Salut.
Restriccions a les zones més afectades
La Generalitat també planteja un nou paquet de mesures, molt més restrictives, per als territoris amb més incidència del virus. Reus, Terrassa, Granollers, les Franqueses i Canovelles hauran de limitar l’aforament dels seus restaurants a un 50%, tant en espais interiors com exteriors, i reduir un 33% l’aforament en els actes religiosos. Aquesta restricció també implica una limitació d’assistents en casaments i funerals que tinguin lloc a les zones assenyalades.
En aquests territoris també es recomana reduir al màxim l’activitat social i «quedar-se a casa el màxim possible», a excepció de les activitats laborals, les sortides a la compra o les activitats de primera necessitat. Aquestes mesures s’aniran aplicant a les zones on els indicadors indiquin que el risc de rebrot augmenta. Salut, de fet, afirma que està estudiant si aquestes mesures també s’haurien d’aplicar en alguns municipis de les Terres de l’Ebre, on s’han detectat uns brots preocupants.
Pla per a la tornada al col·le
Poques setmanes abans de la tornada al col·le, la Generalitat també anuncia que preveu fer mig milió de tests PCR a les escoles catalanes entre el 15 de setembre i el 15 de novembre, per avaluar la situació epidemiològica dels territoris. «Es tracta d’un cribratge poblacional que realitzem a partir de les escoles. Mai s’ha realitzat un cribratge d’aquesta magnitud a les escoles», ha detallat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Els tests es realitzaran al llarg de dos mesos en funció de criteris epidemiològics i altres condicionants, com és el cas dels factors socials i econòmics.
Les mesures específiques sobre la reobertura dels centres escolars es donaran a conèixer a partir d’aquest dimarts. Per ara, s’avança que en primària la ràtio serà de menys de 20 alumnes per classe. En secundària i batxillerat «seran grups més reduïts de l’habitual». I que «en els casos excepcionals en què no es puguin seguir aquestes recomanacions es prendran mesures addicionals en funció de les necessitats de cada centre», ha explicat Torra.
Sobre la incògnita de l’ús de mascaretes a les aules, el president de la Generalitat s’ha pronunciat recordant que «l’ús de mascaretes és obligatori a tot arreu per a totes les persones majors de 12 anys.» Així mateix, a les zones amb més incidència del virus, aquesta mesura es podria aplicar a partir dels sis anys.
Reforç en la detecció de casos
Catalunya també prepara la posada en marxa de l’aplicació Radar Covid, dissenyada per avisar les persones que han estat en estret contacte amb un positiu de Covid-19. La plataforma serà operativa a partir del setembre, per la qual cosa la Generalitat demana una adherència massiva a aquesta eina perquè el seu ús resulti realment útil. «Aspirem a arribar a un milió d’usuaris», ha detallat Torra.
La crida als cribratges de Covid-19 a Catalunya ha trobat, fins ara, amb més de 500 casos positius entre persones que no presentaven símptomes de la malaltia. Això suposa que, de moment, s’ha donat amb un 2,4% d’asimptomàtics a les localitats amb més incidència del virus. La idea és continuar amb aquesta estratègia a les zones amb més incidència del virus. «A partir d’ara, es demanarà als usuaris que passin per aquestes proves que firmin una declaració d’autoresponsabilitat de compromís d’aïllament», ha explicat Torra, posant èmfasi en el 13% de persones portadores del virus que, segons estima una enquesta recent, afirmen no seguir el període de quarantena obligatori.
Plans d’actuació
Notícies relacionades«Hem retrocedit tres setmanes», ha il·lustrat Argimon sobre la situació epidemiològica de Catalunya. «En els pròxims dies apareixeran més casos i aquesta corba no ens agradarà. Serem el més proactius possibles. Però també necessitem la proactivitat de tothom», ha destacat. «Ara mateix estem davant l’oportunitat i el repte de canviar aquesta tendència. Si volem tornar a l’activitat laboral i escolar hem d’actuar ara, amb la màxima anticipació», ha recalcat Vergés.
Al llarg d’aquestes «tres setmanes crítiques», la Generalitat anirà presentant diferents actuacions plantejades per aturar els contagis en diferents esferes de la societat. Aquest dijous, per exemple, es presentarà un pla específic amb referència al transport, així com una campanya de conscienciació sobre les mesures. La setmana que ve també es preveu presentar un nou pla de reforç sanitari especialment centrat en els centres d’atenció primària.
-
Ofert per
- La carrera a la Casa Blanca Jo voto Trump
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- El Govern central surt en tromba a desvincular-se de la xarxa corrupta
- CRÍTICA Una impostora en la tragèdia del Bataclan
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Avançar el rellotge Tot sobre el canvi d’hora d’octubre de 2022 a Espanya: així entrem en l’horari d’hivern
- El perdó al procés La fiscal demana indultar per malversació l’exlíder d’ERC si no se l’amnistia
- Balanç de mandat Rovira passa comptes amb Junqueras i li retreu el seu paper a l’1-O
- Tramitació parlamentària El PP es val dels lletrats del Senat per vetar la llei que beneficia etarres